Adıgey Kürt Kültür Sosyal Organizasyonu konferansı

Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde faaliyet yürüten Adıgey Kürt Kültür Sosyal Organizasyonu, yedi ayrı bölgeden gelen 100 delegenin katılımıyla 16. Konferansını yaptı.

Rusya Federasyonu'na bağlı Adıgey Özerk Cumhuriyeti'nde faaliyet yürüten Adıgey Kürt Kültür Sosyal Organizasyonu-Agıri, yedi ayrı bölgeden gelen yüz delegenin katılımıyla Kürt Kültür Merkezinde 16. Olağan Konferansı'nı gerçekleştirdi. Krasnodar ve çevre yerleşim yerlerinden, yine Kürt siyasetçilerden katılım sağlanan konferans, Kürdistan Özgürlük Mücadelesi'nde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

HÜSEYİN: DAHA BÜYÜK ÇALIŞMALARA İMZA ATABİLİRİZ

Konferansın açılış konuşmasını Adıgey Kürt Kültür Sosyal Organizasyonu Eş Başkanı Feyzo Hüseyin yaptı. Hüseyin konuşmasında iki dönemdir yürüttüğü görevin sorumluluğuna değinerek, şöyle konuştu. 

“Adıgey Kürt Kültür Sosyal Organizasyonu-Agıri uzun bir süredir Adıgey’de yaşayan halkımızın farklı farklı sorunlarıyla birebir ilgilenen ve en zor günde halkımızın yanında olmuş olan önemli bir kurumdur. Bu süre içerisinde Kürdistan’da meydana gelen olaylar karşısında da kendini sorumlu görmüş ve Kürdistan’daki kurum ve organizasyonlarla önemli bir ilişki içinde olmuştur. Kürdistan topraklarından yüz yıl önce zorunlu olarak güç eden halkımızın gurbet ellerde kıt imkanlarla kurduğu Agıri Organizasyonu bölgede sadece Kürtler içinde değil, diğer halklar arasında da itibarı olan ve değer gören bir organizasyondur. Bu bakımdan ben görev yaptığım bu süre içerisinde bu önemli ve kutsal görevi layıkıyla yerine getirmek için elimden geleni yaptım. 16. Konferansımızda benim görev sürem tamamlanıyor. Bu önemli görevi devralacak arkadaşımızın da daha büyük çalışmalara imza atacağına olan inancındayım."

COTKAR: DİĞER HALKLAR DA ÇÖZÜMÜ BİZDE GÖRÜYOR

Daha sonra Kürt siyasetçi Adıl Cotkar söz alarak bir konuşma yaptı. Cotkar, şunları ifade etti:

“Rusya gibi büyük bir ülkede asimilasyona uğramamak ve sistem tarafından yutulmamak için birliğimizi güçlendirmemiz şart. Bizi diğer haklardan farklı kılan tek şey güçlü bir örgütlülüğümüzün olmasıdır. Agiri Organizasyonu'nun Adigey alanında sadece Kürtlerin sorunlarıyla değil diğer halkların sorunlarıyla da uğraştığını hepiniz çok iyi biliyorsunuz. Bu da diğer halkların çözümü bizde görmesinden kaynaklanıyor. Eğer örgütlülüğümüzü daha da güçlendirebilirsek daha büyük çalışmalara imza atabilir ve diğer halklar için de örnek bir örgütleme sistemi kurmuş oluruz.."  

Konferans daha sonra komitelerin faaliyetlerinin değerlendirilmesiyle devam etti. Değerlendirmelerde Adıgey bölgesinde yaşayan Kürdistanlıların sosyal, kültürel, ekonomik, örgütlenme ve geçim sorunları kapsamlıca ele alınarak tartışıldı. Yapılan tartışmaların sonrasında konferans seçim gündemiyle devam etti. 

KOMİTELER VE HEYET OLUŞTURULDU

Konferansta Kültür Sanat, Gençlik, Kadın, Ekonomi ve Diplomasi komiteleri olmak üzere beş komite oluşturulurken, meclise bağlı 5 kişiden oluşan 'Aksakallılar Heyeti' de kuruldu. 

Adıgey Kürt Kültür Sosyal Organizasyonu-Agıri Eş Başkanlık görevi tamamlanan Feyzo Hüseyin’in yerine Tahır Ahmet ve Sinem Biroyeva seçildi. 5 eş başkan yardımcısı ile görev süresi tamamlanan eski meclis üyelerinin yerine yenileri geçerek toplam 43 meclis üyesi seçildi.