Bir grup Alman kilisede Kürtler ve Öcalan için dua etti

Almanya’nın Ludwigsburg kentinde bir grup Alman kilisede toplanarak, Kürtler ve Öcalan’nın özgürlüğü için dua ettiler.

Ludwigsburg Markplatz’da bulunan Evengalisch Şehir Kilisesinde bu Perşembe günü Kürtler ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için mumlar yakıldı ve dua edildi.

Saat 19:30’da başlayan “Siyasiler için akşam duası”na bir çok Alman ve Kürt katıldı.

Akşam duasında Alman barış toplumu adına Roland Blach ve Freiberg Kilise papazı Andreas Bührer katıldı.

Papaz Bührer, “Nasıl olur da bu kadar büyük bir halkın ülkesi yok! 70-80 yıl önce bizde sorunlar yaşadık. Burada tek sorun politikacılar ”dedi.

Blach şunları ekledi: “Nasıl olur da insan kendi ülkesinde yabancı olsun, siyasi çıkarlar için Kürtlerin sorunları halı altına süpürülsün! İnsanın kendi ülkesinde yabancı olması nasıl bir duygudur? Sürekli sorunlarla karşı karşıya gelmek nasıl bir duygu? Somut olarak, umudun savaşın ve birkaç aydır açlık grevinde olan aktivistlerin, Kürt sorununun üstünün örtülmesi ve terörist olarak adlandırmasını kabul etmediklerini dinleyeceğiz! Bu konularla birlikte Abdullah Öcalan sorunu da burada konuşulacak.”

Duaya katılan Filiz Akçalı, açlık grevindeki Leyla Güven’in annesine yazdığı mektubu Almanca okurken, Şehit Aileleri adına Emine Orak, 90’lı yıllarda Kürdistan’da yaşadıklarını anlattı. Orak, üç kayınının devlet tarafından sokak ortasında katledildiğini belirtirken, “Türkiye’de Kürtlere karşı yürütülen bu vahşet halen devam ediyor. Bu nedenle bu insanlar canlarını açlığa mahkum etmişlerdir, çünkü Türkiye devletinin zulmü devam ediyor. Bir Anne olarak bu zulümden kaygılıyım” dedi.

Karadenizli Necati Akın, “Ben bir Türk olarak Öcalan’ın özgürlük mücadelesini beğeniyorum. Türkiye’de olan bir diktatörlük HDP gibi siyasi bir partinin başkanlarını ve milletvekillerini içeri attı. Avrupa da bu durum karşısında sesini çıkarmadı.” dedi

Konuşmalar ardından, Kürtçe ve Almanca müzik sunumu yapıldı. Daha sonra da katılımcılar el ele tutuşarak Kürtlerin özgürlüğü için dua etti.