İran'da isyan büyüyor: Hatlar kesildi, tehditler geldi

İran ve Rojhilat'ta 'benzin isyanı' sürüyor. Rejim, telefon ve internet hatlarını keserken, Spay Pastaran ve Hamaney’in temsilcisi de göstericileri tehdit etti.

İran’da benzine yapılan zamdan sonra geçtiğimiz Cuma günü başlayan ve kısa sürede İran’ın 31 eyaleti ile Rojhilat'ın tamamına yayılan halk ayaklanması, dün ve bu gece de devam etti.

İran rejimi , gösterilerin yayılmaması, dünya kamuoyuna yansımaması için Cumartesi günü akşam saatlerinden itibaren internet hatlarını, dün sabah saatlerinden itibaren sabit ev telefon hatları da dahil telefon hatlarını kesti.

YENİ ŞEHİRLER DE KATILDI

Rejimin engellemelerine rağmen Zencan, Simnan, Hemedan ve bu şehirlere bağlı merkezlerde de dün gösteriler başladı.

BİLANÇO NET DEĞİL

Ülkenin çok sayıda merkezinden, internet ve ardından telefon hatlarının kesilmesinden ötürü sağlıklı bilgiler alınamıyor.

İran güvenlik güçlerinin gerçek mermi kullanması ve kimi şehirlerde polis ve Besiçlerin araçları halkın üzerine sürdüğü öğrenildi. Ölü, yaralı ve gözaltına alınanların sayısına ilişkin çelişkili bilgiler veriliyor.

Kimi kaynaklara göre dördüncü gününe giren gösterilerde şu ana kadar 30’dan fazla kişi yaşamını yitirdi, bin kişi yaralandı, 6 bin kişi gözaltına alındı. Bazı kaynaklara göre ise ölü sayısı 200'ü, yaralı sayısı da 3 bini aştı. Sadece Rojhilatê Kurdistan’ın Meriwan kentinde 12 kişinin  öldürüldüğünü, 60 kişinin yaralandığını belirtiliyor.

REJİM GÜÇLERİNDEN TEHDİTLER

İran rejimi, gösterilere çözüm bulmak için çalışmalar başlattı. İran Parlamentosu'nun toplanıp gösterileri görüşmesi kararı alınırken, askeri ve yarı askeri sivil güçleri ile yöneticilerin temsilcilerinden de tehdit eden açıklamalar gelmeye başladı. Devrim Muhafızları olarak bilinen Spay Pastaran güçleri merkezinden yapılan açıklamada, göstericiler tehdit edildi. Açıklamada, İran’daki gösteriler için "dış güçlerin oyunu" iddiasında bulunulurken, gösterilerde, ABD, İsrail ve devrik İran Şah’ı Rıza Pehlevi’nin ailesinin parmağı olduğu savunuldu. Açıklamada, Spay Pastaran güçlerinin gösterileri bastırmak için güvenlik güçleri ile birlikte hareket etmeye hazır olduğu vurgulandı.

Göstericilere bir tehdit de İran’ın dini lideri Ali Hamaney'in Fars eyaleti temsilcisi Ayetullah Lütfullah Dejkam’dan geldi. Dejdam, "Eğer Fars Eyalet Güvenlik Konseyi, göstericileri yarına kadar durduramazsa milis güçleriyle (Besiç) Şiraz'da sokaklara ineriz" dedi.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı'na (ISNA) göre, benzin zammı sonrası meydana gelen gösterileri değerlendiren Dejkam, Fars eyaletinin merkez kenti Şiraz'daki olaylara karışanların dışarıdan geldiğini öne sürdü.