Avrupa’da Öcalan için eylemler sürüyor

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için İsveç, Almanya, İsviçre, Avusturya ve Hollanda’nın birçok şehrinde yürüyüşler ve mitingler dün de devam etti.

BASEL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın sağlık ve güvenliği için Basel'deki eylemler aralıksız devam ediyor. İsviçre şehirlerinden Basel’de tren istasyonunda toplanan kalabalık grup, slogan ve pankartlarla Öcalan'ın durumuna dikkat çekti.

Kürt Halk Önderi’nin sağılığı ve güvenliği hakkında inandırıcı bir açıklama yapılması için Basel Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde düzenlenen eylemde Öcalan Lehine Almanca sloganlar atıldı.

 Bildirilerin dağıtıldığı eylemde Almanca döviz ve pankartlar taşınırken, eylem çevredekilerden yoğun ilgi gördü.

BERN

Bern Merkez Tren İstasyonu önünde bir araya gelen onlarca kişi burada bir miting gerçekleştirerek,  Öcalan’dan haber alınıncaya kadar eylemlerine devam edeceklerini belirttiler.

Burada HDK Avrupa Eşsözcüsü Demir Çelik ve Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına  birer konuşma yapıldı.

Yapılan konuşmalarda Öcalan’ın durumuna ilişkin bilgi alınıncaya kadar Kürdistanlıların kesintisiz eylemlerine devam edecekleri vurgulanırken, Kerkük’e yönelik gerçekleştirilen işgal protesto edildi. Almanca bildirilerin okunmasının ardından eylem sloganlarla sonlandırıldı.

LOZAN

Lozan’da da  Merkez Tren İstasyonu önünde gerçekleştirilen eylemde saygı duruşunun ardından Rakka’nın kurtuluşu selamlandı. Öcalan posterlerinin taşındığı ve Öcalan’ın durumuna ilişkin yazılı pankartların olduğu kukla gösterisi İsviçreliler tarafından ilgiyle karşılandı.

Yarın akşam saat 18.00’de İsviçreli sol partilerin öncülüğünde yapılacak olan göçmenlere yönelik eyleme Öcalan posterleriyle katılım çağrısı yapan Kürdistanlılar, kesintisiz eylemlerine devam edecekleri mesajını verdiler. Eylem daha sonra yapılan konuşmaların  ardından sloganlarla sonlandırıldı.

KIBRIS

Kıbrısın başkenti Lefkoşa’da bir araya gelen onlarca Kürt, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecritten kaynaklı ve medyada çıkan haberlerden dolayı alanlara indi. Lefkoşa'da bir araya gelen eylemciler Avrupa Parlamentosu (AP) Kıbrıs Temsilciliği  önünü kadar yürürken, Öcalan posterlerinin açıldığı yürüyüşte sık sık 'Biji Serok Apo',  'Öcalan'a Özgürlük' ve 'Yaşasın Kürdistan' sloganları atıldı.

AP temsilciliği önüne gelen kitle burada basın açıklaması yaptı. Açıklamayı yapan Kıbrıs Kültür Meclisi üyesi Ahmet Erden, "Önderliğimiz hakkında yapılan açıklamalara itimat etmiyoruz. Önderliğimizle bir görüşme yapılmayana kadar alanlarda olacağız” diye konuştu. Kitle daha sonra AP önünde çadır açarak oturma eylemi başlattı.

ESSEN

Essen kentinde yaşayan Kürdistanlılar eylemselliklerinin üçüncü gününde Hauptbahnhof’da toplandılar. Burada yapılan mitingde bildiriler dağıtılırken, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Kitle ‘Katil Erdoğan’, ‘Faşist Erdoğan’ gibi sloganlar da atarken, Reqa’nın özgürleşmesini de selamladılar.

Essen’deki eylem Cuma günü saat 16.00’da büyük bir mitingle sonuçlanacak.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan özerinde devam eden tecrit ve izolasyona dikkat  çekmek ve bir an önce sağlığı hakkında bilgi almak amacıyla Hamburg’da dün de eylemler devam etti.

Saat 18.00’de kentin en kalabalık caddesi Möckeberg’de bulunan alışveriş merkezi önünde yapılan eylemde konuşan eski BDP Şırnex Milletvekili Sevahir Bayındır, Öcalan’dan haber alınana kadar halk olarak ayakta olacaklarını vurguladı. Bayındır, Kerkük ve çevresinin iç ihanet ve pazarlıklar sonucu Kürt düşmanlarına teslim edildiğini ve bunun unutulmayacağını sözlerine ekledi.

Alman yazar ve insan hakları aktivisti Anja Flach ise, PKK üzerindeki yasağın kınadığı konuşmasında, Kürtlere karşı işlenen suçlarda Avrupa devletlerinin sorumluluğunu hatırlattı. Reqa’nın DAİŞ çetelerinden kurtarılmasını selamlayan Flach, “Bugün Reqa’yı özgürleştiren gerillanın yarın Kürdistan’ın işgal altında bulunan tüm topraklarını özgürleştireceğinden kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

Alman polisinin Öcalan posterlerine izin vermediği yürüyüş gecikmeli olarak başlarken, Jungferstieg semtine kadar devam etti. Hamburg’daki Kürdistanlılar bugün de aynı saatte Satürn alışveriş merkezi önünde buluşacaklar.

DUISBURG

 

Almanya’nın Duisburg şehrindeki eylemler gün içinde 10 kilometrelik bir araç konvoyuyla başlarken, sonrasında Merkez Tren İstasyonu önünde saat 17.00-20.00 arasında çadır ve miting eylemi düzenlendi.

Duisburg-DKTM ile Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi’nin ortak örgütlediği eyleme yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Eylemde dağıtılan bildirillerde ve yapılan konuşmalarda, Öcalan'ın durumundan endişe duyulduğu vurgulanırken, uluslararası kuruluşların bir an önce harekete geçmesi çağrısı yapıldı.

Eylemde bir konuşma yapan DKTM Eşbaşkanı Şahin Çelebi, Öcalan’ın 19 yıl ağır tecrit koşullarında hukuksuz bir biçimde tutulduğuna ve son 2 yıldır avukatları dahil dış dünya ile ilişkisinin kesildiğine dikkat çekti. Çelebi, bugün (Çarşamba) Duisburg bölgesinde, yarın Moers’de ve bir sonraki gün ise Emmerich’de mitinglerin yapılacağını söyledi.

Eylemlere katılım çağrısı yapılan mitingde Alman Marksist Leninist Partisi (MLPD) adına bir konuşma yapıldı. Konuşmada Kürt Halk Önderi üzerinde uygulanan ağırlaştırılmış tecrit kınandı.

PFORZHEIM

Almanya’nın Pforzheim şehrindeki eylem ise saat 17.00’de başladı. 300’e yakın Kürdistanlının katıldığı yürüyüş eylemi saat 19.00’a kadar sürerken, sık sık ‘terörist Erdoğan’ sloganı atıldı.

Eylemde Alman polisi yine Öcalan posteri açılmasına müsade etmezken, Öcalan’a özgürlük istenen pankartlar açıldı.

MÜNİH

Münih'de Kurdistanlılar Pazartesi akşamından bu yana Öcalan için alanlarda.

Eylemler kapsamında dün saat 13.00'de yeniden Bavyera’daki iktidar partisi CSU´nun genel merkezi önünde basın açıklaması düzenlenirken, burada bir de miting yapıldı.

‘Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü’, ‘Terörist Erdoğan’ gibi sloganların atıldığı eylem 3 saat kadar sürdü.

Münih’te Cuma günü ise Türkiye Konsolosluğu önünde saat 15.30’da bir protesto eylemi yapılacak.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde üçüncü gününde devam eden Öcalan’a özgürlük eylemi dün de saat 18.00’de Europa Galerie önünde yapıldı. Öcalan’ın özgürlüğü talebinin sloganlarla dile getirildiği eylemde, DKTM adına konuşan eşbaşkanlardan Oruç Dapar, Öcalan etrafında bir olunması çağrısı yaptı.

Güney Kürdistan’da yaşananlara dikkat çeken Dapar, ihanetçiliğin mahkum edilmesi gerektiğini vurguladı.

Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemin Cuma gününe kadar her gün saat 18.00’de yapılacağı bilgisi verildi.

FREIBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği hakkında ortaya çıkan kaygılı durumla ilgili Almanya'nın Freiburg kentinde son üç gündür bir dizi eylem yapılmaya devam ediyor. Dün Öcalan için oturma eylemi yapan Kürdistanlılar ve dostları, bugün de bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Freiburg Alte Synagoge meydanında bir araya gelen yüzlerce kişi, buradan şehir merkezine doğru sloganlarla yürüyüşe geçti. Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Nuda Kadın Meclisi tarafından organize edilen yürüyüş sırasında çevredekilere de Öcalan'ın durumuna dikkat çeken yüzlerce bildiri de dağıtıldı.

"Biji Serok Apo", "Be Serok Jîyan Nabe", "Es lebe Öcalan-Yaşasın Öcalan" sloganları ile şehir merkezine gelen kitle adına bir basın açıklaması okundu. Açıklamanın ardından tekrar toplanma alanına dönen kitle yürüyüşe son verdi.

Kitlenin dağılması ardından iki gencin polis tarafından gözaltına alındığı bilgisi alındı. Gençlerin kimlik tespitinden sonra polis tarafından serbest bırakıldığı bildirildi.

DEN HAAG

Hollanda’nın Den Haag kentinde ise, Hollanda Parlamentosu önünde bir eylem düzenlendi. Onlarca Kürdistanlının katıldığı eylemde, Türk basınında Öcalan’a yönelik çıkan provokatif haberler kınandı.

Eylemde sık sık “Terrorist Tirkîye", "Azadî jibo Serok Apo" ve "Azadî jibo Kurdistan" sloganları atılırken, Flamanca hazırlanan bildiriler okundu.

LIVERPOOL

İngiltere’nin kuzeyindeki North West bölgesinde yaşayan Kürtler ise Liverpool’da bir yürüyüş düzenledi.

Yüzü aşkın kişinin katıldığı yürüyüşte Öcalan posterleri açılırken, yüzlerce bildiri dağıtıldı. Öcalan üzerindeki tecridin son bulmasının istendiği konuşmalarda, İmralı’ya derhal bağımsız bir heyetin gönderilmesi çağrısı yapıldı.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da DKTM’nin çağrısıyla Avusturya Parlamentosu önünde toplanan çok sayıda kişi, Öcalan posterleri açtı.

Almanca ve Kürtçe Öcalan’a özgürlük sloganlarının atıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, Öcalan’dan haber alınıncaya kadar eylemlerin devam edeceği vurgulandı.

Kerkük'te Güney Kürdistan'lı partilerin ihanetinin Kürt halkı tarafından unutulmayacağının altı çizilen konuşmalarda, kurtuluşun birlikten geçtiği yinelendi.

GRAZ

Avusturya’nın Graz şehrinde ise Öcalan’ın özgürlüğü talebi ve sağlığı hakkında bilgi alınması istemiyle bir sivil itaatsizlik eylemi düzenlendi.

Saat 18.00’de Graz Belediyesi önündeki Hauptplatz’da bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan’dan haber alınıncaya kadar ayakta olacaklarını vurguladılar. Eylemde ayrıca Kerkük’te yaşanan ihanet kınanırken, Reqa’nın özgürleştirilmesi selamlandı.

STOCKHOLM

İsveç'in başkenti Stockholm'un Mynttorget Meydanı'nda bir araya gelen bir grup Kürdistanlı, dün akşam saatlerinde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın özgürlüğü için izinsiz bir gösteri yaptı.

Kortejin en önünde “Öcalan'a özgürlük, Kürt Halkına statü” pankratı taşıyan eylemciler, İsveç Dışişleri Bakanlığı önünden geçtikten sonra araç trafiğinde kapalı Drottningsgatan Caddesi'nden il merkezindeki meydana yürüdü.

Yol boyunca “Be Serok jiyan nabe”, “Biji Serok Apo”, “Öcalan’a özgürlük, Kürt Halkına statü”, “Katil Erdoğan”, “Faşist Türkiye”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol”, “Katil Erdoğan hesap verecek”, Kanlı ellerinizi Öcalan'dan çekin” gibi sloganlar atan grup, slogan atmayı Sergel Meydanı'nda da sürdürdü.

Meydanda yapılan konuşmalarda Türk devletinin Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği ile ilgili kamuoyunu bilgilendirmesi ve Öcalan'a uygulanan tecritin derhal kaldırılarak avukat ve ailesiyle görüştürülmesi talep edildi. Kürdistanlılar ve dostlarına duyarlılık göstererek meydanlara çıkmaları çağrıları yapıldı.

UPPSALA

İsveç'in Uppsala ilinde de Kürdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği hakkında açıklama yapılması talebiyle bir gösteri gerçekleştirdi.

Storatorget Meydanı'nda gerçekleşen 150 civarında kişinin katıldığı gösteride bir konuşma yapan Uppsala Sol Parti Başkan Yardımcısı Yekbun Alp, Öcalan'ın 2 yıldan beri ağır tecrit koşullarında tutulduğuna dikkat çektikten sonra CPT (İşkenceyle Mücadele Komitesi) devreye girmesi ve Öcalan'ın sağlığı ve güvenliğiyle ilgili kamuoyuna açıklama yapmasını talep etti.

Gösteride konuşmalar yapan Sol Parti Milletvekili Emma Wallrup ve Uppsala Belediyesi Meclis üyesi Mohamad Hassan'da AKP Hükümeti'nin gerçekleştirdiği insan haklarını eleştirdi ve Öcalan'a yönelik tecritin sona erdirilmesini istedi.

Gösteri süresince AKP Hükümeti ve Türk devletini kınayan, Öcalan'ın özgürlüğünü talep eden sloganlar atıldı.

Eylem, yerel medyada da yer buldu. Kürt Dayanışma Derneği'nden Amir Babakri, Uppsala Nya Tidning gazetesine “Kürt Halk Önderi Öcalan'ın yaşamını yitirdiğine ilişkin söylentiler Türk medyasında yer aldı. Biz dış dünyadan Erdoğan ve Türkiye'ye baskı yapmasını istiyoruz” açıklamasını yaptı.