Fransa, ‘savaş ekonomisi’ne geçmek için üretim araçlarına el koyabilir!

Fransa Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu, savaş ekonomisine geçmek için "personel, stoklar veya üretim araçlarına" el koymaya hazır olduğunu açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron son zamanlarda düzenli olarak Fransa'nın Ukrayna'yı desteklemek için bir "savaş ekonomisine" geçmesi gerektiğini tekrarlıyor. 

Macron 19 Ocak'ta silahlı kuvvetlere hitaben yaptığı konuşmada "Fransa'nın, daha hızlı ve daha güçlü bir üretim kapasitesine sahip savaş ekonomisi modunda bir endüstri olan savunma endüstrisiyle bir randevusu var" dedi. 

Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu Salı günü yaptığı açıklamada "personele, stoklara ya da üretim araçlarına" el koymayı ve hatta "üreticileri askeri ihtiyaçlara öncelik vermeye zorlamayı göz ardı etmeyeceğini" duyurdu. 

Bakan "önümüzdeki birkaç hafta içinde bunu yapma ihtimalini göz ardı etmiyor". 

Silahlı Kuvvetler Bakanı bu talepleri gerekçelendirmek için Ağustos ayında çıkarılan 2024-2030 askeri programlama yasasına dayanıyor. 

Bu yasaya göre "ulusun yaşamı, nüfusun korunması, toprak bütünlüğü ya da Cumhuriyet kurumlarının devamlılığı için gerekli faaliyetlere yönelik fiili ya da öngörülebilir bir tehdidin ortaya çıkması ya da Devletin uluslararası savunma taahhütlerinin yerine getirilmesini haklı kılacak nitelikte olması halinde, gerçek ya da tüzel herhangi bir kişinin ve buna karşı koymak için gerekli tüm mal ve hizmetlerin talep edilmesine Bakanlar Kurulu kararıyla karar verilebilir".

Benzer hükümler Savunma Kanunu'nda zaten mevcuttu. Yasa koyucular bu hükümleri özetlemiş ve uyarlamışlardı.

Bakan’ın açıklaması, Fransa'nın Rusya'ya karşı sesini yükselttiği ve Ukrayna'yı desteklemek için "kara birlikleri göndermeyi göz ardı etmediği" bir dönemde geldi. Bu olasılığın dile getirilmesi Avrupa ve Amerika'da tepkilere neden olsa da Macron iktidarı askeri bir dil kullanmayı sürdürüyor. 

Ukrayna ordusu Donbass'ta gerilerken Fransa Cumhurbaşkanı Le Parisien'e verdiği bir röportajda "Rusya savaşı kazanmamalı" dedi.

Mart ayı içerisinde Fransız Genelkurmay Başkanı Schill de Le Monde gazetesinde yayınlanan bir makalede Fransız ordusunun, Paris ve Moskova arasında sözlü atışmaların arttığı bir dönemde "en zorlu" çatışmalara hazırlandığını açıklamıştı.