Bern'de Yunanistan'daki mülteciler için eylem

Yunanistan’ın Midili adasındaki Moria mülteci kampının yanması ve binlerce mültecinin mağdur olmasının ardından başlayan dayanışma eylemleri sürüyor.

İsviçre’nin Bern kantonunda bir araya gelen binlerce kişi yetkililerin bir an önce Moria için harekete geçmesi çağrısında bulundu.

İsviçre’nin başkenti Bern kantonunda düzenlenen eylem sonrası Bern sokaklarında caddeleri trafiğe kapatarak kitlesel bir yürüyüş gerçekleşti. Federal hükümetin binasının önündeki Bundesplatz'da bir araya gelen binlerce kişi "Yüksek sesle söyle, açık söyle – Mülteciler burada hoş karşılanır", “Hepimiz anti kapitalistiz” sloganlarının öne çıktığı eylemde İsviçre Federal Hükümetine Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan mültecileri derhal alma çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Avrupa'nın en büyük mülteci kampı Moria'nın, tehlikeli koşullarına dikkat çekilirken yangınından sonra aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık 12 bin mültecinin sokaklarda yaşadığı belirtildi.

Aralarında Uluslararası Af Örgütü, Seebrücke Schweiz gibi çok sayıda parti ve Black Lives Matter Movements'ın da bulunduğu yaklaşık 29 örgütün çağrısı ile "Mülteci kamplarını şimdi boşaltın!" sloganıyla düzenlenen eylemde Moria kampında yaşamış mültecilerden oluşan konuşmacılar Midilli'deki "insanlık dışı koşullara" dikkat çekti.

Konuşmalarda daha insancıl bir mülteci politikası ve daha da önemlisi Yunanistan'dan gelen mültecilerin kabulü öne çıkarken eylem alanında yapılan kağıt uçakların hükümet binasına fırlatılması dikkat çekti. Mitingin ardından yürüyüşe geçen kitle yaklaşık bir saat boyunca trafiği durdurarak Bern sokaklarında dayanışma sloganları attı. Yürüyüşün yasal olmadığını belirten Bern kanton polisi Bundesplatz çevresinde tazyikli su topları da getirerek polis barikatları kurması dikkat çekerken polisin provokatif tavrı kitle tarafından protesto edildi.