İsviçre’den Rojava’ya gittiği için yargılanan enternasyonaliste beraat

DAİŞ'e karşı mücadele etmek için 2015 yılında İsviçre'den Rojava'ya giden bir enternasyonalistin yargılandığı davada beraat kararı verildi.

İsviçreli bir enternasyonalist hakkında “Ülke savunmasını bozmak" ve "yurtdışında askerlik yapmak" suçlamasıyla İsviçre Savunma Bakanlığı tarafından dava açılan davada karar çıktı.

Sion Askeri Mahkemesi'nde görülen dava öncesi Park de la Planta'da Dayanışma Ağı'nda yer alan enternasyonalist gruplar ile İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) bir miting düzenledi.  

Secours Rouge, FAU (İnşaat İşçileri Sendikası) ile CDK-S tarafından yapılan açıklamalarda bu yargılamanın İsviçre'nin Türkiye ile suç ortaklığı anlamına geldiği ifade edilerek, Rojava'dan Sion'a uluslararası bir enternasyonalist mücadelenin yükseltilmesi çağrısı yapıldı.

Görülen duruşmaya ilişkin ANF'ye konuşan avukat Hüsnü Yılmaz “Müvekkilimin beraatını bekliyorduk. Müvekkilimin Rojava'da bulunduğu fakat askeri bir çalışmaya katılıp katılmadığına dair iddia makamının elinde hiçbir delil bulunmamasına rağmen bu dava açılmış. İnsani ve uluslararası hukuk gereği alınan kararda müvekkilim beraat ettirildi” dedi.

Yılmaz '”Mahkeme heyeti bir saatlik görüşme arası sonrası iddia makamının yeterli delile sahip olmadığına kanat getirdi” diye ekledi.  

Yaptıkları savunmada Rojava anayasasının demokratik yapısına ilişkin bilgi verdiklerini söyleyen Yılmaz, ayrıca “enternasyonalist birinin Rojava'da bulunmasının suç unsuru olarak kabul edilemeyeceğine” dikkat çektiklerini vurguladı.