Öcalan'a yönelik tecrit ve AİHM kararı protesto edildi

Türk devletinin Kürt Halk Önderi Öcalan'a uyguladığı tecrit ve AİHM’in İmralı’daki işkenceyi yok sayan kararı Amsterdam ve Marsilya'da düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecrit ve AİHM’in İmralı’daki baskıya ilişkin yapılan başvuruyu reddetmesi Hollanda'nın Amsterdam kentinde kitlesel bir mitingle protesto edildi. Hollandaca bildirilerin dağıtıldığı mitingde kitle sık tecridi protesto eden sloganlar atarken, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyaretini de protesto etti.

MARSİLYA

Fransa'nın Marsilya şehrinde de Öcalan'a yönelik tecrit yapılan bir yürüyüşle protesto edildi. Ciwanên Azad ve Marsilya DKTM öncülüğünde yapılan yürüyüş, saat 15:00'da Canabier meydanında başladı. Vieux-Port Meydanı’na doğru yürüyüşe geçen kitle, "Öcalan’a özgürlük" pankartı ve Öcalan posterleri taşıdı. Sık sık "Öcalan'a özgürlük" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı eylemde bildiri dağıtıldı. Eylem Vieux Port alanında mitinge dönüştü. Mitingde yapılan konuşmalarda Türk devletinin izolasyon ve tecrit politikalarına tepki gösterilirken, AHİM'in aldığı kararla, Erdoğan yönetiminden farklı olmadığının ortaya çıktığına dikkat çekildi.

MONTPELLIER

Öcalan’a yönelik tecrit, Fransa’nın Montpellier kentinde de protesto edildi.

DKTM’nin çağrısıyla Peyrou Pitot Parkı’nda toplanan Kürdistanlılar, şehir merkezindeki Comedie Meydanı’na kadar yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık “Bijî Serok Apo”, “Hepimiz PKK'yiz", "Kürdistan'a statü", “Öcalan'a özgürlük”, "Be Serok jiyan na be”, “Katil Erdoğan” sloganları atan eylemciler, bildiri de dağıttı.

Comedie Meydanı’nda yapılan mitingde konuşan CDK-F Eşbaşkanlık Divan üyesi Cevat Güneş, “Unutulmamalıdır ki hepimiz Önder Apo’ya borçluyuz ve onu özgürleştirmeden, yaşamını güvenceye almadan hiç kimsenin yaşam güvencesinin olmadığının bilinci ile hareket etmeliyiz. AİHM’in aldığı siyasi kararı kınıyoruz. Bu kararları Kürt halkına yaklaşımlarını göstermektedir” dedi.

Fransız sol partilerin temsilcileri de katıldı yürüyüşte yapılan konuşmada Avrupa demokrasinin hasta olduğunu ifade ederek Kürt halkıyla dayanışma içinde olduğunu dile getirildi. Yapılan konuşmaların ardında sloganlarla miting sona erdi.

PAFOS

Kıbrıs’ın Pafos kentinde de Öcalan’a yönelik tecride dikkat çekmek amacıyla eylem düzenlendi.

İşkenceyi Önleme Komitesi ve uluslararası kuruluşlara çağrının da yapıldığı eylemde bildiri de dağıtıldı.