BM önünde Ayaz'ın özgürlüğü istendi

Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tutuklanan Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz'ın özgürlüğü için BM önünde eylem düzenlendi.

Almanya'nın iade talebi doğrultusunda Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından tutuklanan Kürt Siyasetçi Kenan Ayaz'ın serbest bırakılması çağrısıyla Birleşmiş Milletler (BM) Ofisi önünde bir eylem düzenledi.

İsveç'te bulunan ailesini ziyaret etmek için 15 Mart günü Larnaka havalimanından hareket etmek isterken Kıbrıs polislerince Alman devletinin tutuklama kararı ve iade talebi nedeniyle gözaltına alınıp tutuklanan Ayaz, dün itibarıyla açlık grevi eylemi başlattı.

İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği'nin (YJK-S) çağrısıyla İsviçre'nin Cenevre kentinde bulunan BM Ofisi önünde bir eylem düzenlendi.

Dün Kıbrıs Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği ile bir görüşme gerçekleştiren CDK-S heyeti Ayaz'ın serbest bırakılması talebi ile hazırlanan dosyayı yetkililere iletti.

Bugün ise BM Ofisi'nin bulunduğu place de Nation'da üzerinde 'Kenan Ayaz serbest bırakılsın' yazılı pankart ve Ayaz'ın fotoğraflarını taşıyan halk burada bir miting düzenledi.

'ALMAN DEVLETİ DÜŞMANCA TUTUM SERGİLİYOR'

Almanya başta olmak üzere Avrupa devletlerinin Kürt siyaseti ve Kürt halkının mücadelesini terörize etme politikaları yürüttüğüne dikkat çeken CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, şunları dile getirdi:

"Almanya bugün Türk devleti ile bağlantılı kendi ticari ilişkilerini esas alarak Kürt halkına düşmanca tavır sergileyen bir tutum içerisine girmiştir. Dün olduğu gibi bugün de Türk devleti ile olan ortaklığı temelinde Kürt siyasetini terörize etme çabası içerisinde onlarca arkadaşımızı zindanlara atan ve Türkiye'ye teslim eden Almanya bu bu tavrını bugün de sürdürümektedir."

'KARAR GERİ ÇEKİLMELİ'

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kendi anayasasına aykırı olarak gördüğü Kenan Ayaz'ın Almanya'nın talebi üzerine tutuklanması ve yine bu talep karşısında iade kararının alınmasını kabul etmeyeceklerini dile getiren Sürer, "Kıbrıs Cumhuriyeti yüksek yargısı tarafından 9 Şubat'ta karar duruşması yapılacak. Hem Kıbrıs Cumhuriyeti anayasasına hem de uluslararası hukuka aykırı olan bu kararın geri çekilerek Kenan Ayaz'ın bir an önce serbest bırakılmasını talep ediyoruz' ifadelerini kullandı.
Sürer'in ardından  Kıbrıs Cumhuriyeti Daimi Temsilciliği Yardımcısı Andrea Petranyi ile dün yapılan görüşmeye ilişkin aktarımda bulunan  CDK-S Dış İlişkiler sözcüsü Ramazan Baytar'ın konuşmasının ardından oturma eylemi yapıldı.