İsveç ve Finlandiya’da sığınmacı politikasını protesto gösteriler

Finlandiya ve İsveç’in uygulamaya koyduğu katı sığınmacı politikasını protesto amacıyla dün Finlandiya’nın başkenti Helsinki ve İsveç’in Jönköping illerinde gösteriler yapıldı.

Gösteride konuşmalar yapan Uluslararası Af Örgütü ve sivil toplum örgütleri temsilcileri, Finlandiya ve İsveç hükümetlerine altına imza attıkları Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmesi’ne saygı göstermesi ve sınır dışı edilme uygulamalarına son vermeleri çağrıları yaptı.

HELSİNKİ

Uluslararası Af Örgütü Finlandiya Seksiyonu, Afganistanlı sığınmacıların ülkelerine iade edilmelerini protesto etmek amacıyla Helsinki il merkezinde bir gösteri düzenledi.

Uluslararası Af Örgütü Başkanı Frank Johansson, yaptığı konuşmada Afganistan’ın hiçbir yerinin güvenli olmadığını belirterek sığınmacıların Afganistan’a gönderilmemelerini istedi. Bu yılın Ağustos ayında Birleşmiş Milletler Yüksek Mülteci Konseyi’nin (FNHCHR) Kabil’in güvenli olmadığı değerlendirmesini yaptığını anımsatan Johansson, Göçmen Büro’sunun Afganistanlı sığınmacılar için yaptığı yeni düzenlemeyi yetersiz bulduğunu ifade etti.

Çocuklu ailelerin Afganistan’a iadesi durdurulurken genç ve bekarların sınır dışı edilmelerinin devam ettiğini hatırlatan Johansson, Finlandiya hükümetine sınır dışı etme uygulamasına son vermesi çağrısı yaptı.

SINIR DIŞILARIN DURDURULMASI İÇİN 18 BİN İMZA

Johansson, Uluslararası Af Örgütü’nün kampanya sonucu topladığı, sınır dışı edilmelerin durdurulmasını talep eden 18 bin imzayı İçişleri Bakanı Kai Mykkanen’e verdi.

Matti Makela adlındaki insan hakları aktivisti, Göçmen Bürosu’nun genç insanları sınır dışı ederek ölüme göndermesine karşı kayıtsız kalınamayacağını belirterek “O zaman insan hakları nerede kaldı sorusunu soruyorum. Biz Birleşmiş Milletler’in İnsan Hakları Sözleşmesini imzaladık ve onu uygulamamız gerekiyor” dedi.

Göçmen Bürosu’nun yaptığı kısmi iyileşmesinin yeterli olmadığını örnekler vererek anlatan Makela, “Birleşmiş Milletler’in yayınladığı rakamlar bu yılın ilk 6 ayının Afganistan’daki en kanlı dönem olduğunu gösteriyor” diyerek sığınmacıların sınır dışı edilmelerinin derhal durdurulmasını istedi.

SIĞINMACILARIN YAŞAMLARIYLA KUMAR OYNANMASIN

Afganistanlı sığınmacı Mohammad Javid, Göçmen Bürosu’nun kararını bekleyen sığınmacıların kaygı ve korku içinde olduklarını belirtikten sonra şunları kaydetti.

“Biz İçişleri Bakanı’ndan Afganistan’la ilgili istatistikleri ciddi olarak gözden geçirmesini ve bizlerin yaşamlarıyla kumar oynamasını istiyoruz. Baskı, işkence ve ölümden kaçtık, Avrupa Birliği’nin göçmen karşıtı politikasının kurbanları olmak istemiyoruz.”

Göçmen Bürosu, bu yılık ilk 5 ayında dosyalarını karara bağladığı Afganistanlı sığınmacıların %72’sinin sığınma talebini reddetti ve sınır dışı edilmelerini kararlaştırdı.

İSVEÇ’İN SINIR DIŞI ETTİĞİ SIĞINMACI İNTİHAR ETTİ

İsveç’in Jönköping ilinde Göçmen Bürosu’nun sınır dışı etmeyi kararlaştırdığı 20 yaşındaki Afganistanlı Mahmoud adındaki genç intihar ederek yaşamına son verdi.

17 yaşında iken tek başına İsveç’e gelerek iltica talebinde bulunan Mahmoud, iltica talebi 4. kez reddedilince bunalıma girerek intihar etti.

Arkadaşları ve dostları Mahmoud’u anmak ve İsveç’in sığınmacı politikasını protesto etmek için dün, Jönköping ilindeki Radhus Parkı’nda bir araya geldi. Gencin resminin önüne çiçekler yerleştiren ve mumlar yakan arkadaşları, İsveç’in sığınmacı politikasını kınayan ve sınır dışı edilmelerin son verilmesini talep eden pankart ve dövizler taşıdı.

Hıristiyan olan genç için Pingst Kilisesi’nde de bir basın toplantısı düzenlendi. Kilisenin Başkanı Ulrik Josefsson, İsveç hükümeti ve Göçmen Bürosu’nun yalnız gelip iltica eden gençlere yaklaşımını kabul edilmez bulduğunu belirttikten sonra “Bunlar çok zor koşullarda yaşayan ve psikolojik bunalıma sürüklenen gençler. Farklı bir kültürden yeni bir topluma geliyorlar. Dünyada yapayalnızlar” dedi.

Kilisenin Başkan Yardımcısı Chatrine Carlson da Göçmen Bürosu’nun verdiği kararlarının uzun zaman almasının gencin intiharına neden olduğunu söyledi.

9 AY İÇİNDE 5 SIĞINMACI İNTİHAR ETTİ

Mahmoud’un yaşamına son vermesiyle bu yılın ilk 9 ayında intihar eden sığınmacıların sayısı 5’e yükseldi. Onlarca sığınmacı da intihar girişiminde bulundu.

Sığınmacı Gruplarının Ulusal Konseyi (FARR) da yazılı bir açıklama yaparak Afganistan’ın güvenli bir ülke olmadığını ve sınır dışı edilmelerin durdurulmasını istedi.

Afganistan’daki savaşın giderek tırmanmasına karşın Göçmen Bürosu’nun Afganistan’dan gelen sığınmacılara yönelik politikasında değişiklikler yapmadığına dikkat çeken FARR, “Afganistan’ın diğer yerlerinden gelen ve sığınma talebinde bulunan sığınmacıların güvenli olduğu gerekçesiyle Kabil’e gönderilmeleri ne akılcı ne de uygundur” dedi.