İtalya sandık başında: Neo faşistler iktidara gelebilir

Avrupa’da gözlerin çevrildiği İtalya’da da bugün yapılacak seçimlerin aşırı sağcıların zaferiyle sonuçlanma ihtimali yüksek. Seçimlerin favori ismi ise neo faşistlerin yeni yüzü, aşırı sağcı lider Giorgia Meloni.

Avrupa Birliği’nin üçüncü büyük ekonomik gücüne sahip ülkesi İtalya’da halk bugün yapılacak erken seçimler için sandık başına gidiyor. Başbakan Mario Draghi'nin geçtiğimiz Temmuz ayında istifa etmesiyle birçok partinin içinde yer aldığı büyük koalisyon hükümetinin dağılması yüzünden baharda planlanan seçimler erkene alınmıştı.

50 milyon seçmenin oy kullanacağı bugünkü seçimler, ülkenin tarihinin en kritik seçimlerinden biri olarak görülüyor. Çünkü İtalya’da son günlerde yapılan bütün anketler, seçimin liderliğini Giorgia Meloni'nin yaptığı ana muhalefetteki aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri Partisi (FdI)’nin zaferiyle sonuçlanacağını gösteriyor.

ANKETLER: OYLARIN ÇOĞUNU AŞIRI SAĞCILAR ALACAK

FdI, merkez sağ partilerin en önemli partisi olarak öne çıkıyor. İtalya’daki birçok anket, FdI’nin oy oranını yüzde 27 olarak gösterirken, 2013-2014 arasında ülkenin başbakanı olan Enrico Letta’nin liderliğindeki Demokratik Parti (PD)’nin oyu yüzde 20 civarında. PD, sol merkez partisi olarak görülüyor.

Yine eski başbakanlardan Giuseppe Conte’nin başında bulunduğu popülist Beş Yıldız Hareketi ise yüzde 12, Matteo Salvini'nin liderliğini yaptığı Kuzey Ligi (Lega Nord, LN) yüzde 12 ve Silvio Berlusconi'nin liderliğindeki Forza Italia’nın da yüzde 6 oy olabileceği belirtiliyor.

MİLLİYETÇİ VE İSLAM KARŞITI

İtalyan ve Avrupa medyasında yapılan yorumlarda, büyük olasılıkla bugünkü seçimlerin ardından Meloni’nin liderliğinde sağ popülist bir koalisyon kurulacak. Seçim meydanlarında sıkça milliyetçi söylemler ve göçmen karşıtı ifadeler kullanan Meloni ise geçtiğimiz yıllardaki bazı söyleşilerde faşist liderler; Musolini ve Hitler’e karşı hayranlığını gizleme gereği duymayan bir lider. Meloni, sıkça Avrupa’nın Hıristiyan kimliğine vurgu yapıyor.

AVRUPALI SOSYAL DEMOKRATLAR VE YEŞİLLER ENDİŞELİ

İtalya’da Musolini’nin kurduğu faşist rejimin tam da yüzüncü yılında Avrupa’nın başta gelen ülkelerinden birisinde aşırı sağcıların iktidara gelme olasılığı AB’nin başkenti Brüksel’de endişeyle izleniyor.

Alman televizyon kanalı ZDF’ye konuşan Avrupa Parlamentosu’nun ikinci en büyük grubu Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Grubu Başkanı Iratxe García Pérez “Bizler çok kaygılıyız, çünkü İtalya’da hukuk devleti bitebilir ve basın özgürlüğü tehlikeye girebilir” dedi. Benzer açıklama AP’deki Yeşiller cephesinden de geldi.

Yeşiller Grubu’nun lideri Rasmus Andresen “Avrupalı bütün ortakların birlikte mücadele edeceği yeni bir kriz ortaya çıkabilir” ifadesini kullanarak, İtalya’yı yönetmesi beklenen yeni iktidar için endişelerini dile getirdi.

DİĞER SAĞCILARIN AKSİNE UKRAYNA’YI DESTEKLİYOR

AB’yi bürokratik bulan ve şimdiden batı Avrupa ülkeleri yerine Polonya ve Macaristan gibi Brüksel’in başını sürekli ağrıtan ülkelerle hareket edeceğini belirten Meloni’nin sıkı bir NATO savunucusu olması dikkat çekiyor. Meloni’nin bir başka öne çıkan özelliği ise İtalyan’ın diğer aşırı sağcı liderleri Salvini ve Berlusconi’nin aksine Rusya’ya karşı Ukrayna’ya silah verilmesini desteklemesi.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra İtalya’da kurulan yeni cumhuriyette kurulan 67 hükümetin hiç birisinde şimdiye kadar kadın bir başbakan veya cumhurbaşkanının olmaması Giorgia Meloni’nin popülaritesini artırıyor.