Venedik sularındaki güzellikler ortaya çıktı

Koroanvirüs pandemisi nedeniyle insan faaliyetleri durunca, duru hale gelen Venedik sularındaki güzellikler de ortaya çıktı.

Venedik sularının duru hale gelmesi, bollaşan ekosistemini de gözler önüne serdi. Yerel bir zoolog, Venedik sularına daldırdığı kamerası ile deniz fauna ve florasındaki çeşitliliği kayda aldı.

Zoolog Andrea Mangoni, “Lagünün flora ve faunası evde kalma süresi boyunca değişmedi. Değişen, onları görme şansımızdır” dedi.

Kıskaçları ile davetsiz misafiri yakalamaya çalışan bir yengeç, su yüzeyi hizasında ortaya deniz anaları, su altında sessizce geçen balık kümeleri, yapıların temellerine asılan deniz kabukları, tüm renkleri ile algler dikkat çekiyor. Bir deniz anasının Venedik’teki bir kanaldaki ilerleyişi, sosyal ağlarda viral oldu.

Koronavirüs pandemisi ile mücadele çerçevesinde alınan tedbirler nedeniyle Mart ayı başından beri Venedik turistlerden boşaldı, sularında artık binlerce gemi, vaporetti, gondol, özel tekneler ya da su taksisi dolaşmıyor.

Andrea Mangoni, “Tortular dipte kalmaya devam ediyor. Artık, 50 ila 60 santimetre derinliği görebiliyoruz hatta bazen 1 metreyi. Sonuç olarak, tam anlamıyla bulanık sularda kaybolan hayvanlar gözlemlenebiliyor” dedi.

AFPTV’ye konuşan Venedik deniz bilimlerin enstitüsü araştırmacısı Marco Sigovini, “Venedik’te azalan sadece trafik ve gemi kirliliği değil. Başka bir kirlilik biçimi olan ve lagünün yaşayan çok sayıda organizmasını aksatan gürültü de azaldı” diye belirtti.

Sigovini, “Venedik lagünündeki fauna ve lora, düşünülenden daha çeşitli ve ilginçtir. Ama sular genellikle bulanık olduğu için bu organizmalar dikkatlerden kaçıyor” ifadelerini kullandı.

İnsan faaliyetlerinin azalmasının yol açtığı bu olumlu sonuçlar konusunda ihtiyatlı konuşmayı tercih eden Sigovini, “Bir kaç aylık evde kalma uygulaması, ekosistemimizin kalitesinde önemli bir değişiklik için yeterli olmayabilir” şeklinde konuştu.