Almanların çoğu ‘Erdoğan Türklere seslenmesin’ diyor

Almanya’da yapılan son bir kamuoyu araştırmasına katılanların çoğu 28-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’ya resmi ziyaret gerçekleştirecek Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türklere seslenmesine karşı çıktı.

Alman devletiyle ilişkilerini son dönemlerde yeniden güçlendiren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllar sonra Almanya’ya ilk resmi ziyaretini 28-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleşecek. Alman muhalefeti ve kamuoyundaki ciddi bir kesim, Erdoğan’ın devlet töreniyle karşılanmasına karşı çıkıyor.

Erdoğan ise Alman devletinin talebiyle gerçekleşen bu ziyaretini fırsata çevirerek, şov yapmak istiyor. 16 Nisan 2017’de Türkiye’deki anayasa referandumu ve 24 Haziran seçimleri öncesinde AKP’li bakan ve politikacılara yönelik Berlin yönetiminin koyduğu yasakları delmek isteyen ve ziyareti sırasında kitlesel bir miting yapmak isteyen Erdoğan’a Alman halkının karşı çıktığı öğrenildi.

Kamuoyu araştırma şirketi Insa’nın yaptığı ve Salı günü yayınlanacak bir araştırmanın sonuçlarına göre Almanların yüzde 65,8’i Erdoğan’ın kamuya açık bir yerde Türklere seslenmesini istemiyor. Böyle bir etkinliğe “evet” diyen Almanların oranı yüzde 14’te kalırken, yüzde 19’luk bir kesim ise ya “bilmiyorum” dedi, ya da görüş belirtmekten kaçındı.

ERDOĞAN KÖLN İÇİN HENÜZ BİR YANIT ALMADI

Geçtiğimiz hafta AKP’lilerin Erdoğan’ın 29 Eylül günü Köln’de Erdoğan’ın yandaşlarıyla buluşması için hazırlıklara başladığı bilgisi medyada yer almıştı. Bunun için Köln’de büyük salonlarla görüşmelerin yapıldığı, Köln’de yer bulunmaması halinde Berlin’de bir bulunması için girişimler başlatıldığı ifade edilmişti.

Son gelen bilgelere göre Köln’deki büyük salonlar AKP’lilere henüz bir yanıt vermiş değiller. Ayrıca Erdoğan’ın rejiminin isteğine rağmen Berlin yönetiminin hala Erdoğan’ın planladığı mitinge yeşil ışık yakmadığı belirtiliyor. Bir grup Alman devlet yetilisi “Biz Erdoğan’ı sadece devlet görüşmeleri için davet ettik, özel buluşmaları için değil” deyip Erdoğan’ın şovuna izin vermemekten yana.

Şubat 2008’de Köln’deki Arena salonunda yandaşlarına seslenen Erdoğan, Türk devletinin suçlarını göz ardı ederek “Kimse sizden asimilasyon konusunda hoşgörü bekleyemez. Zira asimilasyon bir insanlık suçudur. Bunu böyle bilmemiz lazım” diye konuşmuştu. Erdoğan’ın bu sözleri uzun tartışma konusu olmuştu.