67’inci günde CPT’nin sessizliği protesto edildi

Kürt Halk Önderi üzerindeki ağırlaştırılmış tecridi kırmak amacıyla Strasbourg’da devam eden süresiz dönüşümsüz açlık grevi eyleminin 67’inci gününde CPT önünde toplanan Êzidîler ve eylemcilerin aileleri, Avrupa’nın sessizliğini kınadı.

Strasbourg’da 273 Avenue de Colmar adresinde 14 kişilik grubun sürdürdüğü açlık grevi eylemi devam ediyor.

Açlık grevine destek amacıyla bugüne kadar kentte bulunan Avrupa Konseyi (AK) ve İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) binaları önünde Kürt halkı ve dostlarının katılımıyla bir çok eylem düzenlendi.

Bugün ise Êzidî Kürtlerin kurduğu Şengal Diaspora Meclisi ve eylemcilerin aileleri bir eylem düzenleyerek, başta CPT olmak üzere Avrupa kurumlarına tecridin kaldırılması ve devam eden açlık grevleri ile ilgili çağrıda bulunuldu.

Sık sık “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan na be” ve “Katil Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” sloganlarının atıldığı eylemde, Şengal Diaspora Meclisi ve eylemci aileleri açıklamalarda bulundu.

‘DİRENİŞÇİLER GÜN BE GÜN ERİYOR’

Şengal Diaspora Meclisi adına konuşan Fikret İgrek, “Êzidî toplumu olarak Leyla Güven öncülüğünde başlayan eylemleri selamlıyoruz. Leyla Güven başta olmak üzere yüzlerce arkadaşımız bedenlerini ölüme yatırarak, evrensel haklarımız için eylemdeler” dedi.

Kürt Halk Önderi ve tüm mahkumların evrensel hakları için süren direnişte eylemcilerin gün be gün bedenlerinin eridiğine dikkat çeken İgrek, şöyle dedi: “Başta Êzidî toplumu olmak üzere Kürt halkı kendi Önderliği üzerindeki bu tecridin anlamını çok iyi biliyor. Bu tecrit Kürt halkına yönelik katliam ve savaş girişimlerinin parçasıdır. Bu tecrit kırılıncaya kadar tüm Kürt halkı olarak sokaklarda olacağız. Hakkımız olanı alıncaya kadar direnişlerimize ve eylemlerimize devam edeceğiz.”

‘BİZ ANNELERİN GÖZÜNÜN İÇİNE BAKIN, ÖYLE CEVAP VERİN’

Eylemcilerden Ramazan İmir’in annesi- Dayika Qadriye ise, “Leyla Güven’in öncülüğünde başlayan bu direnişi selamlıyorum. Başarıya ulaşıncaya kadar yanlarındayız. Bu eylem tarihi bir eylemdir” dedi.

Açlık grevindeki oğlu Ramazan İmir’le gurur duyduğunun altını çizen Dayika Qadriye, direnişe daha yoğun destek verilmesi çağrısı yaptı. Dayika Qadriye, şöyle konuştu: “Kürt halkının bu direnişe desteği yeterli değildir. Ben bir kadın olarak bu eylemin öncüsü olan Leyla Güven adına Kürt halkını selamlıyorum. Bir anne olarak buradan CPT’ye sesleniyorum: ‘Görevini yerine getir!’ Yedi yaşındaki çocuklar bile bu eylemlere bakıp açlık grevine gireceğim diyor. Biz annelerin gözlerinin içine bakarak bize cevap verin. Eğer adaletliyseniz, sesimizi duymalı ve gerekeni yapmalısınız.”

‘EZİDİLER OLARAK ÖNDERLİĞİMİZE SAHİP ÇIKACAĞIZ’

Şengal Diaspora Meclisi Dedeler Meclisi üyesi Şex Avdo ise, 106 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven ile diğer yüzlerce eylemcinin direnişine karşın CPT’nin sessizliğini kınadı.

Şex Avdo, şöyle dedi: “Leyla Güven 106 gündür eylemdedir. Nasır Yağız ve diğer arkadaşlarımızın durumu kritik duruma ulaştı. CPT hala sessizdir. Avrupa kurumlarının bu sessizliğini kınıyoruz.”

Açlık grevlerinin Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasını amaçladığına vurgu yapan Şex Avdo, tüm Kürt halkının desteğini istedi. Şex Avdo, şöyle konuştu: “Başta Kürt halkı olmak üzere tüm insanların bu tecridin kaldırılması için Kürt halkına destek vermesi gerekiyor. Bir insan 106 gün aç kaldı mı ölümle karşı karşıyadır. İnsan olanın bu duruma ses vermesi gerekir. Biz Êzidî toplumu olarak geçmişten bu yana Önderliğimize sahip çıktık ve sahip çıkacağız.”

Avrupa Konseyi (AK), CPT ve Avrupa devletlerine seslenen Şex Avdo, “Buradan AK ve Avrupa devletlerine sesleniyoruz. Kürt halkı üzerindeki tecridin kalkması demek, Türkiye’deki demokrasinin özünü açacaktır. Kürdistan üzerindeki işgal ve savaşı sonlanması ve ölümlerin bitmesi anlamına gelecektir.”

‘BİN YIL DA GEÇSE BU DİRENİŞTEN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Şengal Êzidî Dedeler Meclisi üyesi Peşimam Hüsnü ise, Kürt halkının bin yıl da geçse direnişinden vazgeçmeyeceğinin altını çizdi.

Leyla Güven’in 106 günlük direnişinin saygınlığına vurgu yapan Peşimam Hüsnü, “Dünyada bunun gibi bir direniş örneği yoktur. Leyla Güven gücünü Kürt halkının direnişinden, şehitlerinden ve Önderliğinin direnişinden alıyor. Bundan dolayı bu kadar iradeli ve güçlüdür” dedi.

“Bin yıl da geçse, onbin yıl da geçse Kürt halkı direnişinden vazgeçmeyecektir” diyen Peşimam Hüsnü, “Yaşam bu gibi açlık grevinde olan arkadaşların yanında büyüyor, onların direnişi ile anlam buluyor” dedi.

CPT ve Avrupa kurumlarının bir çözüm üretmesini sağlayacak tek şeyin Kürt halkının direnişi olduğunu söyleyen Peşimam Hüsnü, “Gelin birlik olup bu tecridi kaldıralım” çağrısı yaptı.

AK’YE DOSYA VERİLDİ

Konuşmaların bitiminden sonra, aileler ve Şengal Diaspora Êzidî Meclisi üyeleri AK binasına doğru yürüyüşe geçti. AK’nin önüne gelen gruptan bir heyet, devam eden açlık grevleri, eylemcilerin durumu ve tecrit ile ilgili bilgiler içeren bir dosyayı AK Genel Sekreterliği Kabine Şefliği’ne teslim etti.