Brüksel Kürdistan Kültür Haftası başladı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de bu yıl Kürdistan Kültür Haftası’nın 5’incisi düzenlendi.

Sosyo-kültürel örgütlerin bir araya gelerek organize ettiği kültür haftasına, Perşembe akşamı bir resepsiyonla start verildi.

Saint-Josse Belediyesine bağlı Ten Noey kültür merkezinde düzenlenen resepsiyona Belçika koalisyon hükümeti ortağı NVA partisi Brüksel milletvekili Cieltje van Achter da katıldı.

JÎN IM, HEBÛN IM, TEVGER IM...

Resepsiyonun girişinde Kürt şair Cigerxwîn’in “Jîn im, hebûn im, tevger im” (Ben yaşamım, var oluşum, hareketim) sözleri, Fransızca ve Flamanca çevirileri ile birlikte dikkat çekti.

 

 

Resepsiyonun açılış konuşmasını yapan HDP Van eski milletvekili Kemal Aktaş, kültür ve sanatın halklar açısından önemine vurgu yaparak, kültürün kısa bir zaman diliminde oluşmadığının altını çizdi.

Kürtlerin Ortadoğu’nun en kadim halklarından biri olduğunu kaydeden Aktaş, “Bu uzun zaman dilimi içerisinde kültürlerini oluşturdular ama sürekli de baskılara ve inkara maruz kaldılar” dedi.

Aktaş, “Bize düşen bu kültürü ve varlığı nerede olursak olalım yaşatmaktır” diye vurguladı.

BRÜKSEL MİLLETVEKİLİ: ANADİLDE EĞİTİM ÇOK ÖNEMLİ

Brüksel milletvekili Cieltje van Achter, Kürt kültür haftasının insanları bir araya getirerek kaynaştırdığını belirtti. NVA milletvekili, bu tür etkinliklerin kendileri için bir ihtiyaç olduğunu ifade ederken, “Biz Flamanlar da kendi kültürümüze çok önem veriyoruz” dedi.

Flamanlar olarak zorlu bir mücadele sonucunda başarı elde ettiklerini söyleyen Achter, “İnsanın kendi ülkesinde, anadiliyle eğitim görmesi çok önemlidir” vurgusunu yaptı.

Türk, İran ve Arap hükümetlerinin Kürt dili, kültürü ve varlığına yönelik baskılarına dikkat çeken Brüksel milletvekili, Kürt sorununu ima ederek “Bu sorun çözülmeden, demokrasi gelmeden, farklı halklar Türkiye’de temel haklarına kavuşmadan, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nde yeri yoktur” şeklinde konuştu.

Achter, “Kürtlerin kendi ülkesinde onurlu bir yaşam için, hakları için verdiği mücadeleyi koşulsuz bir şekilde destekliyoruz” mesajını verdi.

ÜÇ GÜN BOYUNCA KÜLTÜREL ETKİNLİKLER...

Resepsiyonda daha sonra müzik dinletisi yapıldı. Sanatçı Eleanore Fourniau, Kürt bir grubun eşliğinde şarkılar seslendirdi. Fourniau, üç gün sürece kültür haftası etkinliklerinde de sahne alacak.

Kültür haftası etkinlikleri Place du Musée’de (Müze Meydanı) yapılacak. Brüksel Kürt Enstitüsü, Kürdistan Ulusal Kongresi ve Belçika Kürt Toplumu Merkezinin öncülük ettiği kültür haftası amacının amacı şöyle özetleniyor: “Farklı etnik azınlıklardan insanları pozitif ve yapıcı girişimler etrafında bir araya getirmek.”

Kültür haftası beş yıldır düzenli olarak yapılıyor. Geçen yıl olduğu gibi yine kültürel motifli bir evlilik töreniyle başlayacak. 21 Eylül’de kent içerisinde atlar üzerinde temsil edilecek gelin ve damada, geleneksel kıyafetler, davul-zurna ikilisi ve halaylar eşlik edecek.

Üç günlük etkinlikler boyunca, müze meydanında aralarında dengbêj tarzında stranları ile dikkat çeken sanatçı Eleanore Fourniau, Faslı berberi halkından sanatçı Fatoum, sanatçı Çetin Oraner, şiir performansları sergileyen ve okumalar yapan Tom Nisse, sanatçı Süleyman Çarnewa sahne alacaklar.

Daha çok geçen yılki formata bağlı kalınan etkinlikte bu yıl özellikle Güneş Atölyesi (Ateliers du Soleil) çocuklar için daha kapsamlı bir program hazırlamış görünüyor. Ayrıca Kürt kıyafetleri ile bir geçit töreni, konferanslar, film gösterimleri, farklı halkların dans gösterileri ve bir dengbêj divanı, kültür haftası etkinlikleri arasında yer alıyor.