Küresel ısınma: Avustralya’da bir göl yok oluyor

Avustralya’da iç deniz olarak değerlendirilen Neusiedl gölünde su seviyesi 1960’lı yıllardan bu yana hiç olmadığı kadar düştü.

Neusiedl, yok olma tehdidi altında bulunuyor. Bir düzelme yaşanmazsa, yakında göldeki gemiler karaya oturacak. Çoğu Avustralyalı için Neusiedl gölü, kıyısı olmayan bir iç deniz olarak değerlendiriliyor.

Burgenland bölgesel hükümetine göre göl sularının azalması, son aylarda az yağış düşmesinden kaynaklı.

Euronews’in haberine göre su yönetim sorumlusu Christian Sailer, göle ilişkin senaryoların varsayımlara dayandığını ancak sorunla ilgilenmek için fikir verdiğini kaydetti.

Bölgesel hükümet yapay olarak su aktarımı yapmayı düşünüyor. Burgenland bölgesi tarafından oluşturulan bu yöntem için, komşu Macaristan ile işbirliği talep ediliyor.

Eyalet meclis üyesi Heinrich Dorner, su tedariki için teknik bir çözüm bulmaya çalıştıklarını belirtirken, “Önemli olan gerçekleşebilir ve kalıcı bir çözüm olmasıdır” diye ekledi.

UNESCO’nun dünya mirası listesinde yer alan gölde su seviyesinin düşmesi küresel ısınma ile açıklanıyor. 2003 yılında su seviyesindeki güçlü düşüş, yetkilileri harekete geçirmişti. Ancak sonraki yıllarda önemli oranda yağmur düşmesi, sorunu yeniden ötelemişti.