İmralı Heyetinden Strasbourg’daki eylemcilere ziyaret

Türkiye ve Kürdistan’da 11-16 Şubat tarihleri arasında temaslarda bulunması beklenen Uluslararası İmralı Barış Delegasyonu üyeleri, Strasbourg’da 56’ncı günündeki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti.

Uluslararası İmralı Barış Delegasyonunun temasları Pazartesi’den itibaren başlıyor. Delegasyon özellikle İmralı Adası’na giderek Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşmek istiyor.

Uluslararası heyet, Türkiye’ye gitmeden önce Strasbourg’daki açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti.

‘OLDUKÇA KARARLI VE CESUR BİR EYLEM’

Heyette, İzlanda eski Adalet Bakanı ve tarihçi Ögmundur Jonasson, ABD’li felsefe öğrencisi Connor Hayes, İngiltere’de çalışmalarını yürüten aktivist Diyar Kerim ile Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Havin Güneşer yer aldı.

Burada bir konuşma yapan İzlanda eski Adalet Bakanı Ögmundur Jonasson, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride karşı yapılan açlık grevcilerine desteklerini ifade etti.

Kürt halkının mücadelesinin yanında olduklarını vurgulayan Jonasson, Kürt sorunu ve Öcalan’a yönelik tecridi birçok kez İzlanda’da da gündeme getirdiklerini belirtti.

Tecridin kabul edilemeyeceğine vurgu yapan Jonasson, buna karşı geliştirilen açlık grevlerinin oldukça kararlı ve cesurca bir adım olduğunun altını çizdi.

Jonasson, Türkiye’ye giderek, sorunu yerinde görmek istediklerini de dile getirirken, Adalet Bakanlığı başta olmak üzere birçok yetkiliyle görüşmek istediklerini ve amaçlarının Öcalan’ı da ziyaret olduğunu söyledi.

CHE’NİN PORTRESİNİ YAPAN İSİMDEN ÖCALAN TABLOSU

Ziyaret sırasında aynı zamanda Che Guevara’nın meşhur siyah-beyaz portresini çizen isim olarak bilinen İrlandalı ressam Jim Fitzpatrick’in yaptığı iki Öcalan tablosu da eylemcilere hediye edildi.

HEYETTE KİMLER YER ALIYOR?

Pazartesi’den itibaren birçok görüşme amacıyla Türkiye’de olacak heyette birçok ülkeden kişi yer alacak. Bu isimler şunlar: İzlanda eski Adalet Bakanı Ögmundur Jonasson, İngiliz sendikacı Manuel Cortes, Arjantinli ekonomist ve insan hakları eylemcisi Beverly Ann Keene, İngiliz hukukçu Paul Scholey, İngiliz aktris Maxine Peake, ABD’li felsefe öğrencisi Connor Hayes, İngiliz sendikacı Tony Burke, İngiliz yazar John Hunt ve İngiliz fotoğraf sanatçısı ve yönetmen Jonathan Spaull.

Heyette yer alacak bir profesörün ise 91 yaşında olduğu ancak gelmek istemesine rağmen zorluk yaşamaması için seyahat etmemeye ikna edildiği dile getirildi.

HEYETİN TÜRKİYE PROGRAMINDA NELER VAR?

İmralı’da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve Adalet Bakanlığı yetkilileriyle görüşmek için başvuruda bulunan heyet, 12 Şubat günü Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Pervin Buldan ile görüşmenin yanı sıra HDP Genel Merkezi’nde ortak bir basın toplantısı gerçekleştirecek.

Heyet aynı gün İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Kamu Emekçileri Sendikası yetkilileriyle bir araya gelecek.

13 Şubat günü Amed’e geçecek olan heyet, koşulların uygun olması halinde açlık grevi eyleminde bulunan Leyla Güven’le görüşecek ve sonrasında ise Amed’deki sivil toplumu örgütleri temsilcileriyle de buluşacak.

Heyet 14 Şubat günü de Demokratik Toplum Kongresi, Demokratik Bölgeler Partisi temsilcileri ve Barış Anneleri ile temaslarda bulunacak.

Daha sonra İstanbul’a geçecek olan heyet burada Asrın Hukuk Bürosu avukatlarıyla ortak bir basın toplantısı da düzenleyecek.