İsveç’ten Strasbourg’daki eyleme destek için geldiler

Strasbourg’da devam eden süresiz–dönüşümsüz açlık grevi 35’inci gününe girerken, binlerce kilometre uzaklıktaki şehirlerden destek amaçlı gelen Kürdistanlıların varlığı dikkat çekiyor.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması amacıyla DTK Eş Başkanı ve HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven’in başlattığı süresiz-dönüşümsüz açlık grevi sonrası, hem açlık grevleri hem de bu grevlere destek yayılıyor. 

Cezaevlerindeki siyasi tutsaklar, Güney Kürdistan’da Nasır Yağız, Galler’de İmam Şiş ve Strasbourg’da aralarında KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un da bulunduğu 14 kişilik bir grup, süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başlamıştı.

STRASBOURG’DA 34 GÜN GERİDE KALDI

Strasbourg’ da 17 Aralık’ta Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerine Avrupa’ da yaşayan Kürt halkının ve dostlarının ziyaretleri yoğun şekilde devam ediyor. 

DESTEK İÇİN BİN 800 KİLOMETRELİK YOLU KATETTİLER

Hafta sonu, İsveç’in Uppsala kentinden eylemcileri ziyarete gelen Özlem Cengiz ve Canan Cengiz, Leyla Güven başta olmak üzere, açlık grevinde olan tüm eylemcileri selamlayarak, eylemi sahiplendiklerini dile getirdi.

UPPSALA’DA TECRİT VE AÇLIK GREVLERİ ANLATILIYOR

Uppsala’da diplomasi çalışmaları yürüttüklerini belirten Özlem Cengiz, yaşadıkları kentte kitlesel bir yürüyüş düzenleyerek Leyla Güven’in talebini sahiplendiklerini ve Kürt Halk Önderi üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi protesto ettiklerini söyledi. Cengiz, düzenlenen eyleme İsveçli sol, sosyalist ve liberallerin de katıldığını belirtti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu’nda olduğunu belirten Özlem Cengiz, İsveç Parlamentosu ve çeşitli sivil toplum kuruluşları ile görüşmeler gerçekleştirdiğini, tecrit ve devam açlık grevleri hakkında bilgiler verdiklerini belirtti.

‘BASIN İLANLARIYLA TALEPLERİ ANLATTIK’

Açlık grevcileri ve gerçekleştirdikleri eylemi sahiplendiklerini belirten Özlem Cengiz, İsveç’e döndüklerinde parlamentoda eylemcilerin durumları ve taleplerini tekrar dile getireceklerini sözlerine ekledi. Leyla Güven’in durumunun kritik aşamaya geldiğini belirten Özlem Cengiz, Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) acilen devreye girmesi için baskı yapacaklarını da kaydetti.

‘TALEPLER DEMOKRASİ İSTEYEN HERKESİN TALEPLERİ’

Canan Cengiz ise, birçok başın kuruluşuna ilanlar vererek Leyla Güven’in öncülük ettiğini, yine devam eden açlık grevi eylemleri ve talepleri hakkında duyurular yaptıklarını söyledi.

Canan Cengiz, eylemcilerinin taleplerinin Kürt halkı ve demokrasi isteyen herkesin talebi olduğunu vurgulayarak, Avrupa’nın Türk devletine baskı yapması gerektiğinin alıtnı çizdi. Cengiz, Türk devletinin bu talebi acilen yerine getirmesinin zorunlu olduğunu vurguladı.