Avusturalya’dan Fransa’ya Kürtler Efrîn için alanlardaydı

Türkiye’nin Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına karşı Kürtler Avusturalya’dan Fransa’ya birçok merkezde alanlara çıktı.

AVUSTURALYA

Avustralya'nın Melbourne kentinde Efrîn'e saldırılar protesto edildi, direniş selamlandı.

Avustralya'nın Melbourne kentinde Kürdistanlılar ve dostları Efrîn için alanlardaydı.

Victoria Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-KURD) öncülüğünde ve Kürdistan için Avustralyalılar Grubu'nun desteğiyle düzenlenen mitingde, Türk devleti protesto edildi.

Victoria Üniversitesi Profesörü John Tully de konuşma yaparak, Efrîn'e saldırının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, Türk devletine tepki gösterdi.

Kürt çocuklar adına konuşma yapan Nuda da "Savaşlarda çocuklar ölmemeli" mesajını verdi.

Mitingde 'Terörist Erdoğan', 'Türkiye ellerini Efrîn'den çek' sloganları atıldı.

Yine Jozan Xanemir de Efrîn için yazdığı şarkıyı eylemde seslendirdi.

YUNANİSTAN

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Akademiya meydanından Türk Büyükelçiliğine kadar bir yürüyüş gerçekleştirilerek Efrîn’e gerçekleştirilen işgal saldırıları protesto edildi.

Sık sık “Katil Erdoğan Kürdistan’dan Defol”, “Terörist Erdoğan”, “Kürdistan Faşizme Mezar Olarak” şeklinde sloganlar atan kitle büyükelçilik önünde bir miting gerçekleştirdi.

Burada yapılan konuşmalarda Efrîn’deki direnişin kazanacağı vurgulanarak Kürt halkının bu saldırılara sesiz kalmayacağı ifade edildi.

HOLLANDA

Hollanda’nın Rotterdam şehrinde bir araya gelen yüzlerce Kürt, Türkiye’nin işgal harekatını protesto etti.

FRANSA

Fransa’nın Toulouse, Rennes ve La Rochelle şehirlerinde de Türk ordusunun saldırıları protesto edildi.

Toulouse’da Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Kadın Hareketi tarafından organize edilen eyleme çok sayıda Fransız dost kurum, kuruluş ve dayanışmacı katıldı. Şehir merkezinde yürüyen eylemciler Capitol meydanında bir miting gerçekleştirdi. Eylem “Biji Berxwedana Efrîn sloganlarıyla son buldu.

Rennes’te ise Place de Colombier’de bir araya gelen Kürdistanlılar Türkiye’yi protesto etti. Yürüyüşe Fransız Barış Hareketi (M- Paix), Broton Kürt Dostluk Derneği (AKB), Broton Demokrat Partisi (UDB), Fransız Komünist Partisi (PCF), Bağımsız Broton Partisi (Breizhistance), Fransız Komünist Gençliği (MJCF), Fransız Liberal Partisi (AL) ve Fransız parti ve sivil toplum kuruluşları katılarak destek verdi.

Yürüyüş boyunca “yaşasın Efrîn direnişi”, “katil Erdoğan”, “diktatör Erdoğan”, “Jin Jiyan Azadi” sloganları atıldı.

La Rochelle’de ise Efrîn direnişi bir eylemle selamlandı. Protestocular sloganlarla Place de Gabut’tan Vieux Port’a kadar yürüdü.

AVUSTURYA

Sömürgeci Türk Devletinin Efrîn'e yönelik işgal saldırıları Avusturya'nın başkenti Viyana'da yapılan bir yürüyüşle protesto edildi.

Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Westbahnof meydanında toplanan Kürdistanlılar ve dostları şehrin en merkezi yeri olan Stephansplatz'a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş esnasında "terörist, katil Erdoğan" "Türk ordusu Kürdistan'dan defol" "Yaşasın YPG/YPJ" "Yaşasın Internasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

Yürüyüş sonrası ise PYD adına Dr. Sabri Hesekê bir konuşma yaptı. Konuşmasına başta Efrîn şehitleri olmak üzere Kürdistan şehitlerini anarak başlayan Hesekê Kürt halkının yiğit evlatları Efrinde direnişin tarihini yeniden yazıyorlar dedi. Efrîn'deki çağın direnişi karşısında çaresiz kalan Türk Devleti ve ona bağlı çetelerin sivillere yönelik katliamlar gerçekleştirerek yenilgilerini gizlemeye çalıştıklarını belirtti.

FİNLANDİYA

Finlandiya'nın başkenti Helsinki'de Kürdistanlılar ve dostları, işgalci Türk devleti ve ÖSO çetelerini protesto etmek için bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Kampi Meydanı'nda bir araya gelen eylemciler, Türk devletini kınayan ve Efrîn direnişini selamlayan sloganlar atarak mitingin yapılacağı tarihi Beyaz Kilise'ye doğru yürüyüşe geçti.

4 kilometrelik yol boyunca halkı eylemleri hakkında bilgilendiren bildiriler dağıtan Kürdistanlılar ve dostları, “Efrin Halkı yalnız  değildir”, “Efrîn'de soykırımını durdurun” yazılı pankartlar ve Türk devletinin katlettiği sivillerin resimlerini taşıdı.

Kötü hava koşulları ve eksi 12 derece  soğukta gerçekleşen eyleme 200'ü Finlandiyalı 700'ü aşın kişi katıldı. 3 saat süren eylem süresince sık sık  “Biji berxwedana Efrine”, “Katil Erdoğan”, “Türk devleti Rojava'dan defol”, “Biji Serok Apo”, “Biji YPG/YPJ” sloganları atıldı.

NORVEÇ

Norveç’in başkenti Oslo’da Efrîn direnişine destek eylemi yapıldı. Eylem Kürdistan’la Dayanışma Örgütü ve Kürdistan Demokratik Tolum Merkezi tarafından organize edildi. Kürdistanlılar ve dostları Oslo merkezi tren istasyonu yanında toplanarak bir yürüyüş ve miting gerçekleştirdi.

Toplanma yerinde, Norveç Kadın Örgütü (KVİNNE FRONTEN) adına yapılan konuşmada Efrîn’e yönelik yapılan işgal saldırıları kınandı ve Efrîn halkının yanında olduklarını belirttiler.

Daha sonra konuşan Sol Sosyalist Partiden Parlamenter Petter Eide ise Norveç hükümetinin sessizliğini sert bir dille eleştirerek NATO üyesi bir ülke olarak Efrîn’deki saldırıyı kınadı. Eide, hiçbir zaman bu saldırıyı onaylamayacaklarını söyledi. Eide, halka Norveç hükümetin sessizliğini eylemlerle kıralım çağrısı yaptı.

Eylemde birçok Norveçli şahsiyet ve siyasi partili ve sivil toplum örgütü katılarak destek verdi.

Yapılan konuşmalardan sonra eylemciler parlamento binasına doğru yürüyüşe geçti. Kitle Norveç parlamentosu önünde miting yapıldı.

Burada Norveç Kızıl Parti ve Kürdistan Diplomasi Komitesi adına da bir konuşma yapıldı.

Eylem Efrînle dayanışma ve Türk devletinin saldırılarını kınayan sloganlarla sonlandırıldı.

BELÇİKA

Belçika’nın başkenti Brüksel’de de Efrîn ile dayanışma mitingi düzenlendi. Place de la Poaleart Meydanı’da yapılan miting ile ‘Çağın Direnişi’ selamlandı.

Mitingde YPJ/YPG ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterini taşıyan eylemciler, Türk devletinin işgal saldırılarını da protesto etti. 

Çok sayıda kişinin katıldığı mitingde yapılan konuşmalarda, Efrîn direnişi selamlandı, faşizmin kaybedeceği ve Efrîn’in kazanacağı ifade edildi.

Yapılan konuşmaların ardında Koma Berxadan, Deniz Deman, Xelil Xamgin ve Diyar sahne aldı.