Otlu peynir tezgahlarda

Kuzey Kürdistan illerinin kendine has lezzeti ve ekonomik değeri olan otlu peynir, kadınların el emeğiyle üretilerek halkın ve esnafının geçim kaynağı olmaya devam ediyor.

Van’da köylünün beslediği hayvanlardan ürettiği otlu peynir, hem kendisinin hem de esnafın geçim kaynağı oluyor. Kış ayları boyunca içerde beslenen küçük ve büyükbaş hayvanlar, bahar ayları ile birlikte dağlarda ve ovalarda otlatılmaya başlandı. Taze otlarla beslenen hayvanlardan alınan süt ürünleri, tazeliğiyle tezgahlarda yer almaya başladı.

Bahar aylarıyla birlikte Kürdistan dağlarının kendine has binbir çeşit otlarıyla yapılan Van peyniri, bölge halkının geçim kaynağı oluyor. Kadınların el emeğiyle geleneksel yöntemle yapılan otlu peynir, aynı şekilde kadınlar tarafından dağlardan toplanan dağ nanesi, kekik, sirmo, yabani sarımsak, mendik, heliz gibi otlarla yapılıyor. Kırsal kesimde yaşayan binlerce ailenin geçim kaynağı olan otlu peynir, başta Kuzey Kürdistan kentleri olmak, Güney Kürdistan’a, Türk kentlerine ve dünyanın birçok ülkesine de gönderiliyor.

İlkbahar ve yaz aylarında üretim fazla olduğu için otlu peynirin fiyatının düşmesine neden oluyor. İlkbahar ve yaz aylarında 10 ile 15 TL arasında satılan otlu peynir, kış aylarında 30 ile 40 TL’yi buluyor. Otlu peynirin kış aylarında hem üretimin azalması hem de fiyatını yükselmesi nedeniyle bölge halkı, ilkbaharda peynirini alarak, tuzlu suda ya da toprak altında bidonlarda depolayıp saklıyor.