Almanya iltica başvurularına yarı yarıya olumlu cevap verdi

Mülteci sayısının 1990’lı yıllardan bu yana ilk kez ciddi oranda yükseldiği Almanya’da, iltica başvurularının önemli bir kısmına olumlu cevap verildi.

Sol Parti‘nin (Die Linke) soru önergesine Federal Hükümet tarafından verilen yanıtta, bu yılın ilk üç ayında yapılan iltica başvurularının yarısına yakınının kabul edildiği belirtildi. İltica başvurularına Almanya tarihinde olmadığı kadar yüksek oranda olumlu cevap verildiği kaydedilirken, Suriye, Eritre ve Irak’tan gelen mültecilerin tümüne geçici yada kalıcı sığınma hakkın tanındı.

Hükümetin yanıtına göre, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından Kasım ayında ‘güvenli ülke’ olarak kabul edilen Makedonya’dan da 6 kişiye sığınma hakkı verildi. Makedonya, Sırbistan ve Bosna-Hersek ile birlikte ‘güvenli ülke’ kabul edilirken, bu ülkelerden gelen kişilerin iltica hakkı alması kategorik olarak imkansız hale getirilmişti.

2014’deki iltica başvurusu sayısının ikinci başvurularla birlikte 202 bini bulduğu Almanya’da, bu yılın sonuna kadar 300 ila 500 bin arasında mülteci bekleniyor. Yugoslavya İç Savaşı’nın dorukta olduğu 1991 yılından bu yanaki en yüksek mülteci sayısına ulaşılmış durumda.

Mülteci sayısının artmasıyla birlikte iltica davalarının daha hızlı karara bağlandığı da verilen bilgiler arasında. İç savaşın sürdüğü Suriye’den mültecilerin davalarının ortalama 4 ayda, Pakistanlıların ise yaklaşık 1,5 yılda karara bağlandığı görülüyor.

Öte yandan, Dublin Antlaşması gereği ilk iltica başvurusu yaptığı ülkeye gönderilmeleri gereken mültecilerin sadece küçük bir kısmı sınırdışı edildi. BAMF verilerine göre, başka bir Avrupa ülkesine gönderilmesi gereken mültecilerin sadece yüzde 12’si geri gönderildiler.

Soru önergesine ilişkin konuşan Die Linke İçişleri Politikaları Sözcüsü Ulla Jelpke, Dublin Antlaşması’nın ‘başarısız’ olduğunu söyledi. Jelpke, verilen rakamların Dublin’in yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini gösterdiğini de dile getirdi.