İsveçli vekil tecride karşı açlık grevine girecek

Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevlerini sürdüren Leyla Güven ve cezaevlerindeki tutsaklarla dayanışma amacıyla Cuma günü İsveç Parlamentosu'nda açlık grevine başlayacağını açıkladı.

İsveç medyasına gönderilen basın açıklamasında Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için 7 Kasım 2018'den beri açlık grevinde bulunan Leyla Güven'in açlık grevinin 113. gününe girdiği ve açlık grevlerinin dünyanın dört bir yanına yayıldığı belirtildikten sonra şu görüşlere yer veriliyor:

“Açlık grevcilerinin sadece tek talepleri var: Türk devletinin Kürtlere yönelik insanlık dışı uygulamalarının son bulması ve PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması. Öcalan'ın en temel hakları ihlal ediliyor, 2011 yılından beri avukatlarıyla görüşmesine izin verilmiyor. Tutukluların avukatlarıyla görüşmeleri tüm dünyada kabul edilmiş bir hukuk ilkesidir.”

1 Mart günü Türkiye cezaevindeki tutsakların açlık grevine gideceği belirtilen basın açıklamasında, “Bundan dolayı Türkiye'de insan haklarını savunmak için Leyla Güven ve diğer açlık grevcileriyle dayanışmak amacıyla 3 gün açlık grevine gidiyoruz” denildi.

Sol Uluslararası Forum Yönetim Kurulu Üyesi Yekbun Alp de Riazat ile birlikte açlık grevine başlayacak.

Riazat ve Alp, saat 16.00'da parlamentoda bir basın toplantısı düzenledikten sonra parlamentoda başlattıkları açlık grevini Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde sürdürecek.

DAYANIŞMA EYLEMLERİ SÜRÜYOR

Öte yandan İsveç'te yaşayan Kürdistanlıların Leyla Güven ve açlık grevcilerine destek amaçlı eylemleri sürüyor.

Dün akşam saatlerinde Stockholm Tren Garı'nda bir araya gelen bir grup Kürdistanlı, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin taleplerinin kabul edilmesini isteyen pankart açtı. Çevreden geçenleri açlık grevleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit hakkında bilgilendirdi.

Malmö ilinde Kürdistanlılar, üzerinde Leyla Güven'in resminin bulunduğu afişleri il merkezindeki direk ve reklam panolarına astı. Tecrit ve açlık grevi eylemlerinin amacını anlatan bildiriler dağıttı.

İsveç Demokratik Kürt Merkezi de, yaptığı yazılı açıklamada açlık grevcilerinin sağlıklarının kritik bir safhaya geldiğine dikkat çekti. Tüm Kürdistanlılar ve dostlarına Cumartesi günü Stockholm'de düzenlenecek eyleme katılmaları çağrısı yaptı.