Avrupalı parlamenterler: Barış için Öcalan’ın özgürlüğü şart

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için Strasbourg’da devam eden özgürlük nöbetinin 5’inci yılında düzenlenen mitinge Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) üyesi çok sayıda Avrupalı parlamenter de destek verdi.

Mitinge destek amacıyla gelen parlamenterler arasında Hollandalı Tony Vox, Danimarkalı Ulla Sandbaek ve Nikolaj Villuemsen, Slovenya’dan Matjaz Hanzek, Almanya’dan Andrej Hunko, Yunanistan’dan eski bakan ve şimdiki AKPM üyesi Anastasia Christodoulopoulou ile Annetta Kavvadia, İtalya’daki Alman azınlığı temsilen parlamenter  Florian Kronbichler ile HDP milletvekilleri Filiz Kerestecioğlu ve Ertuğrul Kürkçü yer aldı. Mitinge gelemeyen birçok parlamenterin ise destek mesajı iletildi.

Mitingde kısaca söz alan Tony Vox, Ulla Sandbaek ve Nikolaj Villuemsen, Kürdistan’da yaşanan şiddeti ve zulmü yerinde gördüklerini dile getirdiler.  Parlamenterler, tutuklu bulunan Kürt siyasetçilerle dayanışma içinde olacaklarını vurguladılar.

‘KÜRTLERİN MÜCADELESİNİ ANLIYORUZ’

İtalya’daki Alman azınlık üyesi parlamenter Florian Kronbichler, Alman azınlığı olarak Kürtlerin taleplerini anladıklarını söyledi. İtalya’daki Alman azınlığın Türkiye’dekinden çok daha iyi bir otonomiye sahip olduklarına dikkat çeken Kronbichler, Kürt halkının özgürlüğü için süren mücadeleye destek mesajı verdi.

HUNKO: ULUSLARARASI DAYANIŞMA DEVAM EDECEK

Alman Sol Parti (Die Linke) ve AKPM Sol Grup üyesi Andrej Hunko ise, partisi ve fraksiyonu adına eylemcileri selamladı. Kürtlere yönelik baskıları her düzeyde dile getirmeye çalıştıklarını dile getiren Hunko, Sol Grup içerisinde HDP’li vekillerle birlikte çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Referandum oylamasında seçim gözlemcisi olarak Amed ve diğer Kürt kentlerine gittiklerini söyleyen Hunko, kesinlikle demokratik bir oylama olmadığına dikkat çekti. Öcalan’la acilen görüşülmesine izin verilmesi çağrısı yapan Hunko, uluslararası dayanışmalarının devam edeceğini vurguladı.

TÜRKİYE’DEKİ DİKTATÖRYEL İKTİDARI KABULLENMEK ZOR

Yunanistanlı parlamenter ve eski bakanlardan Anastasia Christodoulopoulou ise, Öcalan’ın Kürtlerin lideri olarak özgürlüğünün önemine vurgu yaptı. Türkiye’de şu anda bir diktatörün iktidarda olduğunu bildiklerini söyleyen parlamenter, bunun Yunanistan için de zor olduğunun altını çizdi. Yunanistanlı parlamenter, barış için Öcalan’ın özgür olması gerektiğini söyledi.

KÜRKÇÜ: ÖCALAN TÜM DÜNYADA ÖZGÜRLÜK İSTENEN BİR LİDER

HDP İzmir Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ise, 5 yıldan bu yana gösterilen çabanın boşa gitmediğinin altını çizdi. Tüm çabaların bir gün Öcalan’ın layık olduğu yere yani Kürt halkının içine dönmesine imkan sağlayacağını vurgulayan Kürkçü, Türkiye’deki halkların her biri için ayrı bir özgürlük olamayacağını dile getirdi.

Kürkçü, tüm halkarın ‘ya hep beraber ya hiç’ demesi gerektiğini söylediği konuşmasında, Kürt halkının bugüne kadar verdiği özgürlük mücadelesiyle ‘Ortadoğu’nun kurucu halklarından’ olduğunu kaydetti. Kürt halkının yürüttüğü mücadelenin terörizm olmadığının görüldüğünü söylediği konuşmasında, Öcalan’ın da tüm dünyada kendisi için özgürlük talep edilen bir insanlık lideri olduğunu vurguladı.

Kürkçü, umudunun özgürlük nöbetinin en kısa zamanda, yani Öcalan’ın özgürlüğü sayesinde sonlanması olduğunu da sözlerine ekledi.

Alsace Kürt Dostluk Derneği Başkanı Bernard Revollon ise konuşmasında, Kürtlerin hak ve özgürlük mücadelesinin yanında oldukları mesajını verdi. Revollon, Öcalan’ın Kürt halkının lideri olarak özgür olması gerektiğini söylerken, faşist bir yönetimin olduğu Türkiye’nin artık Avrupa Konseyi üyesi olmasının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin 5’inci yılı vesilesiyle düzenlenen miting, Avrupalı parlamenterlerin konuşmaları ardından sonlandırıldı.