AP parlamenterleri CPT ile görüştü

Kürt Halk Önderi’ne yönelik ağırlaştırılmış tecride ilişkin İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) yetkilileriyle görüşen AP üyesi parlamenter Malin Björk, CPT’nin tavrını yakından takip ettiklerini ilettiklerini söyledi.

Avrupa Parlamentosu (AP) gruplarından Avrupa Birleşik Solu/Yeşil Kuzey Solu üyesi İsveçli parlamenter Malin Björk, Öcalan’a yönelik tecride karşı sessiz kalmakta ısrar eden CPT ile görüştü.

Görüşme sonrasında açıklama yapan Björk,  CPT’nin açlık grevlerinin taleplerine ilişkin bir çarpıtmasına dikkat çekti. CPT yetkililerinin kendilerine açlık grevi eylemcilerinin talepleri arasında ‘Öcalan’ın özgürlüğü’ olduğunu aktardığını belirten Björk, CPT’den doğrudan talebin bu olmadığını söylediklerini ifade etti.

Björk, “CPT’nin bu yönde açıklamasına karşılık biz de, Kürt halkının elbette böyle bir talebi olduğunu söyledik. Ancak açlık grevi eylemcilerinin CPT’den talebinin ‘Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması’ olduğunu dile getirdik” diye konuştu.

Malin Björk, CPT yetkililerinin tecrit konusunda Türkiye ile temas halinde olduklarını ve iç tüzük gereği görüşmelerin içeriğini açıklayamayacaklarını söylediklerini kaydetti.

GUE/NGL Grubu olarak CPT’nin çalışmasının takipçisi olacaklarını yetkililere aktardıklarını söyleyen Björk, “Grup olarak ve yine İsveç Sol Parti olarak CPT’nin takipçisi olacağımızı vurguladık ve bir an önce Türkiye’nin insan hak ve özgürlüklerine karşı işlediği bu suçu sonlandırmasını istedik” diye belirtti.