Yapay yosunla mercan denizlerinin korunması mümkün olabilecek

Bilim insanları, küresel ısınmayla birlikte giderek tehlikeye giren ekolojik zenginliklerden Büyük Set Resifi’ndeki mercanları korunaklı hale getirecek yosunlar geliştirdi.

Avustralya’nın kuzeydoğusundaki Mercan Denizi’nde bulunan, canlı organizmaların oluşturduğu ve uzaydan görülebilen yegâne eko-sistemlerin başında geliyor Büyük Set Resifi. 344 bin kilometrekarelik alanıyla bu alandaki en büyük doğal alan olan Büyük Set Resifi’ndeki mercanlar, ısınmayla birlikte yok olmayla karşı karşıya. Bu ise, 1981 yılında Dünya Mirasları arasına alınan resifteki milyarlarca küçük organizma ve canlı türleri için de tehlike arz ediyor.

MERCANLARDAKİ AĞARLAŞMA SÜRÜYOR

Küresel ısınmanın sonucu olarak okyanus sularındaki ısınmayla birlikte Büyük Set Resifi’ndeki mercanlarda aşınma ve rengini yitirme söz konusu. Bölgede birkaç hafta önce başlayan Avustralya yazıyla birlikte bölgedeki mercanlarda bugüne kadar görülen en hızlı ağarlaşma (beyazlaşma) fenomeni de yaşanmıştı.

Bilim insanlarının bu felaketi önlemek için çalışmaları da sürüyor.

MİKRO DENİZ YOSUNLARIYLA AĞARLAŞMA ÖNLENECEK

BBC’nin duyurduğuna göre, Avustralyalı bilim insanları mercanlardaki ağarlaşmayı önlemek amacıyla yaptıkları araştırmalarda önemli sonuçlar elde ettiler.

Buna göre, laboratuvar ortamında sıcağa daha dayanıklı mikro deniz yosunu kökleri geliştirildi. Bu deniz yosunlarının mercanlara ekilmesiyle birlikte ısıdan dolayı yaşanan ağarlaşmaya dayanıklı hale gelmelerini sağlayacağı savunuluyor.

Araştırma kapsamında bilim insanları, geliştirdikleri mikro deniz yosunu köklerini 4 yıl boyunca aşırı sıcağa maruz bıraktılar. Bu süre içinde yosunların daha sıcak ortamlarda yaşayabilmeleri için gerekli olan uyarlamalarla da güçlendirilmeleri sağlandı. Yosunların daha sonra mercan larvalarına bırakılmalarıyla birlikte her iki türün de sıcağa daha fazla dayanıklı hale geldikleri görüldü.

‘PARLAK BULUT’ MODELİ DE ÖNERİLMİŞTİ

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir başka araştırmada da bulutlarda oluşturulacak değişimle mercanlardaki ağarlaşmanın önlenebileceği savunulmuştu. Bu tekniğe göre, bir gemi üzerinde kurulan vantilatörden bulutlara doğru fırlatılan kristal tuzların bulutların parlamasını sağlıyor. Daha parlak olan bulutlar, daha fazla su barındırıyor. Daha fazla su yüklü olan bulutlar ise, güneş ışınlarını kısmen geriye doğru yönlendiriyor ve yeryüzüne yansıyan sıcaklığını azaltıyor.