Alman parlamenterler Erdoğan’ın yemeğine katılmayacak

Alman vekiller, Cumhurbaşkanı Steinmeir’in davetiyle 28-29 Eylül tarihleri arasında Almanya’ya gelecek olan Erdoğan için cumhurbaşkanlığı sarayında verilen yemeğe katılmayacaklarını belirttiler.

Alman devletiyle ilişkilerini yeniden güçlendiren Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yıllar sonra Almanya’ya ilk resmi ziyaretini 28-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirecek. Alman muhalefeti ve kamuoyunun karşı çıkmasına rağmen Berlin yönetimi Erdoğan’ı en üst düzeyde karşılamaya hazırlanıyor.

28 Eylül günü Başbakan Angela Merkel ile yapacağı görüşmenin ardından akşam saatlerinde Erdoğan için Alman Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier Bellevue sarayında yemekli bir davet verecek. Davete Alman Federal Meclis üyesi vekiller de davet edildi. Ancak peş peşe açıklama yapan vekiller davete katılmayacaklarını belirtiyorlar.

Cumartesi günleri yayınlanan “Die Welt” gazetesine konuşan muhalefet partilerinden Hür Demokratlar Birliği (FDP) üyesi parlamenter Bijan Djir-Sarai ve Sol Partili vekil Sevim Dağdelen, cumhurbaşkanlığına Erdoğan için verilen yemeğe katılmayacaklarını bildirdiklerini aktardılar.

‘DAVETE DEĞİL PROTESTOYA KATILACAĞIM’

Alman vatandaşlarının Türkiye’de cezaevinde olduğu sırada Türk cumhurbaşkanı ile bir araya gelemeyeceğini söyleyen parlamenter Djir-Sarai “Ankara her geçen gün demokratik değerlerden uzaklaşıyor” diye konuştu. Sol Partili parlamenter Dağdelen ise cumhurbaşkanlığı köşkünde davet yerine Erdoğan’ın protesto edildiği gösteriye katılacağını bildirdi.

Erdoğan’ın bir diktatöre yakışır şekilde etkileyici protestolarla karşılanması için birçok kuruluşun katılımıyla kurulan “Erdogan Not Welcome” platformu, Berlin’deki merkezi gösteriyi 28 Eylül Cuma günü saat 16.00’da başlatacak. Gösteri kent merkezindeki “Potsdamer Platz” meydanında start alacak.