Alman şirketleri gözünü İran’a dikti

Uluslararası yaptırımların kaldırılması ardından Batılı ülkelerle işbirliğini arttırmaya başlayan İran’da Avrupalı şirketlerin pay kapma yarışı da hızlanıyor.

Uluslararası yaptırımların kaldırılması ardından Batılı ülkelerle işbirliğini arttırmaya başlayan İran’da Avrupalı şirketlerin pay kapma yarışı da hızlanıyor. Almanya’nın İran pazarında özellikle enerji ve ulaşımda öne çıkmayı planladığı görülüyor.

İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan ile bir heyet Çarşamba günü Berlin’e ziyarette bulunmuştu. Ziyaret vesilesiyle İranlı Mapna-Gruppe ile Alman Siemens şirketi arasında bir dizi ticaret anlaşması imzalandı.

Teknolojik birçok alanda önde gelen Alman şirketlerinin İran’ın 80 milyonluk pazarında Fransa ve İtalya gibi ülkelerden şirketleri geride bırakması beklenirken, en büyük endişeleri ise siyasi engeller.

Siemens şirketi, Tahran ile Maşar kenti arasındaki 500 kilometrelik demiryolunun elektriklendirme projesinin yanı sıra İsfahan’a kadar hızlı tren hattını inşa edecek. Şirketin ayrıca İran Demiryolları Şirketi için 500 kadar yolcu trenini imal etmesi planlanıyor.

İranlı Mapna-Gruppe ile işbirliği halinde ise ülkedeki elektrik hatlarının modernize edilmesi, 20 kadar gaz türbininin ve bunlara ait jeneratörlerin imalatının ise önümüzdeki 10 yılda tamamlanması hedefleniyor.

HEDEF YARILANAN TİCARİ İLİŞKİLERİ YENİDEN CANLANDIRMAK

İran’a yönelik uluslararası yaptırımların kaldırılması ardından ülkeye yönelik yatırımlarını arttırmak isteyen şirketlerin başında Almanya’daki büyük şirketler geliyor. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2005 yılında 5 milyar euroya kadar ulaşmış, ancak sonraki yıllarda İran’ın nükleer programından dolayı uygulanan yaptırımlar nedeniyle yarı yarıya bir gerileme yaşanmıştı.

Alman Makine ve Tesis Üretimcileri Birliği (VDMA) Başkanı Reinhold Festge, özellikle orta ölçekli Alman şirketlerinin İran’la yapılacak ticaretten pay kapabileceğini söyledi. Büyük şirketlerin de katkısıyla iki ülke arasındaki ticaretin kısa sürede katlanacağını umduklarını belirten Festge, bunun için ise hükümetin konuya özellikle eğilmesini istedi.

YILLIK YÜZDE 8 BÜYÜME HEDEFLENİYOR

İran Enerji Bakanı Hamid Çitçiyan, Berlin ziyareti sırasında ülkesinin yıllık 8 büyüme hedeflediğini söylemişti. Çitçiyan, ülkesindeki şirketlerin bölge ülkelerinde Alman şirketlerine ‘köprü’ görevi göreceğini ve 400 milyonluk daha büyük bir pazara ulaşmalarına yardımcı olacağını kaydetmişti.