Jina Emini’nin katledilmesi Avrupa'da eylemlerle kınanıyor-YENİLENDİ

Avrupa kentlerinde İran devleti tarafından Jina Emini'nin katledilmesine dönük eylemler sürüyor.

Avustralya'nın Melbourne kentindeki Kürdistanlılar, İran devletini protesto etti.


Victoria Kütüphanesi önünde toplanan binlerce kişi, Rojhilat ve İran'daki direnişleri selamladı.

Protestoculardan bazıları saçlarını kazıttı.

 Yürüyüş Federation merkezine kadar sürdü.


HAMBURG

Almanya Kürt Kadınlar Birliği (YJK-E), İran’da “ahlak polislerince katledilen Jina Emini, Azerbaycan askerlerinin tecavüz ve işkenceyle katlettiği Anush Abetyan ve Almanya’da katledilen Cansu Kara için Sternschanze Bahnhof’da basın açıklaması gerçekleştirdi. Rojbin Kadın Meclisi, Alman enternasyonalist Güçler, Hamburg Halk Meclisi’nin destek verdiği eylemde Emini, Abetyan ve Kara’nın posterleri ile TJK-E bayrakları taşındı.

 Eylemde konuşan  HDP eski Milletvekili Selma Irmak, "Bugün kadınların direniş günüdür. Direnen kadınlara bin selam olsun! Kan emici katiller aramızdan bir kadın arkadaşımızı almış olabilir. Ama biz durmayacağız. Yas tutmayacağız bugün. Bugün bizim ayaklanmamızın, direnmemizin günüdür" dedi.

Basın açıklamasının ardından binlerce kişi, Sternschanze Caddesi'ne doğru sloganlar eşliğinde yürüyüşe geçti. İtalyanca, Kürtçe ve Farsça direniş şarkıları eşliğinde çekilen halaylar ile eylem tamamlandı.


DORTMUND

Almanya’nın Dortmund şehrinde Dortmund Rozerin Kadın Meclisi ve Essen Bêrîvan Şengal Kadın Meclisi'nin çağrısıyla 13:00'da Dortmund HBF önünde Kürt, Fars ve Alman kadınlar bir araya geldi.

Eylemde, Kürt kadın Jina Emini, Anush Abetyan ve Cansu Kara’nın katledilmeleri protesto edildi, direnişler selamlandı.

Kadınlar, ortak mücadele ve öz savunmanın kadın özgürlüğü için tek çözüm yolu olduğu mesajını verdi.

Kürt Kadınları Barış Bürosu-Ceni tarafından hazırlanan Almanca bildirinin de okunduğu eylemde konuşmalar yapıldı.


HANNOVER

Almanya'nın Hannover kentinde Haupbahnhof önünde bir araya gelen Kürt, Fars ve dostları, İran'ı protesto etti.

Eyleme Hannover Kürt Meclisi, Meclisa Jina Ronahi, Women defend Rojava ve Forum der Iranischen Demakrat Innen und Sozialist innen-Hannover katıldı.
Eylemde İran'ın idam ettiği aydın ve yurtseverlerin fotoğraflarından sergi de oluşturuldu.

Bir grup kadın saçlarını keserek İran'ın katliamını protesto etti.


ZÜRİH

İsviçre'nin Zürih kentinde gün boyu eylemler sürdü. İlk eylem Staufacher'de düzenlendi. Rojhilatlıların öncülüğündeki eyleme dört parça Kürdistanlıların yanı sıra İsviçreli kadınlar da destek verdi.

Helvetiaplatz'da da Kürt Kadın Hareketi'nin (YJK-S) çağrısıyla Komeleya Zahmetkêşan Kurdistan, Komela-Rojhelat bir araya geldi.
CDK-S Eşbaşkanı Selma Sürer, "Jina Emini için buradayız. Saçının teli göründüğü için İran polisince katledildi. Jina Amini isyanımızdır” dedi.

Komeleya Zahmetkeşan Kürdistan adına Ahmed Mom Mohammadi de eyleme katıldı. Zahmetkeşan adına yapılan açıklamada, İran'ın Kürtleri katlettiği vurgulanarak mücadele çağrısı yapıldı. Eylemde Rojhilat ve İran'daki direnişler de selamlandı.

Komela adına eyleme katılan Safoira Bazrafshan, Almanca konuşmasında herkesi Rojhilat halkıyla dayanışmaya çağırdı.


Konuşmaların ardından yürüyüşe başlayan halk, Zürih kent merkezinden Staufacher'e geldiğinde burada eylem yapan Kürdistanlılar ve İsviçreli kurum temsilcileri de yürüyüşe katıldı. Halk, St. Annagasse Caddesi üzerinde bir süre oturma eylemi yaptı. Kadınlar burada kısa bir skeç sergiledi. Daha sonra devam eden yürüyüş  Helvetiaplatz'da sona erdi.

 
İsviçre Kürt Kadın Hareketi önümüzdeki hafta içinde İsviçre’nin farklı kentlerinde kesintisiz eylem yapacağını duyurdu.

 

SANTİAGO


Şili'nin başkenti Santiago'da, İran tarafından katledilen Kürt kadın Jina Emini için yürüyüş ve miting düzenlendi.

 
Şili'deki İranlı kadınlar, enternasyonalist feministler, Kürtajın Kalıcı Olarak Yasallaşması Meclisi, Ni una Menos ve 8 Mart Platformu  tarafından organize edilen eyleme çok sayıda kurum destek verdi.

 
Eylem Santiago Milli Kütüphanesi önünde toplanan yüzlerce kadının katılımıyla başladı.

 
Kadın, Yaşam Özgürlük yazılı pankartın taşındığı eylemde "Ataerkillik yargıç değildir ve kadınları yargılayamaz", "Suçlu devlettir, suçlu başkandır, suçlu İran ahlak polisidir" şeklinde mesajlar verildi.


MARSİLYA


Fransa’nın Marsilya şehrinde Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde yüzlerce kişi Jina Emini için buluştu.

Rojhilatlı Kürtler ve Fransız kurum temsilcileri de Canebiere Meydanı'ndaki eyleme katıldı. Eylemde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ve Jina Emini'nin posterleri, TJK-E bayrakları taşındı.

"İran rejimi terörist ve diktatördür" sloganının atıldığı yürüyüş Vieux Port Meydanı'nda devam etti.

Eylemde Arin Mirkan Kadın Meclisi adına Eşbaşkan Mukaddes Hınıs konuşma yaptı.