Türkiye’nin Libya’ya gönderdiği çeteler AB’ye sığınıyor

Libya’ya gönderilen Türk devletine bağlı Suriyeli çeteler silahlarını bırakarak AB’ye sığınıyor. Şimdiye kadar en az 17 çete üyesinin İtalya’ya ulaştığı öğrenildi.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Türk devleti bir süredir Suriye’deki çetelerini Libya’ya kaydırıyordu. Fayiz es-Serrac’ın başbakanlığındaki Trablus merkezli yönetime destek vermek için öncelikli olarak Rojava Kürdistan’ın Efrîn kentinin işgalinde kullanılan Suriyeli çeteler Libya’ya gönderilmişti.

Sayıları 2400 olarak açıklanan bu çete üyelerinin doğru dürüst savaşmadan son günlerde silahlarını bırakarak kaçıyor. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi silahlarını bırakan bu çete üyelerinin önemli bir kısmının Avrupa Birliği üyesi ülkelere ulaşmak için Cezayir’e kaçtığını duyurdu.

Aynı kuruluş şu ana kadar Suriye vatandaşı olan bu çete üyelerinden 17’sinin ise AB topraklarına ulaşarak İtalya’da sığınma talebinde bulunduğunu bildirdi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi bu bilgiye çete üyelerinin Suriye’de yaşayan aileleri üzerinden ulaştıklarını açıkladı.

Gözlemevi bir önceki açıklamasında ise şimdiye kadar Türk devletinin Libya’ya 2 bin 400 kadar Suriyeli vatandaşı çete üyesini gönderdiğini bildirmişti. Ayrıca Libya’ya gönderilmek üzere Türkiye’nin 1700 çete üyesini daha eğittiğine dikkat çekilmişti.

Bu arada batılı medya kuruluşlarına göre hali hazırda Türkiye’nin Libya'da resmi olarak 80 askeri bulunuyor. Türk kaynaklar bu sayıyı 35 olarak açıklarken, Erdoğan bu askerlerin savaşmak için değil, Trablus hükümetine bağlı askerlerin eğitimi ve koordinasyon amaçlı Libya'da bulunduklarına iddia etmişti.