Almanya Türkiye’ye seyahat uyarısını sertleştirdi

Almanya Dişişleri Bakanlığı, Erdoğan rejiminin Alman gazetecilerin basın kartlarını uzatmaması ve Soylu’nun tehditlerinin ardından Türkiye’ye tatil için gitmeyi planlayan vatandaşlarına yönelik uyarılarını sertleştirdi.

Geçtiğimiz günlerde Alman ikinci devlet televizyon kanalı ZDF’in İstanbul bürosu şefi Jörg Brase, Tagesspiegel gazetesinin Türkiye muhabirlerinden Thomas Seibert ve NDR için serbest çalışan Halil Gülbeyaz’ın basın kartları AKP iktidarı tarafından hiçbir gerekçe gösterilmeden uzatılmamıştı.

Alman gazetecilerinin Türkiye’de görev yapmasının engellenmesine yönelik Ankara’nın bu girişimi Berlin yönetiminin sert tepkisine yol açmıştı. Ancak Erdoğan rejimi bu konuda geri adım atacağına Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Almanya’da yaşayanların tatil için Türkiye’ye gittiklerinde gözaltına almakla tehdit etmişti.

Soylu’nun "Avrupa'da, Almanya'da öyle terör örgütünün toplantılarına katılıp da ondan sonra gelip Antalya'da, Bodrum'da, Muğla'da tatil yapanlar var ya, onlar için de tedbir aldık şimdi. Hadi gelsinler bakalım havalimanlarından içerisi girsinler" şeklinde tehditleri Alman basınında geniş yer almıştı.

/TÜRKİYE’DE DİKKATLİ OLUN/ UYARISI

Her iki gelişmenin ardından Alman Dışişleri Bakanlığı resmi internet sitesinde Türkiye’ye tatil için gitmeyi planlayan vatandaşlarına yönelik uyarılarını güncelleştirdi. Bakanlık, seyahat uyarıları sertleştirirken Almanlara “Türkiye’de gözaltına alınmamak için daha fazla dikkatli olun” temennisinde bulundu.

Alman medya ve sivil toplum temsilcilerine yönelik yeni engellemeler çıkartabileceğine dikkat çeken bakanlık “Alman yasalarına göre düşünce ve fikir özgürlüğü olan konular Türkiye’de mesleğinizin engellenmesine ve cezai işlemlere tabi tutulmanıza yol açabilir” uyarısını yaptı. Dışişleri Bakanlığı devam sosyal medyada Türk hükümetini eleştiren paylaşımlardan dolayı da gözaltı olaylarının yaşanabileceğine dikkat çekti.

Bu arada Türkiye’ye yönelik seyahat uyarısıyla paralel Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Alman gazetecilere yönelik engellemeden dolayı Ankara’ya sert eleştiriler yöneltti. Pazar günleri yayınlanan “Tagesspiegel am Sonntag” gazetesine konuşan Maas “Alman ve Avrupalı gazetecilerin mesleklerini yapamaması kabul edilemez” dedi.

En az 5 Alman vatandaşının siyasi nedenlerle Türkiye’de Erdoğan rejimi tarafından rehin tutuluyor. Türkiye’deki cezaevlerinde tutulan Alman vatandaşları arasında Kürt sanatçı Ozan Canê de bulunuyor. 24 Haziran seçimleri sırasında HDP’ye destek vermek için Türkiye’ye giden Ozan Canê tutuklanmıştı. Son olarak 14 Kasım 2018 günü Kürt sanatçının yargılandığı davada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.