Almanya Türk devletine "silahlarımı kullanma" diyecek mi?

Türk devletinin Kuzey-Doğu Suriye’ye yönelik saldırısını sert sözlerle kınayan Almanya’nın Türk devletine yönelik nasıl bir yaptırım kararı alacağı merak ediliyor. Yoksa Efrîn işgalindeki gibi Alman silahlarının kullanılmasına göz mü yumulacak?

Türk devleti 2018 yılının Ocak ayında Rojava'nın Efrîn Kantonu’na yönelik işgal saldırısını başlattığında dünya medyasına Alman Leopard II tanklarının üzerindeki Türk askerleri ile çetelerinin görüntüleri yansımıştı. Leopard II tankları, G3 tüfekler ile Mercedes’in ürettiği askeri araçların yanı sıra Efrîn saldırısı öncesi Türk ordusunun elindeki tankların modernizasyonu işini alan Alman devleti, yumuşak sözlerle Türkiye’yi kınamayı tercih etmişti.
Alman kamuoyu, yaygın medyası ve muhalefetin “Efrîn’e saldırı uluslararası yasaların ihlalidir, Türkiye cezalandırılmalı” şeklindeki talebine kulaklarını kapatan Başbakan Angela Merkel ve kabinesi, 2018’in aksine birkaç gündür en üst perdeden Ankara rejimini uyarıyor. Salı günü Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, dün ise saldırının başladığı ilk saatte Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Türk hükümetine çağrılarda bulundu.
Başkent Berlin’de gözler Merkel’in yapacağı açıklama ve hükümet adına alacağı tavra çevrilirken, muhalefet partileri ise Erdoğan rejimine yönelik bir dizi yaptırımın uygulanması için harekete geçtiler. ANF’nin Federal Meclis’e yakın kaynaklardan aldığı bilgilere göre önümüzdeki hafta sonbahar tatilinden sonra iş başı yapacak mecliste özel bir oturumun yapılması için girişimler başlatıldı.

TÜRK DEVLETİNE KARŞI BİLDİRİ

Ayrıca muhalefet partileri, Türk devletinin sert sözlerle eleştirileceği bir bildirinin meclisten geçirmeye çalışacaklar. Daha önce Avrupa Birliği’nin Ukrayna’daki savaştan dolayı Rus yöneticilerine çıkartılan kişisel banka hesaplarının dondurulması veya vize engeli gibi yaptırımların savaş kararı alan Türk hükümetinin yöneticiler için de çıkartılması için çalışmalar başlatıldı. Benzer çalışmaların sadece Berlin’de değil, diğer Avrupa başkentlerinde yürütüldüğü öğrenildi.
Almanya’nın AB’den bağımsız olarak Ankara rejimine yaptırım kararı alıp almayacağı bilinmiyor. 2017 yılında peş peşe Alman vatandaşlarının Türkiye’de cezaevlerine atılmasının ardından Temmuz ayında dönemin Merkel hükümeti Ankara rejimine yönelik bir dizi yaptırım kararı almıştı. Bazı Alman vatandaşlarının serbest bırakılmasıyla son bulan yaptırımların başında Türkiye’ye tatil için gidecek Almanlara “seyahat uyarıları” ve Türkiye'de faaliyet gösteren Alman şirketlerine yönelik Hermes kredi ve yatırım garantilerinin sınırlandırılması vardı.

TÜRKİYE NATO ÜYELİĞİ İÇİN ALDIĞI SİLAHLARI KULLANIYOR

Merkel hükümetinin kamuoyu ve muhalefetten gelebilecek baskıların ardından Türk devletine karşı benzer yaptırımları gündemine alabileceği belirtiliyor. Avrupa içinde Erdoğan rejimiyle sıkı ekonomik, siyasi ve askeri ilişkisi olan ülkelerin başında gelen Almanya’nın atacağı en etkili adım ise “bu harekâtta silahlarımı kullanma” olacak. Çünkü Almanya NATO üyeli çerçevesinde Türkiye’ye sattığı askeri malzemeleri “dışarıdan gelebilecek bir saldırı karşısında kullanma” şartıyla vermişti.
Ayrıca Türkiye ile yapılan silah anlaşmalarının en önemli maddesi ise sivillerin bu silahlarla asla katledilmemesi. Bölgede Türk devletinin eliyle gerçekleşecek bir sivil katliam sonrasında Efrîn’deki süreçten farklı olarak Merkel hükümeti silah ve asker malzemelerin kullanılması için kamuoyu ve muhalefettin ciddi baskısıyla karşı karşıya kalabilir.
Peki Efrîn işgali sırasında Türk ordusunun en önemli envanterini oluşturan ve son saldırıda kullanılmaktan geri kalınmayan Alman yapımı silah ile askeri malzemeler hangisi?
TÜFEKLER: Türk askerlerinin kullandığı G3 ve G36 tüfekleri Almanya’nın en büyük silah şirketlerinden Heckler & Koch tarafından üretiliyor. Bu silahların üretimi için Alman hükümetinin onayıyla Türkiye’ye lisans hakkı verilmişti.
ASKERİ ARAÇLAR: Türk ordusuna ait tankları sınıra götüren askeri araçlar Alman otomotiv devi Mercedes tarafından üretildi. Yine Türk askerlerini taşıyan araçlar da Mercedes’in ürettiği Unimog tipi araçlar.
TANKLARIN MOTORLARI: Leopard II tanklarının yanı sıra Türk ordusunun kullandığı M60 tipi tanklar da Alman otomotiv devlerinden MTU ve Renk firmalarının ürettiği motorlarla çalışıyor.
TOPLARIN ATEŞLEYİCİSİ: Türk ordusunun Rojava’yı bombalamakta kullandığı topların ateşleyicisi de Alman yapımı MTU motorları tarafından çalıştırılıyor. Türk ordusu MTU motorlarını kendi “M-60T Sabra” tipi tanklarda da kullanıyor.