DAİŞ'e karşı savaşan Süryani Cosar yargılanıyor

İsviçre vatandaşı Süryani Johan Cosar'ın DAİŞ’e karşı savaştığı gerekçesiyle yargılanmasına başlandı.

İsviçre vatandaşı Süryani Johan Cosar, Rojava’da DAİŞ’e karşı savaştığı gerekçesiyle yargılanıyor. Cosar ise daha önce basına yaptığı açıklamada Süryani Askeri Konseyi (MFS) üyesi olarak insanlık dışı bir güce karşı savaşmaktan onur duyduğunu belirtmişti.

Johan Cosar, kaybolan babasını aramak için gittiği Suriye’de DAİŞ’in saldırılarına karşı halkı korumak için Süryani Askeri Konseyi bünyesinde savaşmıştı. Johan Cosar, 2012 yılından 2015 yılına kadar DAİŞ’e karşı savaştıktan sonra ülkesi İsviçre’ye dönmüş, gözaltına alınmış ve hakkına dava açılmıştı.  Cosar’ın yargılanmasına Bellinzona Mahkemesi’nde başlandı. Askeri savcının hazırladığı iddianameyle yargılanan Cosar, Askeri Ceza Yasası’nın 94’üncü maddesi gereği “İsviçre ordu mensubu olarak, ordudan habersiz başka bir ülke toprağında savaş suçu işlemek” suçlamasıyla yargılanıyor. Cosar, Rojava’ya gitmeden önce İsviçre ordusunda eğitmen olarak görev alıyordu.  Yaklaşık 1 hafta sürmesi beklenen yargılamada, Cosar’ın DAİŞ’e karşı savaşmasının suç sayılıp, sayılmadığına karar verilecek.

Süryani Askeri Konseyi (MFS) bünyesinde görev aldığını belirten Cosar, daha önceki açıklamalarında Rojava’da kaldığı sürede DAİŞ’e karşı halkını ve diğer halkları soykırımdan korumak için yardım ettiğini, bunun da bir insanlık görevi olduğunu belirtmişti. Cosar DAİŞ gibi insanlık dışı bir güce karşı savuşmaktan da onur duyduğunu dile getirmişti. 

Kaynak: Yeni Özgür Politika