GÖRÜNTÜLÜ

HPG, 1 gerillanın şehadete ulaştığını açıkladı

Rojhilatê Kurdistanlı Viyan Helo’nun 21 Nisan’da şehadete ulaştığını belirten HPG, “dürüst, fedakar kişiliği ve özgürlüğe olan tutkusuyla her zaman hatırlanacak ve anısı daha fazla mücadele gerekçemiz olacaktır” dedi.

ŞEHİT AÇIKLAMA

HPG Basın İrtibat Merkezi açıklaması şöyle:

“Viyan Helo yoldaşımız 21 Nisan 2024 günü Qendîl bölgesinde şehadete ulaştı.

Rojhilatê Kurdistan’ın yiğit kadını, değerli Apocu militan Viyan Helo yoldaşımız ulusal değerlerine bağlı bir kişilik olarak halkımızın Kurdistan’ın dört bir yanındaki mücadelesini kendi mücadelesi bildi. Bu nedenle büyük bir iddia ve kararlılıkla gerilla saflarında yer alarak tarihi bir sorumluluk üstlendi. Adı direniş ve özgürlük mücadelesiyle özdeşleşen bir Kürt kadını olarak tarihin ona yüklediği görev ve sorumlulukları büyük bir başarı ile yerine getiren Viyan yoldaşımız, bu özelliği ile tüm genç kadınlara örnek oldu. PAJK militanlığı kimliğini gururla ve hakkını vererek taşıyan Viyan yoldaşımız, aynı zamanda kadın özgürlük çizgisindeki net duruşuyla da erkek egemenlikli zihniyete verilen en doğru cevabın adı oldu.

Yoldaşları olarak başta Viyan Helo yoldaşımızın değerli ailesi ve Rojhilatê Kurdistan halkımız olmak üzere tüm yurtsever Kurdistan halkına başsağlığı diliyoruz. Viyan yoldaşımızın değerli anısını hayali olan özgür Kurdistan’da yaşatacağımızın sözünü veriyoruz.

Viyan Helo yoldaşımızın kimlik bilgileri şöyledir:

Kod Adı: Viyan Helo
Adı Soyadı: İlham Saedmucîşî
Doğum Yeri: Kamyaran
Anne – Baba Adı: Zuleyha – Huseyin
Şehadet Tarihi ve Yeri: 21 Nisan 2024 / Qendîl

 

Viyan yoldaşımız Rojhilatê Kurdistan’ın Kamyaran kentinde yurtsever ve ulusal değerlerine bağlı bir ailede dünyaya geldi. Ailesinin derin yurtseverlik bilinci ve Kürt kültürünü yaşatmadaki ısrarı sayesinde Viyan yoldaşımız da özüne bağlı bir şekilde yetişti. Ailesinden aldığı terbiye ve edindiği bilinç sayesinde çevresinde sevilen biri olan Viyan yoldaşımız küçük yaştan itibaren partimiz PKK’yi tanıdı. Kurdistan’ın diğer bölgelerinde olduğu gibi halkımızın biricik özgürlük hareketi olan Partimizin büyük bedeller vererek yarattığı özgürlük umudunu gören Viyan yoldaşımız, büyüdükçe Partimize olan ilgisini de büyüttü. Özellikle yaşadığı çevrenin yurtsever olması, Rêber Apo ve gerillaya büyük saygı ve sevgi duyması, Viyan yoldaşımızı Rêber Apo gerçekliğini daha fazla anlama arayışına itti. Bilinçli bir genç kadın olan Viyan yoldaşımız, Rêber Apo’nun kadın özgürlüğüne dair çözümlemelerini ve belirlemelerini okudukça ve anladıkça Rêber Apo’ya daha fazla bağlandı. Özellikle Önderliğimizin kadınların yaşadıkları sorunları iktidar ve devlet odaklı olduğunu belirtmesi Viyan yoldaşımızın yoğunlaşmasını daha da derinleştirmesine vesile oldu. Yaşadığı yoğunlaşmalarla içerisinde bulunduğu sistemde kadınlara yönelik baskı, şiddet ve köleliği dayatan yaklaşımların Rêber Apo’nun fikirlerini doğruladığı sonucuna ulaşan yoldaşımız, özgürlüğünde ancak toplumsal olması gerektiği kanaatine vardı. Bunun için bireysel özgürlük arayışlarının kadının umut ettiği özgürlüğü sağlayamayacağını farkeden Viyan yoldaşımız, Rêber Apo felsefesinde daha da derinleşme çabasına girdi. Üniversite okuduğu süreçlerde kadın özgürlük sorununu, halkımızın soykırım kıskacındaki durumunu ve buna karşı ülkemizi işgal eden düşmanın uyguladığı politikaları daha fazla bilince çıkaran Viyan yoldaşımız, tıpkı kendinden önceki binlerce Kürt kadını gibi mücadele etme kararlılığa ulaştı. Özellikle Kürt kadınlarının ve özgürlük gerillasının başta DAİŞ çeteleri olmak üzere halkımızın değerlerine saldıran güçlere karşı geliştirdiği destansı direnişten, kardeşi Helo yoldaşımızın gerilla saflarına katılmasından ve yaşanan şehadetlerden etkilenen yoldaşımız, gerilla saflarına katılarak mücadelesini daha da büyütmek istedi. Bu temelde 2015 yılında partimiz PKK’nin kuruluş yıldönümü olan 27 Kasım günü yüzünü Kurdistan dağlarına dönen Viyan yoldaşımız Qendîl bölgesinden gerilla saflarına katıldı.

Gerilla saflarındaki ilk eğitimini de Qendîl bölgesinde alan Viyan yoldaşımız, istekli ve coşkulu katılımı sayesinde kısa sürede dağ ve gerilla yaşamına uyum sağladı. Mücadele etme kararlılığındaki net duruşu sayesinde karşılaştığı tüm zorlukları büyük bir sabır ve anlam gücünü büyüterek aşan yoldaşımız kendisini ideolojik olarak daha da geliştirme imkanı buldu. Aynı zamanda işgalcilere karşı yürütülen yoğun savaş sürecine cevap olmak isteyen yoldaşımız kendisini askeri anlamda da sürekli geliştirdi. Yaklaşık bir yıl boyunca Qendîl bölgesinde çalışma yürüten Viyan yoldaşımız, burada aldığı tecrübelerle yetkin bir YJA Star gerillası oldu.

İdeolojik derinliği ve birikimi ile temas kurduğu herkesi etkileme yeteneği olan Viyan yoldaşımız bu nedenle Komalên Ciwan çalışmalarına geçti. Kendisi gibi yüreği özgürlük için tutuşan Rojhilatê Kurdistan gençliğini ve kadınlarını örgütleme ve mücadeleye sevk etmek için yoğun bir çabanın sahibi oldu. Neredeyse görüştüğü, konuştuğu birçok genci ve kadını mücadeleye kazandıran Viyan yoldaşımız, tüm yoldaşlarında büyük bir etki yaratmayı başardı. Aynı zamanda mücadeleye ilk katıldığı zamanlarda ulaştığı özgürlüğün toplumsal olması gerektiği fikrini pratikleştirmek için de emek veren yoldaşımız, toplumun öncü gücü olan kadın ve gençliğin örgütlenmesini en önemli çalışma alanı olarak ele aldı. Bu temelde uzun bir süre bu çalışmalarda yer alan Viyan yoldaşımız önemli başarılar elde etmesinin yanı sıra ideolojik, örgütsel olarak da büyük bir tecrübe birikimine ulaştı. Fakat soykırımcı Türk devletinin halkımızın kazanımlarına yönelik başta Medya Savunma Alanları olmak üzere birçok alanda saldırı düzenlemesi ve halkımıza yönelik soykırım siyasetini sonuca ulaştırmak istemesi karşısında Apocu kadın bir militan olarak görev ve sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğini düşündü. Bunun da ancak HPG ve YJA Star saflarında savaşın yoğun olarak yaşandığı alanlarda mümkün olacağına inandı. Bu temelde büyük bir istek ve ısrarla Türk sömürgeciliğine karşı destansı bir mücadelenin verildiği alanlara gitmeyi önerdi. Fakat ihtiyaçlardan kaynaklı Qendîl alanında çalışmalara katılan Viyan yoldaşımız, burada tereddütsüz bir şekilde çalışmalara katıldı.

21 Nisan 2024 günü Qendîl’de şehadete ulaşan Viyan yoldaşımız, kadın özgürlük çizgisindeki net duruşu ile örnek bir PKK ve PAJK militanı oldu. Viyan yoldaşımız dürüst, fedakar kişiliği ve özgürlüğe olan tutkusuyla her zaman hatırlanacak ve anısı daha fazla mücadele gerekçemiz olacaktır.”