Af Örgütü Cumartesi Anneleri için Brüksel'de eylem yaptı

Uluslararası Af Örgütü, Cumartesi Anneleri için Brüksel'deki Avrupa Komisyonu binasının önünde eylem yaptı. Af Örgütü, Cumartesi Anneleri üzerindeki baskının son bulmasını istedi.

Eylemlerinin 700. haftasından bu yana polisin engellemelerine maruz kalan Cumartesi Anneleri'ne enternasyonal dayanışma geldi.

Uluslararası Af Örgütü, Belçika'nın başkenti Brüksel'de Cumartesi Anneleri ile dayanışma eylemi yaptı.

Avrupa Komisyonu binasının önünde yapılan eyleme, Belçika'da temaslarda bulunan Cumartesi İnsanları'ndan Maside Ocak ile AvEG-Kon Eşbaşkanı ve Hasan Ocak'ın kardeşi Birsel Ocak ile SKB'liler de katıldı.

Kayıpların fotoğraflarını yere seren grup, fotoğrafların üzerine karanfiller bıraktı.

Eylemde ilk sözü Maside Ocak aldı. Maside Ocak, Cumartesi İnsanları ve İHD İstanbul Şubesi Kayıplar Komisyonu adına hazırlanan metni okudu. Kayıp yakınlarının üzerindeki baskı ve saldırılara dikkat çeken Maside Ocak, kayıp yakınlarının hak arama yollarının da kapatıldığını belirtti. Kayıp davalarının sonuçsuz bırakıldığına dikkat çeken Ocak, şu taleplerde bulundu:

"Devlet gözaltında kaybetme suçundaki sorumluluğunu kabul etsin.

Gözaltında kaybedilenlerin akıbeti açıklansın, kalıntıları ailelerine teslim edilsin.

Gözaltında kaybetme suçunun fail ve sorumlularını koruyan cezasızlığa son verilsin ve adalet sağlansın.

Gözaltında kaybetme fiilinin insanlığa karşı işlenen suç olarak düzenlenmesine, önlenmesine ve cezalandırılmasına yönelik yasal düzenlemeler yapılsın. Bir daha hiç kimse gözaltında kaybedilmesin.

Türkiye imzalamaktan kaçındığı, BM tarafından hazırlanan Bütün Kişilerin Zorla Kaybedilmekten Korunmasına Dair Uluslararası Sözleşmeyi imzalasın, onaylasın, uygulasın."

'HAKİKATİ BİLMEYE HAKKIMIZ VAR'

700. hafta eylemini gerçekleştirdikleri 25 Ağustos 2018 tarihinden itibaren baskı ve engellemelerle karşılaştıklarını anlatan Maside Ocak, Cumartesi Anneleri ile ilgili haber ve yazıların yer aldığı 56 farklı internet adresine erişimin de engellendiğine dikkat çekti.

Kaybedilen yakınlarının akıbetine sormaya ve onlarla ilgili hakikati öğrenmeye haklarının olduğunu vurgulayan Maside Ocak, şu çağrıyı yaptı:

"Anayasadan ve uluslararası hukuktan kaynaklanan bu haklarımızı talep ettiğimiz için maruz kaldığımız şiddet ve suçlanmaya karşı tüm dünya halklarını sessiz kalmamaya davet ediyoruz.

Hukukun üstünlüğüne dayanan adil bir Türkiye yalnız bizim değil, tüm toplumun ihtiyacıdır.

Bizim adalet talebimize, işkence görmeme hakkımıza, düşünce ve ifade özgürlüğümüzü kullanma ve hak savunuculuğu faaliyetimizi yürütme hakkımıza BM ve Avrupa Parlamentosu'nu kayıtsız kalmamaya davet ediyoruz."

Maside Ocak'ın ardından Af Örgütü Belçika'nın Türkiye Koordinatörü Jenny Vanderlinden açıklama yaptı.

Cumartesi Anneleri üzerindeki baskıları kınayan Vanderlinden, ailelerin, kaybedilenler ile ilgili gerçekleri bilme hakkının olduğunu belirtti.

Vanderlinden, bu konuda uluslararası kurumları da görevlerini yerine getirmeye çağırdı.

Açıklamaların ardından bir süre sessiz oturma eylemi yapıldı.