YENİLENDİ III

Avrupa’da anma etkinlikleri sürüyor: Ölçümüz Zîlan’dır

Avrupa kentlerinde gerçekleştirilen anmalarda, kesintisiz mücadele ve direnişin önünü açan Zîlan’ın ve onun izinden giden fedailerin takipçisi olunacağı mesajı verildi.

ŞEHİT ZÎLAN (ZEYNEP KINACI)

Ermenistan, Almanya, Yunanistan ve İsveç kentlerinde, 28 yıl önce Dersim’de gerçekleştirdiği fedai eylemle ölümsüzleşen Zîlan (Zeynep Kınacı) için anma etkinlikleri gerçekleştirildi.

ELEGEZ

Şehit Zîlan, Dersim’de Türk ordusuna karşı fedai eyleminin 28. yıl dönümünde Ermenistan'ın Elegez bölgesinde anıldı. Yekîtiya Azadiya Jinan tarafından düzenlenen anma Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına  bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Yekîtiya Azadiya Jinan adına Natelan Saboyan, Kurdistan Komitesi Eşbaşkanı Silo Dirboyan ve Şehit Rukanê Milo'nun babası, toplantıda şehit Zîlan’ın kişiliği ve mücadelesi hakkında konuştu.

Zîlan şahsında Haziran ayındaki tüm özgürlük şehitlerini anan ve mücadelelerinin takipçisi olacaklarını belirten Natelan Saboyan, şunları aktardı: “Hevala Zîlan, bizlerin ve Kürt halkının kadın özgürlük çizgisidir. Hevala Zîlan, düşmanın Özgürlük Hareketine saldırdığı ve Önder Apo'nun tüm komplocu güçleri özverili eylemiyle mağlup ettiği bir dönemde bu eylemi gerçekleştirdi. Ayrıca Zîlan'ın eylemiyle Kürt halkı daha da bilinçlendi ve mücadelesini yükseltti. Düşman büyük bir korkuya kapıldı. Eğer bugün özgürce Kürt olduğumuzu söyleyebiliyorsak, bu şehit Zîlan ve onun yoldaşları sayesindedir. Bu yüzden binlerce Kürt kız ve erkek çocuğuna borçluyuz, diyoruz. Bugün binlerce Kürt genç kadını ve erkeği özgür dağlarda Zîlan'ın izinde amansızca düşmana karşı direniyor ve savaşıyor. Bizler Ermenistan'daki Kürt halkı olarak Zîlan yoldaşın ve özgürlük hareketinin sonuna kadar takipçisi olacağız, şehitlerimiz üzerinden mücadelemizi ve direnişimizi yükseltecek, onların bayrağını dalgalandıracağız.

Etkinliğin sonunda Zîlan adındaki çocuk, şehit Zîlan’a atfen bir şiir okudu. Anma, “Bijî Serok Apo”, “Şehîd namirin” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarının atılması ardından sona erdi.

NÜRNBERG

Zîlan’ın şehadet yıl dönümü dolayısıyla bir anma da Almanya’nın Nürnberg kentinde yapıldı. Nürnberg Kürt Halk Meclisi ve Kadın Meclisi’nin organize ettiği anmaya onlarca Kurdistanlı katıldı. Ardından Zilan’ın eyleminin önemine dair bir konuşma yapılarak şunlar ifade edildi: “İnsanlık tarihinde kendisini var eden bu emperyalist sisteme alternatif olarak yeni bir sistem inşa edildi. Bu alternatif yaşamı inşa eden hakikati savunmak, insanın anlam arayışına bir cevaptır. Anlamlı bir yaşam sürmek ve bu kirli düzene karşı bir cevap olmak Zilanlaşmak demektir. Heval Zîlan'ın gerçekleştirdiği bu eyleme sadece bir eylem olarak bakmamamız gerekir. Kurdistan'da işgalci devletlerin Kürt halkına yönelik kirli politikalarına karşı yapılan bir eylemdir. ‘Keşke canımdan daha fazla verecek bir şeyim olsaydı’ diyen heval Zîlan'ın toplumda yaratılan ahlaklı ve politik bir kişiliği ortaya koymak için hassasiyetini ortaya koyan bir yaklaşımıdır. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü çizgide hakikate doğru bu yolculuk, bütün insanlığın hassasiyetle yaklaşması gerektiği bir gerçekliktir. Kurdistan'da verilen mücadele için kim elinden ne geliyorsa daha fazlasını yapmak durumundadır. Çünkü kurtuluş buradadır. İnsan olmanın ve insanlığın ölçüsü de heval Zîlan'ın ölçüsüdür.”

Anma sonunda "Şehîd Namirin”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Serok Apo" sloganları atıldı.

KIEL

Şehit Zîlan (Zeynep Kınacı) şehadetinin 28. yılında Almanya’nın Kiel şehrinde anıldı. Etkinlikte saygı duruşunun ardından şehit Zîlan’ın yaşamını ve mücadelesini anlatan sinevizyon izlendi. Sinevizyon gösteriminden sonra Kiel Demokratik Halk Meclisi Üyesi İhsan Mûş bir konuşma yaptı. Mûş, “Türk devleti bütün olanaklarıyla Kürt halkını yok etme çabası içerisindedir. Bizler şehit Zîlan ruhuyla mücadele etmeliyiz. Şehit Zîlan bizlere mücadele çizgisini, ruhunu gösterdi. Bugünlerde Türk devleti Kürdistan coğrafyasını yakıyor. Ormanlarımız, ağaçlarımız yakılıyor. İnsanlarımız diri diri yandı bu yangında. Devlet sadece Kürt’e düşman değil, doğasına da ağacına da düşman” dedi.
Kiel Demokratik Halk Meclisi Eşbaşkanı Rojîn Rojava ise şunları vurguladı: Türk devleti Kurdistan’ın dört parçasında halkımızın kazanımlarına barbarca saldırıyor. Bugünlerde KDP ihanetini de yanına alarak Kürtler arası çatışma yaratmak istiyor. Buna karşılık kadınlar başta olmak üzere bütün halkımız özgürlük mücadelesini sahiplenmeli ve Şehit Zîlan ruhunu kendinde yaşatmalıdır.

Anma etkinliği “Şehit Namirin” ve “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

HAMBURG

Şehit Zîlan için Almanya'nın Hamburg kentinde DKTM'de düzenlenen etkinlik de Şehit Aileleri Komitesi tarafından organize edildi.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından Avrupa Kürt Kadın Hareketi Temsilcisi Evîn Ararat bir konuşma yaptı. Şehit Zîlan'ın mücadelesini hep esas alacaklarını belirten Ararat, şunları söyledi: 'Şehitlerimize layık olmanın mücadelesini verirken anılarına bağlı kalacağız. Onlar hiç tereddüt etmeden halkın özgürlüğü için canlarını verdiler. Bize düşen de anılarına layık olmaktır.

Anma vesilesiyle şehitlerin fotoğraflarından oluşturulan bir köşe, mumlar ve çiçeklerle donatıldı.

AURICH

Almanya’nın Aurich kentinde şehit Zîlan şahsında Haziran Ayı Şehitleri anıldı. Şehit Zelal Kadın Meclisi ve Şehit Aileleri Komisyonu tarafından organize edilen anmada Komisyon Sözcüsü Fikriya Ferho konuştu. Zîlan şahsında binlerce şehidi bir kez daha minnetle andıklarını belirten Fikriya Ferho, mücadelelerine bağlılık sözü verdi. Avrupa Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Rûken Qendîl ise, bu uğurda şehadete ulaşan kahramanlar sayesinde yeni ve onurlu bir mücadelenin sahibi olduklarını söyledi. Anma etkinliğinde Zîlan’ın eyleminden önce Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a hitaben yazdığı mektup okundu, ardından sinevizyon gösterimi yapıldı.

Aurich ve çevresinde yaşayan Kurdistanlıların kurduğu 16 kişilik folklor ekibine de “Şehit Zîlan Folkor Ekibi” ismi verildi.

ATİNA

Yunanistan’ın başkenti Atina’da Kurdistanlılar ve Yunanistan Eylem Birliği Platformu üyelerinin katılımıyla Kürdistan Demokratik Kültür Merkezi’nde 30 Haziran 1996 yılında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için Dersim’de fedai eylem gerçekleştiren şehit Zîlan (Zeynep Kınacı) için anma programı gerçekleştirildi.
Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşu yapılarak başlayan program, konuşma, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın şehit Zîlan’ın mektubu üzerine yaptığı değerlendirmenin okunması ve sinevizyon gösterimi ile son buldu.
Kürt Kadın Hareketi adına yapılan konuşmada, şehit Zîlan’ın özgür yaşam mücadelesinde herkese örnek bir devrimci karakter olduğunu ve eylemiyle genç kadınlar ve Özgürlük Hareketi için öncülük rolünü yerine getirdiği belirtildi.
Konuşmanın sonunda “Şehit Zîlan’ın mektubunda belirttiği ’Yaşam iddiam çok büyük, onurlu bir yaşamı ve insanlığı seviyorum, bu yüzden büyük bir eylemin sahibi olmak istiyorum. Keşke canımdan daha fazlasını verebilsem’ sözleri hatırlatılarak Zîlan’ı anlamanın ve amaçlarını gerçekleştirme vurgusu yapıldı.
Program, “Şehîd Namirin”, “Bijî Serok Apo” ve “Jin Jiyan Azadî” sloganlarıyla sona erdi.

STOCKHOLM

İsveç’in başkenti Stockholm’da Zîlan ( Zeynep Konacı) şahsında Haziran ayında şehit düşenler anıldı. Amara Kadın Meclisi öncülüğünde Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen anmaya, şehit yakınları ve çok sayıda Kurdistanlı katıldı.

Şehit Zîlan şahsında tüm devrim ve demokrasi mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, şehit aileleri adına Şükran ana konuşma yaptı. Sözlerine haziran ayında öncü düzeyinde şehit düşen kadınları saygıyla anarak başlayan Şükran ana, “Şehitlerin amaçlarını yerine getirmek başta biz kadınların görevidir.  Kadınlar ve analar olarak örgütlülüğünüzü büyütmeli ve mücadelemizi yükseltmeliyiz” dedi. 

Konuşmanın ardından şehit Zîlan’ın Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a ve halka yazdığı mektupları Amara Kadın Meclisi’nden Ayşe Didar okudu. 

Mektupların okunması ardından TJK-E adına Nûpel Munzur bir konuşma yaptı. Zîlan, Sema Yüce, Gulan Garzan, Leyla Agirî, Bêrîvan Zîlan, Raperîn Amed, Bêrîtan Nurhak Çiya ve tüm Haziran şehitlerini anarak konuşmasına başlayan Munzur, “Zîlan yoldaş, imha ve inkar politikalarına, Önder Apo’ya yönelik Uluslararası Komploya ve Dersim katliamını gerçekleştirenlere karşı kendini katliamdan korumak için uçurumlardan atan kadınların intikamını almanın adıdır. Zîlan yoldaş ve haziran ayında şehit düşen öncü kadın militanların fedailiği bizim mücadele ve yaşam gerekçemizdir” ifadelerini kullandı.

Şehit Zîlan’ın hayatına ilişkin sinevizyon gösteriminin yapıldığı anma, Kültür Komisyonu’nun müzik dinletisi ile sona erdi.

STUTTGART

Kürt kadınların 'Tanrıçamız" dediği Zîlan’ın (Zeynep Kınacı) şehadet yıl dönümü dolayısıyla  Almanya’nın Stuttgart kentinde anma yapıldı.

Meryem Kadın İnisiyatifi öncülüğünde gerçekleşen anma, Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına saygı duruşuyla başladı.

Kürt Kadın Hareketi adına Bêrîtan Amanos'un konuşmasıyla devam eden anma da sinevizyon gösterimi yapıldı. "Şehîd Namirin”, “Jin Jiyan Azadî” ve “Bijî Serok apo sloganları ardından etkinlik sona erdi.