Berlin'den açlık grevlerini kriminalize etme çabası

Strasburg’daki açlık grevlerine ilişkin Sol Parti’nin yönelttiği sorulara yanıt veren İçişleri Bakanlığı, dayanışma amacıyla yapılacak eylemlerin yasaklı örgütlerle bağlantısının araştırılacağını ima ederek, kriminalize etme çabasına girdi.

13 Şubat günü Strasbourg’daki açlık grevcileri adına Avrupa Demokratik Kürt Toplum Kongresi (KCDK-E) Eşbaşkanı Yüksel Koç, Almanya Cumhurbaşkanı Franz-Walter Steinmeier, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Heiko Maas’a mektup göndermişti. Ardından da Yüksel Koç’un kızı Dilan Koç, hükümetin kendisine verdiği yanıtlara ilişkin bir mektup daha kaleme almıştı.

19 yaşındaki Dilan Koç, hükümete şu uyarıda bulunmuştu: “Federal Hükümet ve yaygın Alman basını eylemcilerin talepleri karşısında ilgisiz kalmaya devam ederse bu insanlar ölecektir. Şayet harekete geçmemeniz halinde açlık grevi eylemcilerinin çocuklarıyla Federal Meclis önünde oturup açlık grevi eylemine başlayacağız.”

Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut ise konuyu Federal Meclis’e taşıyarak 27 Şubat günü Angela Merkel’in başbakanlığındaki hükümete şu soruyu yöneltmişti: “Dilan Koç’un mektubuna verilen yanıttan sonra Federal Meclis önünde yapılması düşünülen protesto için Federal Hükümet ne düşünüyor?”

‘YASAKLI ÖRGÜTLERLE BAĞLANTISI’ ARAŞTIRALACAKMIŞ!

Akbulut’un sorusuna Federal Hükümet adına İçişleri Bakanlığı müsteşarı Hans-Georg Engelke yanıt verdi. ANF’nin elinde bulunan yanıtta müsteşar, sağlık durumları kötüleşen Strasbourg’daki açlık grevi eylemcilerinin taleplerine ve Dilan Koç’un uyarısına yanıt verme gereği duymazken, şunu belirtmekle yetindi: “Federal Hükümet planlanan eylemi not aldı. Eğer eylemin yasak olan örgütler ile bağlantısı varsa değerlendirme görevi eyaletlerin içişlerinde bulunuyor.”

Açlık grevi eylemleriyle dayanışma amacıyla Almanya çapında devam eden protesto gösterilerini kriminalize etme çabası anlamına gelen İçişleri Bakanlığı’nın yanıtına Sol Parti milletvekili Gökay Akbulut tepki gösterdi. “Anlaşılan hükümet açlık grevi eylemi ile ilgili yönelttiğim sorulardan rahatsız oluyor ve böyle boş cevaplarla beni başka sorular sormaktan vazgeçirmek istiyor” diye konuşan Akbulut, benzer girişimlerini sürdürmeye devam edeceğini bildirdi.

Fransa’nın Strasbourg kentinde açlık grevini sürdüren aktivistlerin aileleri ise geçtiğimiz hafta başkent Berlin’de Başbakanlık binası önünde üç günlük nöbet eylemi düzenlemiş, direnişçilerin taleplerinin derhal gerçekleştirilmesini istemişlerdi.

MERKEL HÜKÜMETİ ‘ÜÇ MAYMUNU’ OYNUYOR!

Akbulut’un geçtiğimiz günlerde “Yüksel Koç imzasıyla 13 Şubat’ta gönderilen mektuplara ne gibi cevaplar verildi, bu mektuplar nasıl değerlendirildi?” şeklindeki sorusuna ise Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Andreas Michaelis şu yanıtı vermişti: “KCDK-E Avrupa’da PKK’ye yakın bir çatı organizasyonudur ve Almanya’da yasaklı olan PKK’nin siyasi kolu olarak kabul ediliyor. Bu yüzden KCDK-E Eşbaşkanı adıyla 13 Şubat’ta gönderilen mektuba cevap veremeyiz.”