Suriye’de savaştıran Körfez ülkeleri mültecilere kapıları kapatıyor

Suriye’deki iç savaş sonrasında ülkesini terk edenlerin sayısı milyonları bulurken, mültecilerin büyük çoğunluğu Lübnan, Irak, Mısır, Türkiye gibi ülkelere sığınıyorlar.

Suriye’deki iç savaş sonrasında ülkesini terk edenlerin sayısı milyonları bulurken, mültecilerin büyük çoğunluğu Lübnan, Irak, Mısır, Türkiye gibi ülkelere sığınıyorlar. Dikkat çekici nokta ise, rejim karşıtı güçlere en çok desteği veren Körfez ülkelerinin mültecileri kabul etmemesi.

2011 yılında başlayan gösteriler ve 2012’den bu yanaki çatışmalar nedeniyle 4 milyon Suriyeli ülkesini terk etmek zorunda kaldı. Lübnan ve Türkiye, mültecilerin en çok gittiği ülkelerin başında gelirken, Mısır ve Irak da bu ülkeleri takip ediyor.

Körfez ülkeleri ise, iç savaştaki müdahil politikalarına rağmen Suriyeli mültecilere kapılarını kapalı tutuyorlar ve sadece maddi yardımlarla yetiniyorlar. Kuveyt’te düzenlenen konferansta Suriyeli mültecilerin koşullarının iyileştirilmesi için 3,8 milyar dolar yardım vaad edilirken, hiçbir Körfez ülkesinin mültecileri kabul yönünde adım atmaması dikkat çekti.

Kuveyt, Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Umman’ın bugüne kadar mültecileri dışlamaları ciddi eleştiriler alıyor. Suudi gazeteci ve analist Süleyman el Uqayli, Körfez ülkelerinin şimdiye kadar sadece çok az sayıda Suriyeli mülteciyi kabul ettiklerini hatırlattı.

GÜVENLİK POLİTİKALARI EN ÖNEMLİ ENGEL

Körfez ülkelerinin Suriyeli mültecileri istememelerinin ilk nedeni olarak güvenlik politikaları gösteriliyor. Uzmanlara göre, Suriyeli mültecilerin artmasıyla birlikte Körfez ülkeleri, mültecilerin düzenleyecekleri siyasi faaliyetlerden çekiniyorlar.

2012 yılında BAE’deki Beşar Esad karşıtı gösterilere katılan mültecilerin sınırdışı edilmesi buna örnek olarak gösteriliyor. Mısırlı uzmanlardan Mutaz Selami, 2012’deki bu olaylar sonrasında Körfez ülkelerinin Suriyeli mültecilere bakışının bu olduğuna dikkat çekiyor.

ZENGİNLERE KAPI AÇIK

Körfez ülkelerine yönelik ağır ithamlardan biri de, mültecilerin maddi durumlarına göre kabul edilip edilmeyeceklerinin belirlenmesi. Buna göre, maddi durumu iyi olan mültecilere sığınma hakkı veriliyor.

Son olarak Amnesty International tarafından yapılan bir açıklamada, Körfez ülkeleri başta olmak üzere Arap ülkelerinin bir mülteci politikasının olmaması eleştirilmişti.