Fransa’da dışarıdan finanse edilen camiler tartışması

14 Temmuz’daki Nice katliamı ve 26 Temmuz’da bir kilisedeki katliamdan sonra Fransa’da siyasi partilerin hükümete yönelik eleştirileri devam ederken, yabancı ülkelerin ülkede camileri finanse etmesinin yasaklanması gündemde.

Muhalefet ise, yasağı gündeme getiren Başbakan Manuel Valls’in daha bu ay içerisinde Suudi destekli bir caminin açılışına karşı çıkmadığını ve benzer yöndeki muhalefet önerilerini reddettiğini savunuyor.

Bugün Le Monde gazetesinde röportajı yayınlanan Sosyalist Parti (PS) üyesi Başbakan Manuel Valls, ülkedeki radikal selefi grupları önlemek için yabancı ülkelerin Fransa’da camileri finanse etmesini geçici olarak yasaklamak istediğini söylemişti.

Ancak Valls’ın bu yöndeki açıklamalarına Nicolas Sarkozy liderliğindeki Cumhuriyetçiler (LR) adlı partiden sert tepki geldi. Twitter’dan bir açıklama yapan LR’nin Alpes-Maritimes ili milletvekili Eric Ciotti, kendisinin bu yönlü bir kanun değişikliği önerisini 10 gün önce getirdiğini duyururken, önerinin başbakan tarafından reddedildiğini yazdı.

Ciotti, Suudilerin sık sık tatil amaçlı geldiği ve yatırım yaptığı bilinen Alpes-Maritimes’de bu ay başında bir cami açtırdıklarını ve Valls’ın bu camiyi kapatması gerektiğini savundu.

14 Temmuz’daki katliamın yaşandığı Nice kentinin eski belediye başkanı ve Provence-Alpes-Côte-d’Azur bölgesi başkanı Christian Estrosi ise, kendisinin daha önce birçok kereler Başbakanı bu konuda uyardığını söyledi.

Daha önce Nice kent belediyesinin izin vermediği caminin açılışı, üst itiraz mercii olan Devlet Konseyi tarafından alınan karar sonrasında mümkün olmuştu.

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Fransa’da da başta Kuzey Afrika’nın yanı sıra  Suudi Arabistan’ın da aralarında olduğu Körfez ülkeleri ile Türkiye’nin finanse ettiği çok sayıda caminin varlığı biliniyor. Bu camilerin büyük çoğunluğunda Fransa dışından gelen imamların görev yaptığı ve vaazlerde dini inancı olmayan kesimlere yönelik kışkırtıcı söylemlerde bulundukları savunuluyor.

Son olarak geçtiğimiz ayda ülkede faaliyet gösteren ve büyük kısmı Müslüman Kardeşler’e yakın Fransa İslami Organizasyonlar Birliği (UOIF) kontrolündeki Müslüman okulları konusu tartışılmıştı. Bu okulların büyük oranda Fransız Eğitim Bakanlığı sistemi dışında müfredatla çalışması eleştiriliyor.