Xelil: Söz veriyoruz Efrîn işgalcilerden kurtarılacak-YENİLENDİ

Düsseldorf'ta binlerce Kürdistanlı ve dostlarının katılımı ile gerçekleşen mitingde konuşan TEV-DEM Yürütme Konseyi'nden Aldar Xelil, "Söz veriyoruz Efrîn işgalcilerden kurtarılacak" dedi.

Almanya'nın Düsseldorf şehrinde "Öcalan'a Özgürlük" ve "Efrîn'e ve Kürdistan'a barış" sloganıyla bir miting düzenlendi. Ey Raqîp ile başlayan mitingde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Kürt özgürlük mücadelesinde şehit düşen savaşçıların posterleri, İran rejimi tarafından idam edilen Kürt tutsaklar Ramin Hüseyin Penahi, Zanyar Muradî ve Luqman Muradi’nin fotoğrafları ile YPG/YPJ bayrakları açıldı.

Sarı, kırmızı ve yeşil motifli Kürt ulusal kıyafetlerini giyen kadın ve gençlerin yoğunlukta olduğu mitingde Türk devleti ve İran rejimi protesto edildi. Sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bijî PKK", "Bijî berxwedana Efrînê", "Şehit namirin", "Katil Erdoğan" ve "Terörist Erdoğan" sloganlarının atıldığı mitingde Atakan Mahir ve Zeki Şengali şahsında Kürdistan özgürlük mücadelesinde şehit düşen savaşçılar için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

‘KARŞILARINDA BOYUN EĞECEK BİR HALK YOK’

Saygı duruşunun ardından açılış konuşması mitingi düzenleyen Efrîn Platformu adına KCDK-E eşbaşkanları Yüksel Koç ile Fatoş Göksungur, Suriye Kürtleri Demokrat Partisi (PDKS) Avrupa sorumlusu Mahmud Davud ve Şengal Êzidi Meclisi’nden (MŞD) Fikret İgrek açılış konuşmasını yaptı. Bu yıl Dinslaken kentinde yapılması planlanan 26'ncı Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ziyareti öncesi yasaklanmasına tepki gösterilen konuşmalarda, festivalin iptal edilmesi ile Alman ve Türk devletinin kirli ilişkilerinin bir kez daha ortaya çıktığına değinildi.

Kürt halkının bu tür baskılara boyun eğecek bir halk olmadığına dikkat çekilen konuşmalarda, "Diktatör Erdoğan Kürtlerin zaferine engel olamayacak" denildi. Kürt halk Önderi Öcalan posterleri ile PKK ve YPG/YPJ bayraklarına sokmak istemeyen Alman polisine tepki gösterilen konuşmalarda şunlar belirtildi: "Alman polisi YPG/YPJ bayraklarının dahi yasak olduğunu söyledi. Kürt halkı olarak böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz. Kürt Halk Önderi Sayın Öcalan nasıl ki 20 yıldır tecrit altında direniyorsa, biz de Önder Apo'nun ideolojisini esas alarak bu tür yasakları tanımıyoruz. Kürt Halk Önderi Öcalan sahipsiz değildir, O barış ve özgürlüğün adıdır."

'ÖCALAN'IN ÖZGÜRLEŞMESİ ARTIK İNSANLIĞIN SORUNUDUR'

Mitingde KJK Koordinasyonu adına yapılan açıklamada, başta kadınlar olmak üzere, toplumsal kesimler, inanç ve kültürlerin büyük bir soykırım, inkar ve imha politikaları ile karşı karşıya olduğu belirtildi. 21. yüzyılın kadınların, halkların özgürlük yüzyılı olduğu belirtilen açıklamada, "Uluslararası Kürt Kültür Festivali'nin bu yıl önderliğimizin özgürlüğüne adanmış olması mücadelenin kesintisiz sürdürmesini ve yüksek bir duyarlılıkla önderliğin sahiplenilmesi ertelenemez bir görev ve tarihi bir sorumluluk olarak hepimizin en önemli çalışması olacaktır.

Bu temelde başta kadınlar olmak üzere tüm halkımızın önderliğin özgürlüğü için seferber olacağına inanıyoruz. Önder Apo'nun özgürleşmesi artık insanlığın sorunudur. Bu nedenle kadınları, gençleri, emekçileri tüm toplumsal kesimleri mücadeleyi yükseltmeye çağırıyoruz" denildi.

ROJAVA'DA SAVAŞ HALA DEVAM EDİYOR

KJK Koordinasyonu açıklamasının ardından TEV-DEM Yürütme Konseyi'nden Aldar Xelil, kısa bir konuşma yaptı. Rojava halkı ve YPG/YPJ savaşçılarından selam getirdiğini belirterek sözlerine başlayan Xelil, 7 yıl önce Rojava'da halkların devriminin gerçekleştiğini kaydetti. Rojava'nın şu an demokratik bir sistemle yönetildiğini vurgulayan Xelil, "7 yıl önce dünyanın hiçbir yerinde yapılmayan devrim Rojava'da gerçekleşti. Kimse bu kadar kısa bir sürede böyle bir devrim olacağına inanmıyordu. Ama Rojava devrimi Kürt Halk Önderi Öcalan'ın felsefesi ve Kürt Özgürlük mücadelesinin 40 yıllık mirası üzerine gerçekleşti. Ama Rojava'da savaş hala devam ediyor. İnsanlığın düşmanı olan egemen güçler Kürt halkına yönelik saldırılarını sürdürüyor" diye konuştu.

Efrîn'e saldıran egemen güçlerinin asıl amacının Rojava devrimini yıkmak olduğunu söyleyen Xelil, Efrîn'de YPG/YPJ savaşçıları ile birlikte binlerce kişinin direndiğini hatırlatan Xelil, "Efrîn'in işgal edilmesi Rojava devriminin kırıldığı anlamına gelmez. Efrîn özgürleşecek. Dünyanın her yerinde yaşayan Kürdistanların gönlü Efrînlilerle birlikte. Bizler de söz veriyoruz Efrîn işgalcilerden kurtarılacak" dedi. Miting müzik dinletisi ile devam ediyor.

BARIŞI SAVUNAN İNSANLAR CEZALANDIRILIYOR

Miting HDP milletvekilleri Ayhan Bilgen ve Felenas Uca’nın konuşmaları ile devam etti.

Dün Türk mahkemeleri tarafından HDP eski eşbaşkanı Selahattin Demirtaş ve HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'e verilen hapis cezasına tepki gösteren Bilgen, "5 yıl önce Kürt sorununu çözme iddiasında bulunanlar bugün barış diyenleri cezalandırıyor. Barışı savunan insanların cezalandırılması Türkiye'nin ne halde olduğunu gösteriyor. Türkiye'de toplantı, yürüyüş yasaklamak bildiğimiz bir yöntem ama şimdi Avrupa'da da benzer bir durum yaşanıyor. Alman devletinin Kürt Festivali'ni yasaklaması kabul edilemez. Alman devletinin Türkiye ile sürdürdüğü kirli ilişki Avrupa'ya da zarar verir" diye konuştu.

Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecride dikkat çeken Bilgen şöyle devam etti: "Türkiye Öcalan'a tecrit uygulayarak darbe sürecini kendi eliyle hazırlıyor. Öcalan'ın felsefesi hayata geçirilseydi bugün Türkiye ve Ortadoğu'da diri diri yakıldığına, kadınların köle pazarlarında satıldığına şahit olmayacaktık."

‘ALMAN DEVLETİ KÜRTLERİ ÖZGÜRLÜK HAREKETİ'NDEN UZAKLAŞTIRAMAYACAKTIR’

Kürt halkının her yerde mücadele ettiğine dikkat çeken HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Kürtlerin mücadelesinin Öcalan'ın özgürlüğü ile sonuçlanacağını belirtti. Alman devletinin Kürt festivalini yasaklamasına da tepki gösteren Uca, "Alman devleti tehdit, tutuklama ile Kürt halkını Özgürlük Hareketi'nden uzaklaştıramayacak, Kürtlerin iradesini kıramayacaktır. Tüm dünya Şengal, Efrîn, Kobanê, Sur ve Cizre'de Kürt halkının direnişinin kırılamayacağını gördü. Şimdi de Kürt Halk Önderi Öcalan şahsında 40 milyon Kürde tecrit uygulanıyor. Artık tecrit kaldırılsın demiyoruz, artık zaman Öcalan'ı özgürleştirme zamanı. Herkes çok iyi bilmelidir ki çözümün anahtarı İmralı'dadır" diye konuştu.

Alman Sol Parti, Önderlik Komitesi, Yeşiller, SPD ve MLPD adına yapılan konuşmaların ardından miting aralarında Zeki Şengali ve Mehmet Tunç'un da bulunduğu Kürdistan şehitleri ile Kürt Halk Önderi Öcalan'ın konuşmalarının yer aldığı bir sinevizyon gösterimi ile devam etti. Miting, Koma Dengê Mezopotamya, Ozan Mizgin, Diyar ve Xamirin müzik dinletisi ile sona erdi.