Avusturya bozkurt ve Rabia işaretlerini yasaklamaya hazırlanıyor

Avusturya hükümeti, aralarında Bozkurt ve Rabia’nın da bulunduğu birçok işareti yasaklamaya hazırlanıyor. Çarşamba günü Bakanlar Kurulu’nda son şeklini alacak yasa tasarısı kabul edilirse Erdoğan artık Avusturya’da bu işaretleri yapamayacak.

Avusturya’da muhafazakar-sağcı hükümet bir süredir 1 Mart 2019’dan geçerli olacak yeni bir yasa tasarısı üzerine çalışıyordu. Kabul edilmesi halinde birçok işaret ve sembolü yapanların para cezaları almasını ön gören yasanın temel amacı “aşırı ve radikal fikirlerle” mücadele.

21 Kasım Çarşamba günü söz konusu yasa tasarısı Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bakanların son şeklini vermesi ardından tasarı Aralık ayının ortalarında Avusturya Parlamentosu’na sunulacak. İçişleri Bakanlığı yasa kapsamında bir süredir “kara liste” adı verilen ve birçok siyasi işaretin yapılmasını yasaklayan bir listeyi tamamladı.

Tasarıya göre sadece halka açık alanlarda değil, aynı zamanda camii ve kapılı mekanlarda da listede yer alacak işaretlerin yapılması yasak. Listenin başında AKP ve Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sıkça yaptığı Rabia işareti ve Türk ırkçılarının Bozkurt işareti var.

Nazi rejimini, terör örgütleri DAİŞ ve El Kaide’yi çağrıştıracak sembollere de yasak getiren yasaya ilişkin konuşan ülkenin aşırı sağcı partisi Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ)’lü İçişleri Bakanı Herbert Kickl “Sembolleri yasaklayan yasayı getirerek önemli bir boşluğu dolduracağız” dedi. Kickl, söz konusu “sembollerin anayasa ve demokrasi düşmanı” olduğunu söyledi.

‘ZAFER İŞARETİ’ DE YASAKLANACAK MI?

Yasaya uymayıp yasaklı işaretleri yapanlar ilk başta 4 bin Euro para cezası ödemek zorunda kalacaklar. Suçun ikinci kez tekrarlanması halinde para cezası 10 bin Euro olacak. Avusturya medyasında yer alan haberlere göre yasağın listesi “Sünni İslam Müslüman Kardeşler”, “Aşırı Sağ Türk Milliyetçiliği: Bozkurt işareti”, “Kürt yapılanması PKK”, “Filistin Hamas” ve “Hizbullah” ve “Hırvat Ustaşa” başlıklarında hazırlandı.

Ancak İçişleri Bakanlığı resmi olarak hangi sembollerin yasaklanacağını duyurmadı. PKK’li sempatizanların “Zafer işareti” yaptığı belirtiliyor ve ülkede yaşayan Kürt göçmenlere yönelik böyle bir yasağın nasıl uygulanacağı bir süredir Avusturya medyasında soruluyor. Çünkü “Zafer işareti” sadece Kürtlerin değil, bütün dünya halklarının yaptığı bir işareti.

İçişleri Bakanlığı şimdiye kadar ki açıklamalarında Türk milliyetçileri, Müslüman Kardeşler Örgütü ve Nazilerin işaretlerinin dışında Avrupa Birliği’nin “terörist örgütler listesinde” yer alan bütün organizasyonların işaretinin de yasaklanacağı demekle yetindi. Ancak PKK’nin resmi olarak listede yer almasına rağmen Kürt Özgürlük Hareketi’nin resmi olarak işareti yok.

ERDOĞAN AVUSTURYA’DA RABİA İŞARETİ YAPAMAYACAK

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’da gerçekleştirdiği ziyarette kendisine Bozkurt işareti yapan MHP’lileri Rabia işareti yaparak selamlamıştı. Erdoğan’ın bu tavrına ilişkin Berlin yönetimi açıklama yapmazken medya ve muhalefet “Türk Cumhurbaşkanı Almanya’da yasaklı bir örgüt olan Müslüman Kardeşler’in işaretini yaptı” tepkisini dile getirmişti.