IW: Almanya’da 2041’de emeklilik yaşı 73 olmalı

Alman Ekonomi Enstitüsü'ne göre Alman emeklilik sisteminin mevcut düzeyde tutulabilmesi için emeklilik yaşının önümüzdeki 25 yılda 73’e kadar yükseltilmesi gerekecek.

IW araştırmasına göre, halen çalışılan dönemdeki ortalama gelirin yüzde 48’ine denk gelen emekli maaşlarının düzeyinin korunabilmesi için emeklilik yaşının 65’in çok üstünde olması zorunlu olacak.

15 YILDA EMEKLİ-ÇALIŞAN ORANI BİRE ÜÇ OLACAK!

Halen 65 olan emeklilik yaşının 2029’a kadar kademeli olarak 67’ye çıkarılacağı hatırlatılan araştırmada, 15-67 yaş arası çalışan grubun oranının önümüzdeki on yıllarda giderek düşeceği belirtildi. Buna göre, halen Almanya’da 65 yaş üstü her bir emekliye karşın 3 kişi çalışma yaşında iken, 67 yaş üstü bireylerin toplam nüfusa oranı 2030 yılında üçte bire kadar çıkacak.

Bu oranın aşağıya çekilmesi için günümüzdeki mülteci ve diğer göçmen oranları da yeterli olmayacak. Araştırmada, mevcut emekli maaşları düzeyinin korunması için birçok politikacının emekli yaşının yükseltilmesini talep ettiği hatırlatıldı.

‘İYİ HABER’: 2041’DE EMEKLİLİK YAŞI 73’E SABİTLENEBİLECEK

Ancak günümüzde olduğu gibi bir emekliye karşılık üç kişinin çalışması durumunda dahi, emekli maaşlarının günümüz koşullarında tutulabilmesi için emeli yaşının 2030’da 69’a çıkarılması gerekecek. 2035’te 71 ve 2041’de ise 73 olmasıyla mevcut denge tutturulabilecek.

IW araştırmasında, ancak 2041 yılına gelindiğinde emeklilik yaşının 73’te kalarak, yükseltilmesine gerek kalmayacağı ‘iyi haber’ olarak sunuldu.

Almanya’da iktidarın büyük ortağı olan Hristiyan demokrat birlik partileri (CDU-CSU), emeklilik yaşının ‘esnek’ tutularak, ilerideki kalifiye eleman açığının kapatılmasını savunuyor. Katı mali politikalarıyla bilinen CDU’lu Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble’ye göre emeklilik yaşının 70 olmasında dahi sakınca yok.

Hükümet, mevcut yasalarla devam edilmesi halinde 2030 yılına gelindiğinde çalışanların hizmet sürelerinde kazandığı ortalama maaşlarının yüzde 43’ü kadar emekli maaşı alabileceğini savunuyor.

Araştırmayı yapan Alman Ekonomi Enstitüsü’nün işveren çevrelerine yakın olduğu biliniyor.