Avrupa’daki Midyatlılar seçim çalışmalarının startını verdi

Almanya’daki Midyatlılardan düzenledikleri bir toplantı ile seçim çalışmalarının startındı verdi.

Avrupa Midyat Halkları Kültür ve Dayanışma Derneği'nın yönetim kurulunun yaptığı bir toplantıyla, Almanya başta olmak üzere Avrupa'da yaşayan Midyatlılar, 31 Mart 2019'da yapılacak yerel seçimlere yönelik çalışmalara başladı. Ve yapılacak yerel seçimlerde HDP'yi destekleme kararı alındı.

Almanya'nın Dortmund kentinde bir araya gelen Midyatlılar, diasporadan seçim çalışmalarına start verdi. Süryani, Êzidî ve Müslüman toplumu mensuplarından oluşan Midyatlılar, kültürel kimliklerine sahip çıkacaklarını kaydettiler.

Avrupa Midyatlılarla Kültür Dayanışma Derneği Yönetim kurulunun yaptığı toplantıya katılan Nav-Dem Eşbaşkanı Tahir Köçer yaptığı konuşmada, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze kadar devletin Midyat üzerinde çok güçlü bir sindirme politikası yürüttüğünü belirterek, Midyat’ı kaybetmemek için hem demografik hem de siyasi ve kültürel soykırım uyguladığını söyledi. Bu politikaların sonucu olarak Midyat nüfusunun yüzde 50'ye yakınının göç etmek zorunda kaldığını ve bunların bir kısmının Avrupa'ya çıktığını belirten Köçer, 1935’te İsmet İnönü’nün "Midyat’ı kaybetmek, Türkiye Cumhuriyeti’ni kaybetmektir" dediğini söyleyerek, Midyat'ın stratejik bir önem taşıdığını belirtti.

Midyat üzerinde her açıdan çok büyük ve kirli oyunlar oynandığını ifade eden Köçer, buna rağmen halkın iradesini teslim etmediğini vurguladı.

Midyat Belediyesinin "Midyat'ın gerçek sahipleri olan yurtseverlerin elinde olmamasının çok üzücü olduğunu ve artık bunun kabul edilemeyeceğini" ifade eden Köçer, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde HDP'nin kazanması için her türlü desteğin sunulması gerektiğini kaydetti. Toplantıda yapılan planlamaya göre Avrupa'daki Midyatlıların davetli olacağı HDP ile bir dayanışma gecesi yapılacak. Ayrıca seçim çalışmalarını desteklemek için bir grup Midyat'a gönderilecek.