Koronavirüs semptomları neler, evde nasıl bir tedavi?

Yeni koronavirüse karşı henüz bir aşı hazır hale getirilmedi. Yeni virüsün semptomları nelerdir, nasıl hafifletilebilir, evde nasıl bir tedavi yürütülebilir?

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan yeni koronavirüs Covid-19 pandemisi giderek yayılırken, sağlık uzmanları şüpheli vakalar için tavsiyelerde bulunuyor.

Covid-19, grip A veya B, anjin ve nezle gibi hastalıklarla benzer semptomlar gösterirken, özellikle yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum zorlukları temel semptomlar olarak dikkat çekiyor.

Uzmanlar, hastane kapasitelerini tıkamamak ve daha ağır hastalara öncelik verilmesi için ateş ve öksürük gibi semptomlar taşıyanları evlerinde kalmaya çağırıyor.

Vakaların çoğunda (yüzde 80), koronavirüse yakalanmak ağır etkide bulunmuyor ve hastaneye yatmayı gerektirmiyor. Çoğu vakada hastalık bir kaç gün içinde iyileşebiliyor.

Fransa Sağlık Bakanlığı’nın tavsiyeleri şöyle öne çıkıyor:

-Öksürük ve ateş hallerinde, evinizde kalın ve temastan kaçının

-Çocuklarınız ve eşiniz de evde kalmalı.

-Doktorunuza, acil servislere veya bir analiz laboratuvarına gitmeyin

-İhtiyaç halinde ev doktorunuzu veya bir eczacıyı arayarak duruma uygun görüş alın.

EVDE NASIL BİR TEDAVİ?

Mevcut durumda koronavirüs enfeksiyonuna karşı özel bir tedavi yok. Tedavi görülen semptomlara yapılıyor. Burada sözkonusu olan özellikle ateş ve boğaz ağrısı gibi rahatsız eden semptomları sınırlandırmak olarak öne çıkıyor. Bunun için yapılabilecek tek şey: paracetamol gibi ağrı kesici ve ateş düşürücü almak, alırken de günde 60 mg’ı aşmamak gerekiyor.

Fransız doktor Jeaque Battistoni, Topsante sitesine verdiği mülakatta, koronavirüs taşıyan hastalarda ateşin değişken olduğunu, çok hafiften (37,5°C) başlayarak ikinci haftasında şiddetlenebileceğini kaydediyor. Bu durumda semptomlar görüldüğü sürece bir sabah ve bir de akşam paracetamol türü hap alınması öneriliyor.

İlaçlara dikkat: İlaç kullanırken uzmanları özellikle antibiyotikler konusunda uyarıyor. Antibiyotiklarin virüs üzerinde hiçbir etkisi yok. Özellikle Ibuprofen, Advil veya aspirin gibi anti-enflamatar almaktan kaçınmak gerekiyor. Bir çok koronavirüs hastasında, antienlamatuarların durumu daha da ağırlaştırdığı gözlenmişti.

Semptomlar görüldüğünde, iyi huylu bile olsa (öksürük, hafif ateş, burun akıntısı...) veya endeşeli hallerde, Battistoni’ye göre ev doktoru aranarak görüşüne başvurulması gerekiyor. Bunun nedeni ise şöyle açıklanıyor: Bir yandan endişeli olanlara güven verilmiş olacak, diğer yandan semptomlar değiştiğinde takip edilmiş olacak. Patoloji iki haftaya kadar sürebilir. Başlangıçta genellikle hafif semptomlar görülüyor, ikinci haftada durum ağırlaşıyor veya yeni semptomlar ortaya çıkıyor, bu nedenle ilk semptomlar başladığında doktorun görüşüne başvurulmasında fayda var. Bu şekilde hastalığın seyri gözlem altına alınmış olacak. Her ne kadar semptomlar ağır biçimlerde görülmeseler de, çocuklar için de aynı yöntem öneriliyor.

Diyabet veya bağışıklık sistemini zayıflatan bir tedavi gören kronik bir patoloji yaşayan hastaların daha dikkatli olmaları ve sağlık tavsiyelerine harfiyen uymaları gerekiyor.

İYİLEŞMEYİ BEKLERKEN NELER YAPILMALI?

-Evi günde iki kez 10 ile 20 dakika arasında havalandırmak gerekiyor

-Yakınlarınıza hastalığı bulaştırmamak için maske taşıyın

-Hastalığın yakınlarınıza bulaşma riskini sınırlandırmak için kapı kolları ve dayanaklar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli. Bunun için çamaşır suyu veya sabunlu su yeterli olacak.

-Ateşe bağlı sıvı kaybını önlemek için su içmeyi ihmal etmeyin

-Dengeli ve vitamin bakımından zengin bir beslenme, koronavirüse karşı mücadelede yardım edecek

-Nezle ve diğer kış enfeksiyonlarına karşı mücadelede paracetamol ile birlikte bitkisel çay, bal ve limon gibi doğal yöntemler de öneriliyor. Bunlar koronavirüsü iyileştirmiyor ancak başta boğaz ağrısı olmak üzere semptomları hafifletmeye yardım ediyor.