Berlin’de Madımak şehitleri anıldı

Madımak Katliamında yaşamını yitirenler için Berlin Oranienplatz’da anma etkinliği düzenlendi.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde katledilen 33 aydın, yazar, sanatçı Almanya’nın başkenti Berlin’de anıldı.

Berlin Cemevi tarafından organize edilen ve Kürt, Alevi ve Türkiyeli kurum ve kuruluşların katıldığı anma Berlin Oranienplatz’ta yapıldı.

Berlin Cemevi Başkanı Yüksel Özdemir, anmada yaptığı konuşmada Alevilerin hak taleplerini sıraladı. Aleviliğin tanınması gerektiğini söyleyen Özdemir, okullarda din dersinin kaldırılmasını ya da Almanya’da olduğu gibi Alevilik ile ilgili derslerin Aleviler tarafından verilmesi gerektiğini söyledi.

Özdemir, bütçesi 8-9 bakanlığın bütçesine denk gelen ve laik bir ülkede olmaması gereken Diyanet İşleri Başkanlığı’nın; Alevi toplumunun da vergileriyle beslenen bu sırf Sünnileştirme kurumunun kaldırılmasını istedi.

Alevilerin köylerine zorla cami yapılmaması, imam atanmaması ve atanan imamları geri çağrılması gerektiğini söyleyen Özdemir, Madımak Oteli’nin de Alevilerin olmazsa olmazlarından olarak ibret ve utanç müzesine dönüştürülmesini istedi.

Berlin Eyalet Parlamentosu Die Linke parlamenteri Ferat Koçak da, “Ailem buraya Sivas-Koçgiri’den geldi, işçi göçmen olarak geldiler. Alevi olarak Türkiye’de ırkçı saldırılara uğradılar. Uzun süre kimliğimiz yasaklıydı; inancımız Alevi, dilimiz Kurmancî ya da Kirmanckî olduğu için. Biz burada büyüdük, burada politize olduk. Bugün benim jenerasyonum, anti-ırkçı, anti faşist hareketlerde aktiftir. Biz Mahirler, İbrahimler geleneğinden geliyoruz. Mazlumlar ve Sakinelerin geleneğinden geliyoruz. Seyit Rıza ve Pir Sultan’ın devrimci geleneğinden geliyoruz. Demek oluyor ki sokakta mücadelemizi sürdürmeliyiz. Daha çok insana ulaşmalıyız. Bugün yüksek sesle Sivas, Maraş, Dersim, Roboskî, Ankara katliamlarını anmalıyız. Biz aynı zamanda burada birlik olmayız” dedi.
Koçak konuşmasını Berxwedan jiyan e diyerek sonlandırdı.
Anmaya katılan Berlin Kreuzberg-Friedrichsein Belediye Başkanı Carla Hermann ise katliamda yaşamını yitirenleri andığı konuşmasında “Bu çok açıktır ki sizin tarihiniz bizim tarihimizdir. Aynı zamanda hafıza kültürümüzdür” dedi.
Anmanın sonunda Madımak Oteli’nde katledilenlerin isimlerinin yazıldığı meydanda katledilenler anısına Alevi deyişleri söylendi, Dersimli Canlar Semah Ekibi semah döndü.