Açlık grevi eylemcilerinden Roboskî açıklaması

Roboskî katliamının yıldönümüne ilişkin ANF’ye konuşan açlık grevi eylemcilerinden Deniz Sürgüt, Gülistan Çiya İke ve Yüksel Koç, katliamın faillerinin bugün hala ortaya çıkarılmadığını belirtti.

Eylemlerinin amaçlarından birinin de Türk devletinin savaş politikalarını teşhir etmek olduğunu dile getiren eylemci Deniz Sürgüt, varlığını savaş siyasetine bağlayan Türk devletinin bu politikalarına son verecek tek kişinin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu belirtti.

Katliamı yıldönümünde kınayan Sürgüt, “Dört parçaya bölünmüş, işgal edilmiş Kürdistan gerçekliğinde sınır kavramını Kürt halkına dayatan ve bunu kabul etmeyen Kürtleri katleden Türk devletini kınamak elbette yetmez. Bundan hesap sormak zorundayız. Özgürlüğü arzulayan tüm Kürtlerin özgürlük hayallerini, umutlarını gerçekleştireceğimize olan inancımız tamdır. Kürdistanı parçalayan bütün zihniyeti yerle bir edeceğimize inanıyoruz. Bu vesileyle Roboskî katliamında katledilen tüm yurttaşlarımızı saygı ile anıyor ve hayalleri olan özgür Kürdistan’ı kuracağımıza söz veriyoruz” dedi.

‘KATLİAM POLİTİKALARI TECRİTLE DEVAM EDİYOR’

Roboskî katliamında yaşamını yitirenleri saygıyla anan açlık grevi eylemcisi Gülistan Çiya İke, Roboskî katliamının tüm Kürt halkına yapıldığını belirterek şunları kaydetti:

“Roboskî katliamı ve yaklaşan Paris katliamı yıldönümünde yapanlardan hesap soracağımızı belirtiyoruz. Tabi ki bizler bu katliamların aydınlatılması için mücadele yürüten güçler olarak hem Roboskîli ailelerimizin yanındayız hem de hesabını soracağımızı dile getiriyoruz. Bu katliamın faillerinin açığa çıkmamasının tek sebebi var, o da Türk devletinin bu katliamın faili olmasıdır. Paris katliamının da yıldönümü yaklaşıyor. Bu nedenle katledilen üç devrimci kadını da saygıyla anıyor, mücadelelerinin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz. Bu katliamlar halen devam ediyor. Önderlik üzerindeki ağırlaştırılmış tecritten bunu anlıyoruz. Eylemimizle Önderlik üzerindeki tecridin kaldırılmasını talep ediyoruz. Bu eylem Paris ve Roboskî katliamlarına cevaptır. Türk devletinin Kürt kazanımlarına karşı savaşı dayatmasından bunu anlıyoruz. Eylemimiz Roboskî ve Paris katliamlarına cevaptır. Bu tecrit kırılırsa ancak Kürt halkı üzerindeki tecrit kalkar ve Türk devletinin savaş konseptine cevap vermiş oluruz. Eylemimiz Roboskî’ye, Sakine’ye, Fidan’a, Leyla’ya sahip çıkmaktır. Er geç bu katliamların hesabı sorulacaktır. Direnişle bunun hesabını soracağız.”

‘YENİ KATLİAMLAR YAŞANMASIN DİYE…’

Roboskî’nin bilinçli bir katliam olduğunu söyleyen açlık grevi eylemcisi ve KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç, katliamda yaşamını yitirenleri andı.

Kimliğinden dolayı 35 insanın katledildiğini belirten Koç, “Kürt halkı dört parça Kürdistan’da birçok katliamla karşı karşıya kaldı. Tecrit de bu katliam politikalarının bir parçasıdır. Dayatılan soykırım politikalarının başlangıç noktası Önderliğe uygulanan ağır tecritle başlamıştır. Bizim yeni Roboskîler yaşamamamız gerekir. Roboskî’de katledilenleri anıyorum” diye konuştu.

Yeni Roboskîler, Şengaller yaşanmaması için eylemde olduklarını belirten Koç, tecridi kırdıklarında yeni Roboskîlerin, yeni Şengallerin, yeni katliamların da önüne geçmiş olacaklarını ifade etti.