Hava sıcaklıkları 2017’de düşecek

2016 yılının ‘tarihin en sıcak yılı’ olacağının açıklanması ardından 2017’de sıcaklık oranlarının düşmesi bekleniyor.

Ancak uzmanlar bu düşüşün normal ‘zikzak’ olduğunu ve küresel ısınma trendinin devam edeceğini düşünüyor.

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) tarafından geçtiğimiz gün yapılan açıklamada, 2016’nın ‘tarihin en sıcak yılı’ olacağı duyurulmuştu. NASA açıklamasında, Temmuz ayının 1951 ve 1980’nin aynı ayına oranla 0,84 derece daha sıcak geçtiği ve 2016 yılı ortalamasının da rekor düzeyde olacağı uyarısı yapılmıştı.

Britanya East Anglia Üniversitesi iklim uzmanlarından Phil Jones’a göre ise, bu yıl rekor düzeye ulaşacak sıcaklıklardan sonra 2017’de belirli bir düşüş yaşanacak. Jones, El Nino fenomeninin giderek zayıflayacağını ve bunun sıcaklık düşüşünde etkili olacağı görüşünde.

El Nino’nun etkili olduğu 1998 ve 2005 yıllarında da sıcaklıklar artmış ve sonrasında küresel ısınma konusunda önlem alınmasına karşı çıkan bazı kesimler bu durumu ‘ısınmanın durduğu’ şeklinde yorumlamışlardı.

ÖNLEM ALINMASINI İSTEMEYENLER YİNE ‘KÜRESEL ISINMA DURDU’ DİYECEKLER

2017 yılında sıcaklık ortalamalarının düşmesiyle birlikte küresel ısınmaya karşı önlem alınmasına karşı çıkan ve insan faktörünün ‘etkisinin olmadığını’ düşünenlerin devreye girmesi bekleniyor.

Avrupa Meteorojik Gözlem Merkezi üyesi Jean-Noel Thepaut, 2017 sıcaklık oranlarının düşmesiyle birlikte bu kesimlerin ‘küresel ısınmanın durduğu’ şeklinde görüş bildirieceklerine dikkat çekti. Kısa ve orta vadede sıcaklık oranlarında dalgalanma yaşanmasının doğal olduğunu söyleyen Thepaut, uzun vadede ise küresel ısınmanın devam edeceği uyarısında bulundu.

Geçtiğimiz Aralık ayında Fransa’nın başkenti Paris’te toplanan iklim zirvesi COP21’de küresel ısınmanın 21’inci yüzyıl sonuna kadar ‘2 derecenin altında tutulması’ hedefinde uzlaşılmıştı. Sanayi devrimi öncesindeki sıcaklık oranlarının temel alındığı zirvede, sıcaklık artışının 1,5 dereceyle sınırlandırılmasının önemine dikkat çekilmişti.