'Evetçiler' Êzidî mezarlığına saldırarak kutlama yaptı!

Referandum gecesi usulsüzlüğün en çok yapıldığı Urfa'nın Viranşehir ilçesinde, “kutlama” adı altında Zewra köyünde bulunan Êzidî mezarlığına saldırıldığı ortaya çıktı.

ANF’ye konuşan Êzidî Kültür Vakfı Başkanı, Sosyolog Azad Barış, dedelerinin, akrabalarının yattığı toplam 8 mezarın tahrip edildiğini açıkladı. Barış, “IŞİD nasıl ki mezarlara ve türbelere saldırarak insanlık dışı karakterini ortaya koyuyorsa, ölülerimize karşı bunu yapanlar da zihniyetlerini ortaya koymuşlardır” dedi.

'AKP'NİN PARAMİLİTER GÜÇLERİ...'

Azad Barış, 16 Nisan’ı 17’sine bağlayan Referandum gecesi doğduğu Zewra köyünün Êzidî mezarlığının bilinmeyen kişi veya kişiler tarafından tahrip edildiğini açıkladı. Köyde yaşayan kuzeninin araması üzerine saldırıyı öğrendiğini belirten Barış, dedelerinin, akrabalarının bulunduğu toplam 8 mezarın tahrip edildiğini aktardı. Referandumda yapılan usulsüzlükle gündeme gelen Viranşehir’de AKP hükümetinin paramiliter güç olarak kullandığı köy korucularının yoğun faaliyet içinde olduğuna işaret eden Barış, bu saldırının bu odaklar tarafından yapıldığı şüphesinin güçlü olduğunu vurguladı. Referandum hemen ardından yapılan bu saldırının Viranşehir’de çok az sayıda kalan Êzidîlere bir gözdağı niteliği taşıdığının altını çizen Barış, “Hakkın huzuruna yürümüş olan canlarımızın kabirlerine saldırma cüretinde bulunanlar salt Êzidî cemaatinin değerlerine saygısızlık yapmamışlar, aynı zamanda bölge insanının temel değerlerine de hürmetsizlik etmişlerdir. Anadolu kültüründe ölülerin kabirlerine hürmetsizlik olmadığı gibi tahrip de yoktur. Ölülerden intikam almak geri ve galiz bir duygudur” diye konuştu.

'IŞİD ZİHNİYETİ'

"Kutlama" adı altında yapılan bu saldırının aynı zamanda AKP’nin ötekileştirdiklerine karşı nasıl bir politika izleneceğinin de göstergesi olduğunu kaydeden Barış, “Bu kin, nefret ve yıkım özellikle son yıllarda IŞİD'in selefi karakteriyle tekrar ortaya çıkmıştır. IŞİD nasıl ki mezarlara ve türbelere saldırarak insanlık dışı karakterini ortaya koyuyorsa, ölülerimize karşı bunu yapanlar da zihniyetlerini ortaya koymuşlardır” dedi. Köylerinin etrafına zaten korucular, aşiretler ve AKP yandaşlarının yerleştirildiğine dikkat çeken Barış, "Bizim en değerli varlığımıza saldırdılar, bunu kabul etmemiz mümkün değil” dedi.

'ASLA TERK ETMEYECEĞİZ'

Güvenlik açısından ismini açıklayamayacağı kuzeninin tahrip edilen mezarların fotoğraflarını çekip, Viranşehir Jandarma Merkezi’nde suç duyurusunda bulunduğunu aktaran Barış, burada tek amacın Êzidîleri tümden göçe zorlamak olduğuna işaret etti. “Bizi topraklarımızdan attılar, şimdi sıra ölülerimize geldi” diyen Barış, bu yaşananların hükümet ve devletin son dönemlerde mezarlara saldırma politikasının bir dışavurumu olduğunu kaydetti. Êzidî Kültür Vakfı Başkanı Barış, "Bugüne kadar mezarlara karşı büyük bir saygı vardı. Ne zaman ki hükümet ve devlet mezarlara saldırma politikasını yoğunlaştırdı, bundan cesaret alanlar da kendilerine pay çıkarttı. Boşuna uğraşmasınlar; biz topraklarımızı asla terk etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.