Stockholm'da halk şiddet ve kriminalite karşı sokaklara çıktı

İsveç'in başkenti Stockholm'un Tensta semtinde yaşayan halk şiddet, kriminalite ve uyuşturucu kullanımının yaygınlaşmasını protesto etmek için sokaklara çıktı.

Göçmenlerin yoğun olarak yaşadığı varoşlarda dışlanmanın son bulması için devlet ve hükümetten acil önlemler alınmasını talep etti.

Kista semtinde uzun yıllardan beri yaşayan Dr. Helin Burkay, 3 Nisan günü işyerinden taşıt trafiğine kapalı bir yoldan evine giderken bir motosikletin çarpması sonucu ağır yaralandı ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

Burkay'ın ölümüne yol açan motosikletin çalıntı olduğu ve uyuşturucu kullanan iki genç tarafından kullanıldığı anlaşıldı.

Uyuşturucu kullanımı, çeteleşme ve kriminalitenin giderek arttığı Tensta'da Burkay'ın ölümüyle sonuçlanan kaza semt halkı için bardağı taşıran son damla oldu. Burkay'ın dostları ve semte çalışma yürüten sivil toplum örgütleri, şiddetin durdurulması, gençler arasında yaygınlaşan uyuşturucu kullanımı ve kriminalitenin artmasını protesto etmek için yüzlerce kişinin katıldığı bir protesto gösterisi düzenledi.

ARAS: KRİMİNALİTEYE KARI KISA VE UZUN VADELİ ÖNLEMLER ALINMALI

Burkay'ın yaşamını yitirdiği yerin yakınındaki meydanda yapılan gösteride eylemi örgütleyen dernekler adına bir konuşma yapan Sol Parti Belediye Meclis Üyesi ve Burkay'ın yakın arkadaşı Naile Aras, işsizlik ve sosyal adaletsizliğin artmasına paralel olarak varoşlarda çeteleşme ve kriminalitenin arttığını hatırlattı ve yetkililerden kısa ve uzun vadeli bir dizi önlem almalarını istedi.

Semt halkının alınmasını istediği önlemler arasında işsizliğin azaltılması, gençlerin eğitimine önem verilmesi ve serbest zamanlarını geçirecekleri merkezlerin açılması, taşıt trafiğine kapalı alanlara bariyerler konulması, uyuşturucu kullanımına karşı önlem alınması ve polisin olaylara zamanında müdahale etmesi gibi talepler bulunuyor.

LİVH: POLİS KRİMİNALİTEYE KARŞI ÖNLEMLER ALMALI

Stockholm Belediyesi Sol Parti Grup Başkanı Ann Margarethe Livh, Burkay'ın yaşamını yitirmesine yol açan olayın hem polise hem de bir politikacı olarak kendisine sorumluluklarını hatırlattığını söyledikten sonra, “Her şeyden önce semt halkı olarak polisten kriminaliteye karşı önlem almasını talep ediyoruz. Ben ve diğer politikacılar da kriminaliteye karşı sosyal önleyici çalışmalara hız vermeliyiz” dedi.

REDAR: BİZ POLİTİKACILARIN DA OLANLARDA SORUMLULUĞUMUZ VAR

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, Burkay'ın semt halkı tarafından sevilen bir doktor olduğunu söyledikten sonra “Uyuşturucu kullanımının yaygınlaşması, artış gösteren çeteleşme ve şiddet semtimizde halkın güvenliğini riske atıyor. Tüm bu olumsuz koşullara rağmen semt halkı arasında yoğun bir dayanışma ve dostluk var. Çok az sayıda kişi semtimizde ortaya çıkan olaylardan sorumlu... Biz politikacıların da bu olumsuz gidişata karşı önlem alma yükümlülüğümüz var. Polise daha fazla kaynak aktarmamız gerekiyor. Uyuşturucu ve silah satışlarına karşı polis önlemler almalı. Önümüzdeki hafta sonu 18 yaşından daha küçük olup da suç işleyen çocuklara karşı alınacak önlemleri parlamentoda ele alacağız” şeklinde konuştu.

Konuşmaların bitiminden sonra Burkay'ın yaşamını yitirdiği yere gelen semt halkı, kazanın olduğu yere çiçekler bıraktı ve mumlar yaktı. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı protestoya Kürdistanlıların yanı sıra, diğer göçmen grupları ve İsveçlilerin de katıldı.