Almanya, Avusturya ve Fransa'dan Cumartesi Anneleri'ne destek

Almanya ve Fransa'da 1 Eylül ve Cumartesi Anneleri'ne destek eylemleri düzenlendi.

Almanya'nın Saarbrücken kentinde 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir etkinlik düzenlendi. Alman Kürt dostlarının da katıldığı eylemde çok sayıda bildiri dağıtıldı. DKTM de eylem alanında 'Öcalan'a özgürlük' şiarıyla stant açtı.

DKTM Eş Başkanı Dilek Akdoğan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecride tepki göstererek, tecrit sürdükçe barışın olmayacağını belirtti. 

Alman hükûmetinin Erdoğan ile iş birliğini derhal durdurması gerektiğini söyleyen Akdoğan, Almanya'daki 'PKK yasağı'nın da kaldırılmasını istedi. 

HDK-Saarland Temsilcisi Şennur Ağırbaşlı da, Cumartesi Anneleri'nin direnişini selamlayarak, her cumartesi Saarbrücken'de dayanışma eylem düzenleyeceklerini belirtti.

Etkinlik müzik dinletisiyle son buldu.

STUTTGART

Almanya'nın Stuttgart kentinde, Türk devlet güçlerinin 700. haftada saldırdığı Cumartesi Anneleri'ne destek amacıyla bir eylem yapıldı. Stuttgart Cumartesi Anneleri İnisiyatifi öncülüğünde yapılan eylemde konuşan Aynur Karakaya, "Cumartesi Anneleri’nin 700. hafta eylemlerine dönük polis müdahalesi başka bir ruhu da ortaya çıkardı. CHP’lisi, HDP’lisi, sosyalisti, insan hakları savunucusu, birçok görüş ve düşünceden insan vardı. Cumartesi Anneleri'ne yapılan saldırı, 90'lı yıllardaki saldırılardan faklı değil. Çünkü o dönemde söz sahibi olan Çiller ve Ağar ile bu dönemde de söz sahibi olanlar arasında hiçbir fark yoktur" dedi.

Stuttgart Courage kadın temsilcisi Eli Klotz ise, Cumartesi Anneleri ile dayanışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi. Türkiye'nin diktatör faşizmine doğru hızlı adımlarla gittiğini söyleyen Klotz, "Bütün muhalefet tutuklanıyor, işten atılıyor, işkencelere maruz kalıyor. Bu diktatör Eylül’de Almanya’ya gelecek. Erdoğan’ın Berlin ziyaretine karşı "Erdogan Not Welcome" inisiyatifi kuruldu. Onun için 29 Eylül’de yapılacak protesto eyleminde bizler de yer alıp, tavrımızı belirleyeceğiz" diye konuştu.

DORTMUND

Almanya’nın Dortmund kentinde de 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle bir miting düzenlendi.

Mitingi Dortmund’a faaliyet yürüten Rozerin Kadın Meclisi, NCK Dortmund, MLPD, Corage, Rabbel Gençlik Örgütü ve Dakme Alevi Derneği öncülüğünde düzenlendi. Eylemde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü talebi ile bildiriler dağıttı.

SYDNEY

Avustralya'nın başkenti Sydney'de Cumartesi Anneleri'nin 701. eylemi ile dayanışmak ve Türk devlet güçlerinin saldırılarını protesto etmek amacıyla bir eylem düzenlendi. Sydney DKTM Kadın Komisyonu'nun çağrısıyla yapılan eyleme DKTM, İHD, Demokratik Aleviler Birliği, KNK, de destek verdi. Bir saat süren oturma eylemi sırasında kayıp yakınlarının fotoğrafları taşındı. Eylemde, Kürtçe, Türkçe ve İngilizce yapılan konuşmalarda, kaybetmenin devlet politikası olduğu belirtilirken, Türkiye'de kayıplara karşı verilen mücadelenin tarihi anlatıldı.

AKP'nin kayıpların akıbetinin açıklanması için bugüne kadar hiçbir adım atmadığına dikkat çekilen konuşmalarda, geçen hafta Cumartesi Anneleri'ne yönelik polis saldırısına da tepki gösterildi. 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridi anlatan bildirilerin dağıtıldığı eylemde konuşan KNK Sydney temsilcisi İsmet Taştan, "Sayın Öcalan derhal avukatları ve ailesiyle görüştürülmeli. Uluslararası Af Örgütü, CPT Kürt halkının hassasiyetine sessiz kalmamalı. Biran önce bir heyetin İmralı'ya gitmesi gerekiyor" dedi.

FRANKFURT

Almanya’nın Frankfurt kentinde de Cumartesi Anneleri ile dayanışmak amacıyla Hauptwache Meydanı’nda bir oturma eylemi düzenlendi.

Saat 10.30 başlayan eyleme onlarca kayıp ailesi katıldı. Kayıp yakınlarının fotoğraflarını taşıyan aileler, onlara ait olan ayakkabılarını resimlerle birlikte yere serdi.

“Cumartesi Anneleri yalnız değildir” pankartı açan kayıp yakınları "Cumartesi Anneleri yalnız değildir” sloganları da attı.

Eylemde yapılan konuşmalarda annelerinin eylemlerini bütün baskılara rağmen bu haftada evlatlarını hesabını sorduğunu belirtti.

Eylem bildirinin okunması ile sona erdi.

PARİS

Fransa'nın başkenti Paris'te Cumartesi Annelleri'nin eylemi sahiplenilerek, "701. haftada her yerdeyiz" sloganı ile destek eylemi yapıldı. 

Strasbourg Saint Denis Metrosu yanında HDK-Fransa'nın çağrısı ile yapılan eyleme, CDK-F, ACTIT, ODAK, BİR- KAR, FEDA, FUAF, TJK-F, SKB, ADHK, Partizan, SYKP, ICOR ve Proleter Devrimci Duruş gibi kurum temsilcileri katıldı. 

Tüm devrim şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan eylemde Türk devletinin gözaltında katlettiklerinin fotoğrafları ile 'Beni bul anne' pankartı açıldı.

Annelerin eylemine saldıran AKP rejiminin kınandığı eylemde, "Annelerin adalet mücadelesinde her zaman destekçi olacağız" mesajı verildi.

BRÜKSEL

HDK Belçika, Cumartesi annelerine yönelik baskı ve saldırıları oturma eylemi yaparak protesto etti.

HDK Belçika, Brüksel'deki Central Gar'ın girişinde oturma eylemi yaptı.

Kayıp yakınlarının fotoğraflarını açan HDK'liler, "Diktatör Erdoğan" sloganıyla Erdoğan ve iktidarını protesto etti.

Çevredekilere Cumartesi Annelerinin mücadelesini ve Erdoğan iktidarının saldırılarını anlatan HDK'liler yaklaşık bir saat oturma eylemi yaptı.