Zap, Metîna ve Avaşîn savaşında işgalcilerin vurulma anları- I

Zap, Metîna ve Avaşîn savaşında işgalci Türk ordusunun yaşadığı hezimet onlarca görüntüyle tarihe kaydedildi. Askerlerin saniye saniye vurulma anlarını içeren bu görüntüler, Türk devletinin kabusu haline geldi.

Türk ordusu, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın üslenme bölgesi Medya Savunma Alanları’nda bulunan Zap, Metîna ve Avaşîn’e dönük 14 Nisan 2022’de kapsamlı bir işgal harekâtı başlattı. Aslında bahar aylarıyla bölgede başlayan ve uzun bir süredir hazırlıkları yapılan bu askeri kalkışmaya karşı HPG ve YJA Star gerillaları hazırlıklıydı.

Önce savaş uçaklarının bölgeyi bombalaması ve onlarca askeri helikopterin havadan işgalci orduyu indirmesiyle başlayan saldırının amacı, gerilla bölgeleri arasındaki bağlantıyı kesip gerillayı bölgesinde sıkıştırmaktı. Ancak bu saldırıyla Zap, Metîna ve Avaşîn’de kalıcı olmak isteyen Türk ordusu, kendisini üstün savaş taktikleriyle donatan gerillanın tarihi direnişiyle tahmin edemeyeceği bir şok yaşadı.

Her türlü ağır ve teknolojiyle üretilmiş silahların yanında envanterinde bulunan bütün kimyasal silah ve taktik nükleer bombalara rağmen Kürdistan Özgürlük Gerillası, dünyada benzeri görülmemiş biçimde işgal harekatının başladığı ilk günden bugüne kadar Türk askerlerine karşı onlarca eylem gerçekleştirdi. Şüphesiz bu eylemler 4,5 aylık süre boyunca sadece savaş ve direniş tünelleriyle sınırsız kalmayacak, işgalci ordunun konumlanmak istediği hemen hemen bütün tepe ve mevziler gerillanın hedefi haline gelecekti.

Kıt ve ağır savaş koşullarına rağmen gerillalar, bu eylemlerin bir kısmını kameralarla kayıt altına aldı. Gerilla TV ve ANF’de yayınlanan bu görüntüler, Zap, Metîna ve Avaşîn savaşında işgalci Türk ordusunun yaşadığı hezimeti tarihe not düşürdü.

Türk devletinin kabusu haline gelen ve Türk medyasının görmediği bu görüntüleri sizler için yeniden derledik. İşte 13 Nisan-31 Ağustos 2022 tarihleri arasında Zap, Metîna ve Avaşîn’deki savaş cephesinde işgalci Türk ordusu üyesi askerlerin kameralarla kaydedilen vurulma anları:

13 Nisan: Saat 18:13’te Girê Şehîd Dilgêş’te bulunan işgalciler, YJA Star güçlerince denetim altına alındıktan sonra ağır silahlarla vuruldu. İki mevzinin hedeflendiği bu eylemde 3 işgalci cezalandırılırken, 2 mevzi ve 1 tane mobesse kamera sistemi imha edildi.

19 Nisan: Saat 11:10’da Karker Direniş Alanı’na bağlı Girê Şehîd Ciwan’da bulunan işgalciler, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın hedefi oldu. Bu eylemde 6 işgalci cezalandırılırken, 4’ü ise yaralandı.

23 Nisan: Gündüz saatlerinde Werxelê Direniş Alanı çevresinde bulunan işgalciler HPG ve YJA Star gerillalarının suikast taktiğiyle vuruldu. Eylem sırasında cezalandırılan 1 işgalcinin vurulma anı saniye saniye kaydedildi.

26 Nisan: Werxelê Direniş Alanlarında Türk ordusuna yönelik olarak Kürdistan Özgürlük Gerillası güçleri etkili bir eylem gerçekleştirildi. Gerilla TV’nin eyleme ilişkin yayınladığı görüntülerde 8 işgalcinin cezalandırıldığı görüldü.

27 Nisan: Öğle saatlerinde Werxelê Direniş Alanı çevresinde bulunan işgalciler, HPG/ YJA Star gerillarınca hedeflenerek etkili bir şekilde vuruldu. Bu eylemde en az 3 işgalci cezalandırıldığı ve 3 işgalcinin yaralandığı tespit edildi.

7 Mayıs: Saat 18:20’de Girê Şehîd Axîn’de bulunan işgalciler Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın hedefi oldu. Gerillanın eyleminde 2 işgalci cezalandırıldı.

10 Mayıs: Saat 16:20’de Werxelê Direniş Alanı’nda bulunan savaş mevzileri çevresinde konumlanmak isteyen işgalciler, YJA Star gerillalarınca vuruldu. Bütün anlarının kameralarla kaydedildiği eylemde HPG Basın İrtibat Merkezi, 2 işgalcinin cezalandırıldığını, 2 işgalcinin de yaralandığını duyurdu.

19 Mayıs: Saat 11:40’da Heftanîn’in Xantûr alanına bağlı Girê Xaç çevresinde hareket halinde olan işgalciler, Kürdistan Özgürlük Gerillası’nın hedefi oldu. HPG/ YJA Star gerillalarının eyleme ilişkin Gerilla TV’nin yayınladığı görüntülerde 9 Türk askeri görülüyor. HPG Basın İrtibat Merkezi, bu eylemde 7 işgalcinin cezalandırıldığı ve 2 işgalcinin de yaralandığını duyurdu.

24 Mayıs: Zap’a bağlı Çiyareş Direniş Alanı’na bağlı Girê Cehennem savaş mevzilerini kimyasal silah ve patlayıcılarla bombalayan işgalcilere yönelik Kürdistan Özgürlük Gerillası, Devrimci İntikam Operasyonu gerçekleştirdi. Sabahın ilk ışıklarıyla başlayan operasyonun bütün anları kameralarla kaydedildi. En az 18 işgalcinin cezalandırıldığı eylemin görüntüleri Gerilla TV’de yayınlandı.

25 Mayıs: Gündüz saatlerinde konumlandıkları Girê FM bölgesindeki tepeden inmeye yeltenen Türk askerlerinin, gerillanın eylemi karşısında panikle kaçış anı gerilla kameralarınca kaydedildi. Görüntülerde gerillaya karşılık veremeyen Türk askerleri büyük bir panikle tekrar tepeye doğru kaçıyor.

29 Mayıs: Sabah saatlerinde Şehîd Şahîn Direniş Alanı’na bağlı Şehîd Berxwedan savaş mevzilerinde işgalci Türk ordusu ve gerillalar arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. 4 işgalci cezalandırıldığı eylemde öldürülen askerlerden Nuri Melih Bozkurt’un cenazesine ilişkin görüntüleri yayınladı. Ancak Türk devlet yetkilileri, Bozkurt’un yaralı olarak kaldırıldığı hastanede öldüğünü iddia etti.

3 Haziran: Saat 14:45’te Girê Hakkari Direniş Alanı’ndaki işgalciler, gerillanın suikast taktiğiyle vuruldu. Gerilla TV’nin yayınladığı görüntülerde 1 işgalcinin cezalandırıldığı görülüyor.

6 Haziran: Saat 14:00’da Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Şehîd Zemanî savaş mevzileri çevresindeki iki işgalcinin cezalandırıldığı eylem, anı anına kaydedildi. Eylemin görüntüleri 18 Haziran günü Gerilla TV’de yayınlandı.

15 Haziran: Gündüz saatlerinde gerillalar Girê Cûdî (Cûdî Tepesi) Direniş Alanı’nda işgalci Türk askerlerini direniş alanının derinliklerine çekerek vurdu. Eylemden iki gün sonra ANF’de yayınlanan görüntülerde, şiddetli çatışmalar ardından direniş alanı, Türk ordusu tarafından obüs topları ve savaş uçakları ile bombalandı.

5 Temmuz: Saat 20:00’de Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki işgalciler YJA Star’ın hareketli timleri tarafından suikast taktiğiyle vuruldu. 1 işgalci cezalandırılma anı saniye saniye kaydedildi.

6 Temmuz: Saat 22:00’da Girê Amediyê Direniş Alanı’na doğru köpeklerle harekete geçen işgalci Türk ordusu, gerilla eylemiyle pusuya düşürüldü. Bordo bereli işgalcilerden 13’ünün cezalandırıldığı bu eylemin de bütün anları kameralarla kaydedildi.

17 Temmuz: Saat 02:30’da Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki işgalciler, iki koldan hareket eden Kürdistan Özgürlük Gerillaları tarafından sızma taktiğiyle vuruldu. El bombaları ve ferdi silahlarla vurulan işgalcilerden 6’sı cezalandırılma anının görüntüleri 8 Ağustos’ta Gerilla TV’de yayınlandı.

18 Ağustos: Saat 13:00’te Girê Amediyê Direniş Alanı’ndaki Girê Şehîd Pîrdoğan savaş mevzileri çevresindeki işgalcilere ait 1 mevzinin vurulma anları saniye saniye kaydedildi. Eylemin görüntüleri birkaç gün sonra Gerilla TV’de kamuoyuyla paylaşıldı.

22 Temmuz: Saat 00:30’da Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki işgalciler Kürdistan Özgürlük Gerillalarınca suikast taktiğiyle vuruldu. Bu eylem sırasında kaydedilen görüntülere 1 işgalcinin cezalandırıldığı yansıdı.

10 Ağustos: Saat 09:40’ta Girê Hakkarî Direniş Alanı’ndaki Girê Şehîd Zemanî savaş mevzilerini taktik nükleer bomba ve kimyasal silahlarla bombalayan işgalcilerin toplandığı bir mevzi gerillaların hedefi oldu. 3 işgalci cezalandırılma ve mevzinin imha edilme anları saniye saniye kaydedildi.

Yarın:

* Güney Kürdistan’da vurulan işgalci ordunun üs ve karakolları

* Vurulan helikopter ve askeri araçlar

* Ele geçirilen askeri malzemeler ve dronlar